Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Νοεμβρίου

Σν σήμερ, 12 Νοεμβρίου:

το 333 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Μάχη της Ισσού.

το 1793, εκτελείται στη γκιλοτίνα ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων, Ζαν Σιλβέν Μπεγί.

το 1910, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κασκαντέρ σε κινηματογραφική , ο οποίος πηδά από φλεγόμενο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

το 1927, ο Λέων Τρότσκι εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση και ο Στάλιν γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.

το 1933, δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες.

το 1940, μετά την αποτυχία της ιταλικής επιθέσεως στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο και να προπαρασκευάσει επίθεση κατά της Ελλάδας.

το 1942, ο δόκιμος πυροσβέστης Β' τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, γίνεται ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης στην Ελλάδα, όταν σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη.

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

το 1944, πεθαίνει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός, Τέλλος Άγρας (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου).

το 1956, το Μαρόκο, το Σουδάν και η Τυνησία γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

το 1968, το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης καταδικάζει σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 16,5 έως 5,5 χρόνια τους έξι της Δημοκρατικής Άμυνας Στέλιο Νέστορα, Παύλο Ζάννα, Γιώργο Σιπητάνο, Σωτήρη Δέδε, Αργύρη Μαλτσίδη και Κωνσταντίνο Γιώργα.

το 1970, οι Doors δίνουν την τελευταία συναυλία τους με τον Jim Morrison στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

το 1977, οι Sex Pistols ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ τους «Never Mind the Bollocks. Here's the Sex Pistols».

το 1979, πεθαίνει ο στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός , Πυθαγόρας Παπασταματίου.

το 1981, καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος του της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

το 1990, ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς – Λι (TBL για τους φίλους του) εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

το 1994, πεθαίνει η Αμερικανίδα αθλήτρια και ολυμπιονίκης Wilma Glodean Rudolph. Θεωρήθηκε η πιο γρήγορη στον κόσμο τη δεκαετία του 1960 και αγωνίστηκε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1956 και το 1960. Κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, η Ρούντολφ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στο στίβο σε μία Ολυμπιάδα

το 1998, συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο ηγέτης του , Αμπντουλάχ , ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ιταλικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

το 2004, πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Χρυσομάλλης.

το 2008, πεθαίνει ο Άγγλος drummer Mitch Mitchell, γνωστός ως μέλος του rock συγκροτήματος The Jimi Hendrix Experience.

το 2013, πεθαίνει ο δικηγόρος, πολιτικός και πολλάκις βουλευτής, Νικόλαος Μάρτης. Είχε θητεύσει ως υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Βιομηχανίας και υπουργός Β. Ελλάδος.

το 2013, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση