Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου:

το 1859, πραγματοποιούνται στην Αθήνα τα Ολύμπια του 1859, η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη νεώτερη ιστορία.

το 1920, πραγματοποιείται στη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.

το 1921, ο Κεμάλ δηλώνει στους Αγγλους απεσταλμένους ότι δεν σπρόκειται να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται από την διεκδήκηση της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.

το 1922, το έκτακτο στρατοδικείο που δίκασε τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. εκτελούνται οι “6”: Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην ), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην ), Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιος Χατζανέστης (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).

το 1943, ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάζει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

το 1949, εκτελείται δι απαγχονισμού στην Ινδία ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε και ο συνεργός του Ναραγιάν Άπτε.

το 1951, καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης με κατηγορία την παράβαση του νόμου 509/1947 για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κ.Κ.Ε.

το 1956, κυκλοφορεί η πρώτη ταινία του Elvis Presley με τίτλο “Love Me Tender“.

το 1966, πεθαίνει ο θρυλικός Έλληνας ολυμπιονικής αρσιβαρίστας, Δημήτριος Τόφαλος. Ο γιγάντιος σωματικός του όγκος έγινε η αιτία να καθιερωθεί μέχρι σήμερα ο χαρακτηρισμός “τόφαλος” που λέμε για κάποιον πολύ χοντρό, γιγαντόσωμο άνθρωπο.

το 1967, συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τούρκων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.

το 1968, τίθεται σε ισχύ το Δικτατορικό του Παπαδόπουλου.

το 1973, οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε κατά της χούντας.

το 1976, πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός και εθνικός ήρωας Ζαν Γκαμπέν, πρωταγωνιστής σε πολλά φιλμ νουάρ, αλλά και στους «Άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό, όπου υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη.

το 1984, η Βάνα Μπάρμπα εκπροσωπεί τη χώρα μας στον 34ο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος» στο , χωρίς να διακριθεί.

το 2003, η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Από το χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα.

το 2008, πεθαίνει ο Γιώργος Κοίλιαρης, που διακρίθηκε για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του από εμπόλεμες ζώνες και τις συνεντεύξεις του από σημαντικές προσωπικότητες. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αποστολής στο και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, όπου διακομίστηκε.

το 2013, πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός, Γλαύκος Κληρίδης, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση