Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου αναγγέλλεται η απονομή του Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη και γεννιέται η Μελίνα Μερκούρη.

το 1843, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ χτυπά τη Χάλκη Δωδεκανήσου και σκοτώνει 600 άτομα.

το 1851, εκδίδεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο για πρώτη φορά το του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ», με τίτλο «Η φάλαινα».

το 1860, ο Αμερικανός φωτογράφος Τζέιμς Γουάλας Μπλακ, βγάζει τις πρώτες αεροφωτογραφίες πόλης στην Βοστώνη. Αυτές οι φωτογραφίες θεωρούνται έως και σήμερα οι παλαιότερες αεροφωτογραφίες που διασώζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

το 1860, λήγει ο Β' Πόλεμος του Οπίου με την υπογραφή της Συνθήκης του Τιεντσίν εις βάρος της Κίνας. Οι υποχρεώνονται να ανοίξουν τα λιμάνια τους, να νομιμοποιήσουν το εμπόριο του οπίου και να επιτρέπουν τη δράση των χριστιανών ιεραποστόλων.

το 1893, πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Charles-François Gounod, γνωστός για τη μελοποίηση του Ave Maria, τις όπερες Φάουστ και Ρωμαίος και Ιουλιέττα, καθώς και πλήθος άλλων θρησκευτικών έργων και τραγουδιών.

το 1912, κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα. Την ίδια μέρα, το τορπιλοβόλο 11 με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βότση τορπιλίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό “Φετχί Μπουλέντ”.

το 1922, ιδρύεται το BBC (British Broadcasting Corporation), το μεγαλύτερο δίκτυο τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών μεταδόσεων του κόσμου.

το 1925, με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ ς και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.

το 1931, πεθαίνει ο σημαντικός Αμερικανός εφευρέτης Thomas Alva Edison. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών έχοντας αποκτήσει πάνω απο 1.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

το 1944, φτάνει στην Αθήνα η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου.

το 1944, οι μαχητές του υπό τον Άρη Βελουχιώτη απελευθερώνουν τη Λαμία από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής.

το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας και 10,93% του . Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, στις οποίες λαμβάνουν: ΟΚ 40,12%, ΝΔ 31,34%, 12,84%, ΚΚΕ Εσωτερικού 5,29%, ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. 4,25%, Κόμμα Προοδευτικών 1,95%, Λοιπά 4,21%.

το 1992, πραγματοποιείται στην Κύπρο μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στην περιοχή Κυθρέας.

το 1993, ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός της ς ο Ανδρέας Παπανδρέου.

το 2004, άγνωστοι επιτίθενται στο δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο, την ώρα που έβγαινε από το ραδιοφωνικό σταθμό SPOR FM, τραυματίζοντάς τον σοβαρά με σιδερολοστό και μαχαίρι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση