Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Σεπτεμβρίου

Σν σήμερ, 15 Σεπτεμβρίου:

το 1902, αρχίζει στην Αθήνα η λήψη μέτρων εναντίον της χολέρας.

το 1912, πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

το 1916, στη μάχη του Σομμ, μια από τις πιο ολέθριες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε πόλεμο άρματα μάχης.

το 1919, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Η Καθημερινή.

το 1920, καταργούνται οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

το 1928, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

το 1934, αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνα, ώστε στην θέση τους να δρομολογηθούν λεωφορεία.

το 1935, ψηφίζονται οι Νόμοι της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με τους οποίους οι στερούνται την ιθαγένειά τους. Την ίδια περίοδο, η Ναζιστική Γερμανία υιοθετεί νέα εθνική σημαία που φέρει τη σβάστικα.

το 1936, πεθαίνει ο πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων. Είναι ο μόνος πολιτικός που κατέλαβε τόσα πολλά σημαντικά αξιώματα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας.

το 1944, τερματίζεται μετά από τρεις μέρες η μάχη του Μελιγαλά με νίκη του ΕΛΑΣ.

το 1960, τίθεται σε λειτουργία η νέα σιδηροδρομική γραμμή -Λάρισας.

το 1965, ο Κ δίνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα στην Τούμπα νικώντας την Βίνερ Σπορτ με 2-1 με γκολ του Γιώργου Κούδα και Τόλη Μουρατίδη.

το 1975, στην Ελλάδα αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.

το 1982, διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Ολυμπιακού και τη σουηδική Έστερ 2-0 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

το 1989, κατατίθεται στη Βουλή το της προανας επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπεύθυνος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

το 2000, ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αυστραλίας , Κάθι Φρίμαν. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως της Ελληνικής Αποστολής.

το 2001, τελειώνουν στην Τύνιδα οι Μεσογειακοί Αγώνες, στους οποίους η Ελλάδα ήρθε 7η σε μετάλλια με 91 συνολικά μετάλλια, εκ των οποίων τα 28 χρυσά, 33 ασημένια και 30 χάλκινα.

το 2003, με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας – Λευκωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

το 2006, πεθαίνει η διάσημη Ιταλίδα , Οριάνα Φαλάτσι, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.

το 2008, πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο κωμικός ηθοποιός Σταύρος Παράβας.

το 2008, πεθαίνει ο Άγγλος μουσικός, Richard Wright, πιανίστας του γνωστού βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση