Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου:

το 787, η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

το 1649, μετά από δεκαήμερη πολιορκία η Ιρλανδική πόλη Γουέξφορντ πέφτει στα χέρια του Όλιβερ Κρόμγουελ και των στρατιωτών του. Ακολουθεί απίστευτη σφαγή. 2.000 Ιρλανδοί στρατιώτες και 1.500 πολίτες δολοφονούνται.

το 1828, η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει Αλγερινών πειρατών στη Μύκονο.

το 1862, μετά την επανάσταση των αντικαθεστωτικών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, καταργείται η Βασιλεία και ο Όθωνας, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία βρίσκονται στο πλοίο «Αμαλία» για περιοδεία ανά την επαρχία, επιστρέφοντας στο Σαρωνικό υποχρεώνεται από τους Άγγλους να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

το 1909, μονομαχούν με άσφαιρα πυρά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τουφεξής. Κατόπιν αποχωρούν ξεχωριστά χωρίς να συμφιλιωθούν.

το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο η Ταξιαρχία Ιππικού του Ελληνικού στρατού απελευθερώνει την Κοζάνη από τους ς.

το 1912, ο Στέφανος Δραγούμης διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου. Ελλάδα και υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

το 1935, στην Ελλάδα επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει , ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.

το 1943, γερμανικό τμήμα 20 αντρών συγκρούστηκε με λόχο ανταρτών του ΕΛΑΣ στην περιοχή Τρικάλων και εξοντώθηκε.

το 1945, ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

το 1952, προκηρύσσονται στην Ελλάδα γενικές βουλευτικές εκλογές για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίζεται υπηρεσιακή υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημητρίου Κιουσόπουλου.

το 1961, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

το 1962, ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ συγκαλεί την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας ύστερα από 92 χρόνια.

το 1963, πεθαίνει ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ζωγράφος Ζαν Κοκτώ, σε ηλικία 74 ετών.

το 1969, η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενζμπούρ φτάνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Je t' aime… moi non plus». Είναι το μοναδικό γαλλικό τραγούδι που έφτασε στην κορυφή.

το 1984, η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα.

το 1984, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής ς του ΙRA, σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, όπου διέμενε. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μπάνιο, η οποία, όμως εξερράγη δυο λεπτά αφού η Θάτσερ είχε βγει από αυτό με αποτέλεσμα να σωθεί.

το 1991, αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες

το 2003, η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.

το 2004, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον καθένα και 22.000 ευρώ πρόστιμο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, ψει αποδεικτικών στοιχείων.

το 2005, πεθαίνει η Ελληνίδα ποιήτρια, Ρένα Καθραίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση