Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου:

το 1797, συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος).

το 1843, ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διάσημο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol).

το 1848, πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας Emily Jane Brontë, γνωστή από το μοναδικό της μυθιστόρημα, “Ανεμοδαρμένα Ύψη”, το οποίο θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής ς.

το 1913, επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο και τα υπερβαίνουν τα 300.

το 1915, πεθαίνει ο ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Aloysius Alzheimer, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση πρo-γεροντικής άνοιας, που αργότερα πήρε το όνομά του.

το 1920, ο Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας επιστρέφει στον θρόνο του μετά τον θάνατο του γιου του Αλεξάνδρου και το δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου.

το 1924, πωλείται στο το τελευταίο μοντέλο της θρυλικής Rolls-Royce Silver Ghost.

το 1941, πεθαίνει ο Έλληνας ευεργέτης Νικόλαος Μάμας. Από μικρός έγινε ναυτικός και έφυγε για την Αμερική, όπου και εγκαταστάθηκε για κάποια χρόνια. Αφού απέκτησε τεράστια περιουσία, επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να συνεισφέρει οικονομικά σε διάφορα κοινοφελή έργα, ανασ, οικοδομήσεις και άλλες ενέργειες στην κοινότητα του Γαλαξειδίου.

το 1948, τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (). Στην εκστρατεία παίρνουν μέρος 45.000 άνδρες του στρατού, υπό τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο.

το 1962, Βρετανοί πολιτικοί και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ και ο Λώρενς Ντάρελ, ζητούν με επιστολή τους στους Times του υ την επιστροφή στην Ελλάδα της Καρυάτιδας του Ερεχθείου, η οποία βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο.

το 1963, η Αλβανία απαντά αρνητικά σε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σοφοκλή Βενιζέλου για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση καθεστώτος αυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο.

το 1971, κάνει ντεμπούτο η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».

το 1980, δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος», εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Οι εμπρησμοί αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες της νεοεμφανιζόμενης παρακρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», η οποία στις προκυρήξεις της δικαιολόγησε τους εμπρησμούς ως απάντηση στην “εκμετάλλευση των προλετάριων” από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

το 1994, Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

το 1996, πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής σπουδαίος Ιταλός ηθοποιός Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (Λεωφορείο ο πόθος, Ο θάνατος του εμποράκου, Θείος Βάνιας, Οι Άθλιοι, Λευκές Νύχτες, Διαζύγιο αλά ιταλικά, La Dolce Vita).

το 1997, κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

το 2007, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση