Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου:

το 1634, ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!».

το 1755, πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Διαφωτισμού Μοντεέ, που θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ς. Μεταξύ άλλων διατύπωσε την αρχή της ς των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), υποστήριξε την επίδραση του κλίματος στην πολιτική συμπεριφορά ενός λαού και αρνήθηκε ότι υπάρχει μια ιδανική μορφή πολιτεύματος, κατάλληλη για όλους τους λαούς κάτω από όλες τις συνθήκες.

το 1837, πεθαίνει ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής και πεζογράφος Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούν, που θεωρείται ο δημιουργός της νεότερης ρωσικής λογοτεχνίας και ήταν γνωστός φιλέλληνας.

το 1913, πεθαίνει ο Έλληνας του στίβου και του ποδοσφαίρου Κωστής Τσικλητήρας, 20 φορές πρώτος πανελληνιονίκης πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων σε διάστημα 6 χρόνων και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος.

το 1947, υπογράφεται στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης της ς με τις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.

το 1956, συστήνεταο με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».

το 1975, πεθαίνει ο ποιητής, πεζογράφος και ναυτικός Νίκος Καββαδίας.

το 1992, συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της ς Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

το 1996, ο υπερυπο της IBM, Deep blue, νικά για πρώτη φορά στην πρώτη μονομαχία τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι. Τελικά, ο θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.

το 2005, πεθαίνει ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Arthur Asher Miller. Υπήρξε ο τρίτος σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε με την οποία έκανε τον δεύτερο γάμο του και χώρισαν ένα χρόνο πριν τον θάνατό της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση