Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου

Σν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου:

το 1673, πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Μολιέρος, καταρρέοντας στη σκηνή του θεάτρου, ενώ θριάμβευε στο έργο “Κατά φαντασίαν ασθενής”. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική , αλλά και ο καλύτερος κλασσικός ποιητής για τους Γάλλους.

το 1753, η αποφασίζει να αφήσει το Ιουλιανό ημερολόγιο και να ακολουθήσει το Γρηγοριανό.

το 1867, περνά το πρώτο πλοίο από τη διώρυγα του Σουέζ.

το 1869, εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.

το 1904, η όπερα του Πουτσίνι “Madama Butterfly” κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

το 1905, επαναστάτες δολοφονούν στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, που ήταν θείος του Τσάρου Νικολάου Β κι ένας από τους κυριότερους συμβούλους του.

το 1909, πεθαίνει ο διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής Jeronimo (πραγματικό ινδιάνικο όνομά Gokhlä yeh), ο οποίος πολέμησε εναντίον του Μεξικού και των ΗΠΑ για την επέκταση των εδαφών των ινδιάνων Απάτσι.

το 1914, ο ς στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

το 1929, πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε αεροπλάνο από την αεροπορική εταιρία Universal.

το 1933, λήγει το καθεστώς ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.

το 1933, εκδίδεται το πρώτο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.

το 1960, σύμφωνα με αγορανομική διάταξη, τα εστιατόρια δεν θα σερβίρουν κανένα άλλο είδος κρέατος, πλην των πουλερικών, κάθε Τετάρτη, ημέρα νηστείας, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου. Εξαιρούνται τα κέντρα πολυτελείας, τα τουριστικά κέντρα, καθώς και τα εστιατόρια πόλεων και κωμοπόλεων την ημέρα τοπικής γιορτής ή εμποροπανήγυρης.

το 1969, τίθεται εν ισχύ ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, βάσει του οποίου η θα μπορεί να εκδίδει διατάξεις που θα ισχύουν για ολόκληρη την Εκκλησία χωρίς να απαιτείται έγκριση του κράτους και θα διαχειρίζεται αυτοβούλως την εκκλησιαστική περιουσία.

το 1970, ανακαλύπτεται μεγάλος προϊστορικός οικισμός της νεολιθικής εποχής στο .

το 1980, πραγματοποιείται η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ από τους Krzysztof Jerzy Wielicki και Leszek Cichy.

το 1982, ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

το 1993, πεθαίνει ο αναφερομένος ως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, Κώστας Καραγιάννης, ο οποίος σκηνοθετούσε γύρω στις 10-12 ταινίες το χρόνο. Μαζί με τον οπερατέρ Αντώνη Καρατζόπουλο ίδρύσαν τη γνωστότερη μετά τη Finos Films εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, την “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος“, η οποία δημιούργησε συνολικά 118 ταινίες.

το 1997, οδηγούνται τον εισαγγελέα 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου.

το 2003, αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.

το 2005, πεθαίνει ο Έλληνας χημικός, επιχειρηματίας και συγγραφέας Αθανάσιος Νάσιουτζικ. για την του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου, που έμεινε γνωστή ως «έγκλημα στο ». Με τη σύζυγό του, τη μεταφράστρια και συγγραφέα Ζωή Νάσιουτζικ, απέκτησαν δυο κόρες, την Αρετή και τη συγγραφέα Παυλίνα Νάσιουτζικ (μητέρα του αναρχικού Νίκου Ρωμανού, που συνελλήφθη το Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε για απόπειρα ένοπλης ληστείας).

το 2006, μεγάλη κατολίσθηση λάσπης στις Φιλιππίνες προκαλεί το θάνατο επισήμως σε 1.126 άτομα.

το 2008, το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Σερβία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση