Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου:

το 532, ξεσπά στην η Στάση του Νίκα, η λαϊκή εξέγερση των Βενετών και των Πράσινων (οργανώσεις φιλάθλων του Ιππόδρομου) κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ο οποίος τελικά τους εγκλώβισε στον Ιππόδρομο και τους κατέσφαξε, κλείνοντας το γεγονός με απολογισμό 30.000 νεκρούς.

το 1055, η Θεοδ γίνεται αυτοκράτειρα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

το 1801, η Κυρα-Φροσύνη, όπως έγινε γνωστή η Ευφροσύνη Βασιλείου, εκτελείται δια πνιγμού μαζί με άλλες 17 γυναίκες από τον Αλή Πασά στην λίμνη των Ιωαννίνων.

το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης ς στην Αίγινα.

το 1915, οι Βρετανοί καλούν την να πολεμήσει στο πλευρό της Αντάντ και μας δελεάζουν με εδάφη στη Μικρά Ασία.

το 1922, γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία διαβήτη σε ασθενή.

το 1923, πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Α΄, βασιλιάς της Ελλάδος τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του συνδέθηκε με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή. Γυναίκα του ήταν η βασίλισσα Σοφία της Ελλάδος.

το 1944, βομβαρδίζεται ο Πειραιάς από τη Βρετανική Αεροπορία.

το 1964, ο Αμερικανός γενικός χειρουργός Λούθερ Τέρι, εκδίδει την πρώτη έκθεση για τις βλαπτικές παρενέργειες του καπνίσματος.

το 1967, σε δημόσια συζήτηση σχετικά με την τηλεόραση, που μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Κακριδής δηλώνει: “Βλέπω την τηλεόραση σαν κεραυνό που έρχεται να μας καταστρέψει. Εκατομμύρια ώρες θα χάνονται για να βλέπουμε ασήμαντα πράγματα“.

το 1970, μπροστά σε δεκάδες κατοίκους του Μολύβου της Λέσβου, μια τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ένα αλιευτικό, το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί και ένα άλλο προς τα τουρκικά παράλια.

το 1972, το Ανατολικό Πακιστάν μετονομάζεται σε Μπανγκλαντές.

το 1982, πεθαίνει ο Ιάπωνας Δρ. Jiro Horikoshi, επικεφαλής μηχανικός πολλών σχεδίων μαχητικών αεροσκαφών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού Mitsubishi A6M Zero.

το 1984, ο Michael Jackson είναι υποψήφιος για 12 βραβεία Γκράμι για το άλμπουμ του “Thriller” και τελικά κερδίζει τα 8.

το 1989, ο κάνει την ιστορική δήλωση ότι «η χ έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

το 2007, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαγορεύει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους, με την αιτιολογία ότι το μυστήριο χάνει την ιερότητά του, καθώς και ότι οι προσκεκλημένοι μιλούν στα κινητά τους, γελούν και καπνίζουν.

το 2013, αυτοκτονεί σε ηλικία 26 ετών ο Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ακτιβιστής Aaron Swartz, ο οποίος πρωτοστάτησε σε δράσεις υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά της λογοκρισίας, των κρατικών παρεμβάσεων και της εμπορευματοποίησης δημοσίων εγγράφων όπως οι αποφάσεις των δικαστηρίων και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

το 2015, πεθαίνει ο Έλληνας ρεμπέτης τραγουδιστής Μπάμπης Γκολές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση