Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου

Σν σήμερ, 17 Αυγούστου:

το 1790, η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.

το 1833, με βασιλικό διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία τουρκικών νομισμάτων στην Ελλάδα.

το 1896, η αγγλίδα Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

το 1918, ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για τη μελέτη της γερμανικής ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.

το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών στην Κοκκινιά ως αντίποινα, γεγονός ιστορικά γνωστό ως το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα στη α, συγκέντρωσαν όλους τους άντρες ηλικίας 14 εως 60 ετών, περίπου 20.000 κκινιώτες, στην κεντρική πλατεία προκειμένου να ελεγχθούν και κατόπιν οδηγήθηκαν λίγα στενά πιο κάτω, όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις. Οι Γερμανοί εισέβαλαν και στα σπίτια σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ενώ επίσης λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες από αυτά. Στο τέλος της ημέρας 350 τα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ' Νεκροταφείο, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

το 1962, ο 18χρονος Πέτερ Φέχτερ πυροβολείται κατ' επανάληψη από τα αυτόματα των Ανατολικογερμανών μεθοριακών φρουρών, καθώς προσπαθούσε να πηδήσει πάνω από το Τείχος του Βερολίνου μαζί με ένα φίλο του. Το σώμα του έπεσε μπροστά στο Τείχος και έμεινε εκεί, αιμόφυρτο, σπαράσσοντας, βγάζοντας απελπισμένες κραυγές για βοήθεια επί μία περίπου ώρα, χωρίς οι Ανατολικογερμανοί στρατιώτες να τον βοηθούν.

το 1973, οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Angie».

το 1983, πεθαίνει η τραγουδίστρια του ρεμπέτικου, Αγγέλα Παπάζογλου. Ηχογραφημένα τραγούδια της είναι μόνο έξι αμανάδες και η Δερβίσαινα του Παπάζογλου.

το 1992, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα της Κύπρου έχει μειωθεί στους 764 από τις 20.000 που είχαν καταγραφεί το 1974.

το 1993, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας οι πλημμύρες που σημειώνονται στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος αυξάνουν τα επίπεδα της ραδις.

το 1995, η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995 προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.

το 1998, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, παραδέχεται σε ηχογραφημένο μήνυμά του πως είχε “ανάρμοστη σεξουαλική σχέση” με την Μόνικα Λεβίν.

το 1998, πεθαίνει η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly's, Ελληνίδα φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση.

το 2004, ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

το 2005, το Ισραήλ ξεκινά την εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

το 2008, ο Μάικλ Φελπς γίνεται ο πρώτος που κερδίζει οκτώ χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση