Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου:

το 1653, ιδρύεται η πόλη Νέο Άμστερνταμ, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη.

το 1788, πεθαίνει ο Άγγλος αρχαιοδίφης James Stuart, ο αποκαλούμενος “Αθηναίος”, σπουδαίος ελληνιστής και ίσως ο πρωτοπόρος του νεοκλασικισμού στην αρχιτεκτονική.

το 1828, ιδρύεται η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.

το 1914, κάνει πρεμιέρα η ταινία “Για να κερδίσει το ψωμί του”, στην οποία κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ο Τσάρλι Τσάπλιν.

το 1922, ο Κεμάλ Ατατούρκ περιμένει να εκκενωθεί η Μικρά Ασία από τα ελληνικά στρατεύματα ενώ παράλληλα συγκεντρώνει δυνάμεις για να σει τα Δαρδανέλια και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλία κινητοποιεί το στόλο της στη Μεσόγειο.

το 1924, ιδρύεται πεντατάξιο διδασκαλείο, συγχωνεύονται τα ελληνικά σχολαρχεία με το γυμνάσιο και το δημοτικό γίνεται εξατάξιο.

το 1947, μία φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» αναρτάται στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι δράστες συλλαμβάνονται.

το 1950, πεθαίνει ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, διακεκριμένος παγκοσμίως για το επιστημονικό του στους τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Άλμπερτ Άινστάιν, από τον οποίο δέχτηκε θαυμασμό για την βοήθειά του στην ανάπτυξη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έγραψε σημαντικές επιστημονικές μελέτες συμβάλλοντας σε διάφορους τομείς των μαθηματικών, ενώ ουσιαστική ήταν η συμβολή του και στην Θεωρητική Φυσική, στον τομέα της Θερμοδυναμικής.

το 1965, αρχίζουν στο Βελιγράδι διήμερες συνομιλίες του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ενώ ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός Εξωτερικών θέτει ευθέως ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

το 1966, τερματίζεται επίσημη επίσκεψη του Μακαρίου στην , στην οποία συμφωνείται μεταξύ άλλων η από κοινού υπεράσπιση του “ενιαίου αμυντικού χώρου” Ελλάδας-Κύπρου αλλά και η μη εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της ς.

το 1969, πεθαίνει ο Άγγλος ηθοποιός Boris Karloff (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του William Henry Pratt), που έγινε κυρίως γνωστός για τους ρόλους του σε ταινίες τρόμου, μεταξύ αυτών και ως τέρας του Frankenstein.

το 1974, κάνει την πρώτη του πτήση το μαχητικό αερο F-16.

το 1979, πεθαίνει από υπερβολική σε ηλικία μόλις 21 ετών ο Άγγλος punk μουσικός και μπασίστας των Sex Pistols, Sid Vicious. Μία μέρα πριν είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση, μετά τη σύλληψη του ως υπόπτου για τη δολοφονία της ερωμένης του.

το 1980, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προτείνει τη μόνιμη διεξ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

το 1986, ψηφίζουν για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές οι γυναίκες του Λίχτενσταϊν.

το 1995, το διαστημικό λεωφορείο “Discovery” ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.

το 1998, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σχεδόν όλοι οι αγρότες της χώρας, άλλοι με συμβολικούς αποκλεισμούς υπουργείων, άλλοι με αποκλεισμούς εθνικών οδών και λιμανιών. Εκατοντάδες τρακτέρ είναι παραταγμένα εκατέρωθεν της εθνικής οδού στην περιοχή της Λάρισας, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παραπέμποντάς τους στον υπουργό Γεωργίας και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

το 2003, οδηγούνται στον εισαγγελέα οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στους Αγγελέτο Κανά, κοινοτάρχη Κιμώλου, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αγγελάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

το 2006, μεγλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση