Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου:

το 1861, η σία καταργεί με νόμο το τελευταίο προπύργιο της φεουδαρχίας, την δουλοπαροικία.

το 1878, ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.

το 1880, πεθαίνει ο ζωγράφος νσταντίνος Μπρουμίδης, ο οποίος φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου.

το 1908, εισάγεται η δημοτική στην πρωτοβάθμια προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών ς διδακτικών βιβλίων.

το 1947, αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

το 1959, υπογράφεται στο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Συμφωνίες Ζυρίχης – υ).

το 1962, πεθαίνει ο διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, περισσότερο γνωστός για τη ανακάλυψη της πρωτοποριακής κυτταροδιαγνωστικής μεθόδου, γνωστή ως Τεστ Παπ.

το 1968, μαυροφορεμένες γυναίκες και εξαγριωμένοι συγγενείς των θυμάτων από το ναυάγιο του ν (Ε/Γ-Ο/Γ) απειλούν να λιντσάρουν μάρτυρες και κατηγορούμενους στην πρώτη ημέρα της δίκης για τον επιμερισμό των ευθυνών στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Η αυλαία της δίκης συμπίπτει με ένα άλλο τραγικό ναυάγιο, καθώς τα ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία Δήμος και Κάπτεν Φράγκος συγκρούονται στον Ελλήσποντο, με συνέπεια να βυθιστεί ταχύτατα το δεύτερο από αυτά και να χάσουν τη ζωή τους 14 ναυτικοί.

το 1969, αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια από είκοσι τέσσερις Έλληνες που έχουν διαφύγει στο , μεταξύ των οποίων είναι οι Αντώνης Αμπατιέλος και , με την κατηγορία ότι “δρουν αντεθνικώς“.

το 1980, πεθαίνει ο Αυστραλός τραγουδιστής Bon Scott, γνωστός ως τραγουδιστής των AC/DC.

το 2001, καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

το 2008, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολ.).

το 2016, πεθαίνει ο Ιταλός μυθιστοριογράφος Umberto Eco.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση