Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου:

το 1764, γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής – βόμβας. Ο Δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του για κάποιον συνταγματάρχη Πόουλσεν, ο οποίος δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυσε.

το 1915, θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στο Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.

το 1915, ο Τζορτζ Κλοντ λανσάρει το φωτισμό νέον για χρήση στη διαφήμιση.

το 1938, πεθαίνει η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, μια από τις πρώτες μεγάλες “κυρίες” και πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα.

το 1941, το υποβρύχιο «Πρωτεύς», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου, βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία».

το 1943, το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα με κυβερνήτη τον εώργιο Μπλέσσα, βυθίζει ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο Στρόμπολι.

το 1947, ναυτική τραγωδία σημειώνεται στο νότιο Ευβοϊκό, που θα μείνει στην ιστορία ως ο ς Τιτανικός. Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα» με 544 επιβάτες, που εκτελεί το Θεσσαλονίκη – , βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.

το 1953, οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης.

το 1965, απεργιακό κύμα πλήττει την Ελλάδα καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.

το 1966, η Ίντιρα κάντι ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ινδίας.

το 1976, τα πρώην μέλη των Beatles απορρίπτουν προσφορά 30.000.000 δολαρίων για να ξαναεμφανιστούν ως συγκρότημα και να δώσουν μία .

το 1983, η εταιρία ανακοινώνει τη δημιουργία προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

το 1988, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός, χορογράφος και θιασάρχης Δόρα Στράτου.

το 2003, ο Νίκος , μαζί με δύο Αμερικανούς, είναι ο πρώτος που φτάνει στο Νότιο Πόλο. Διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση