Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 19 Οκτωβρίου:

το 1745, πεθαίνει ο Ιρλανδός του μυθιστορήματος «Τα Ταξίδια του κιούλιβερ», Τζόναθαν Σουίφτ.

το 1813, ο Μέγας απολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, , Μ. Βρετανία, , Σουηδία και Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως Μάχη των Εθνών.

το 1863, ο Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

το 1909, πεθαίνει ο Ιταλός ψυχίατρος Τσέζαρε Λομπρόζο, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της εγκληματολογίας. Θεωρούσε όλα τα είδη της εγκληματικότητας ως ασθένειες παραβλέποντας έτσι άλλους σημαντικούς παράγοντες. Υπήρξε φανατικός πολέμιος αντιλήψεων σχετιζόμενων με παραψυχολογικά (πνευματιστικά) φαινόμενα.

το 1912, αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις σημαντικότερες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή ανοίγει τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια μέρα απελευθερώνεται η Σαμοθράκη.

το 1924, 25 άνθρωποι σκοτώνονται και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας από τον πανικό που προκαλείται στην αίθουσα, όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά!».

το 1943, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

το 1964, κάνει πρεμιέρα στο Ρεξ της Αθήνας το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη.

το 1980, η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΑΤΟ, από το οποίο αποχώρησε το 1974, μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.

το 1981, ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης ημέρας.

το 2005, ξεκινά στην η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

το 2005, πεθαίνει ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος και διακοσμητής Γιώργος Ανεμογιάννης. Έχει σκηνοθετήσει και σχεδιάσει κοστούμια για περισσότερα από 500 θεατρικά έργα όπως και για έργα του κινηματογράφου και της ς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση