Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου:

το 628, ο βυζαντινός αυτοκράτορας ς εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

το 1321, πεθαίνει ο σημαντικός Ιταλός ποιητής, Dante Alighieri, συγγραφέας της “Θείας Κωμωδίας”, ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ως σήμερα.

το 1814, ανήμερα της Ύψωσης του , ο ικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν την Φιλική Εταιρεία.

το 1829, η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφει τη Συνθήκη της Αδριανούπολης τερματίζοντας έτσι το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο.

το 1922, μετά την επιση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη ικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'.

το 1943, κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αοίνων έχοντας ως στόχο ελληνικά χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 500 άτομα.

το 1979, η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

το 1980, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

το 1982, πεθαίνει η δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό, Grace Kelly.

το 1994, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Μαρίκα Κρεββατά.

το 1994, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα εξαιτίας των κρουσμάτων χολέρας, που εμφανίστηκαν στην Αλία.

το 2000, ο Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

το 2001, πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, Στέλιος Καζαντζίδης, σε ηλικία 70 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Είναι ο καλλιτέχνης στον οποίο χρωστούν πολλά οι σύγχρονοι τραγουδιστές, αφού πρώτος αυτός διεκσε για τον κλάδο του ποσοστά από τις πωλήσεις των δίκσων, κάτι που ως τότε δεν γινόταν, και η προσπάθειά του είχε θετικό αποτέλεσμα. Επίσης είχε σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα, γιατί αποστρεφόταν την κατάσταση που επικρατούσε εκεί. Τραγούδησε διαχρονικές δημιουργίες μεγάλων συνθετών και είναι από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους λαϊκούς μας τραγουδιστές.

το 2003, η με δημοψήφισμα λέει “όχι” στο ευρώ.

το 2008, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με παγκόσμιο ρεκόρ 59.85, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση