Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 10 Ιανουαρίου:

το 403 π.Χ. ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της ς στην Αθήνα.

το 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα και αναφωνώντας το γνωστό «ο κύβος ερρίφθη» κηρύσσει τον πόλεμο στη σύγκλητο και τον Πομπήιο.

_______________________

το 976, πεθαίνει ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής, τον οποίο διαδέχτηκε ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκ.

το 1839, φτάνει για πρώτη φορά το τσάι από την Ινδία στην Αγγλία.

το 1863, ανοίγει το Μετρό του Λονδίνου, ο παλαιότερος υπόγειος σιδηρόδρομος του κόσμου, μεταξύ του σταθμού Πάντινγκτον και του σταθμού Φάρινγκντον.

το 1870, ιδρύεται η Standard Oil Co. Inc. από τον John Davison Rockefeller, η μεγαλύτερη τότε βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στον κόσμο.

το 1920, επικυρώνεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, η συνθήκη ς που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ και την Γερμανική Αυτοκρατορία.

το 1929, o Bέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεντέν.

το 1941, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα στην Βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

το 1971, πεθαίνει η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel, μια από τις σημαντικότερεςτου 20ου αιώνα. Ξεκίνησε φτιάχνοντας γυναικεία καπέλα, κυκλοφόρησε το περίφημο άρωμα Channel No5 το 1923 και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα. Εισήγαγε επίσης μεταξύ άλλων το total look, τη ζώνη-αλυσίδα, τις γυναικείες πιτζάμες και τα παντελόνια γενικότερα, την χαρακτηριστική καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, καθώς και το μαύρισμα και το κοντό μαλλί στις γυναίκες.

το 1983, ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

το 1987, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μεταξά.

το 1989, τρομοκράτες της “17 οέμβρη” τραυματίζουν σοβαρά έξω από το σπίτι του τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του ένα μήνα μετά.

το 1990, στον αγώνα - για το Κύπελλο Ελλάδος στην Τούμπα γίνονται φοβερά μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων με 56 τραυματίες και πολλές .

το 2006, πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σπανδάγος, ο ιδρυτής του πρώτου ερασιτεχνικού ραδιοσταθμού στην Κρήτη.

το 2016, πεθαίνει ο δημοφιλής Άγγλος τραγουδιστής David Bowie σε ηλικία 69 ετών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση