Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου:

το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος και ο στρατός του νικούν τον Δαρείο Γ' της Περσίας στη σημαντική μάχη των Γαυγαμήλων.

το 1861, κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο .

το 1873, εκδίδεται η Εφημερίς του Δημήτριου Κορομηλά, η πρώτη καθημερινή της Αθήνας.

το 1880, ο Τόμας Έντισον ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών λαμπτήρων.

το 1931, στην δίνεται δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

το 1945, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας “Αθλητική Ηχώ”.

το 1945, ολοκληρώνεται η Δίκη της Νυρεμβέργης, η δίκη των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου, και καταδικάζονται οι 19 από τους 24 κατηγορούμενους. Καταδικάζονται σε θάνατο οι Χέρμαν Γκαίρινγκ, Βίχλελμ Κάιτελ, Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, Ερνστ Καλτενμπρούννερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ, Φριτς Ζάουκελ, Άλφρεντ Γιοντλ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ και σε ισόβια οι Ρούντολφ Ες, Βίλχελμ Φρικ και Έριχ Ρέντερ. Σε 20ετούς κάθειρξης καταδικάστηκαν οι Μπάλντουρ φον Σίραχ και Άλμπερτ Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο Κόνσταντιν φον Νόιρατ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι Γιαλμάρ Σαχτ, Χανς Φρίτζε και Φραντς φον Πάπεν.

το 1950, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης κάνει το ντεμπούτο του στην αθλητική δημοσιογραφία ξεκινώντας να αρθρογραφεί στην Αθλητική Ηχώ.

το 1958, ιδρύεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η .

το 1960, η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.

το 1974, πεθαίνει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αρχαιολόγος με σημαντικότατο ανασκαπτικό έργο στη Θύρα της Σαντορίνης.

το 1980, το λαθρεμπορικό πλοίο “Παναγιώτης” με καπετάνιο τον Κεφαλλονίτη Χαράλαμπο Κομποθέκλα, που μετέφερε λαθραία τσιγάρα για λογαριασμό της ιταλικής Μαφίας, προσαράζει λόγω βλάβης και δυσμενών καιρικών συνθηκών σε έναν μικρό κόλπο βορειοδυτικά της υ. Το πλήρωμα εγκαταλείπει το πλοίο και μετά από λίγες μέρες συλλαμβάνεται, ενώ το πλοίο και το φορτίο του μένουν στα χέρια των ντόπιων, οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτό παίρνοντας οτιδήποτε υπήρχε μέσα και για τέσσερα χρόνια δεν πουλήθηκε στο νησί κανένα νόμιμο καπνικό προϊόν. Το “Ναυάγιο” της υ είναι ένας από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού.

το 1992, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με το οποίο συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 τούρκοι ναύτες.

το 1992, διακόπτεται στο 45′ ο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA, ΠΑΟΚ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-2 στην Τούμπα εξαιτίας τρομερών επεισοδίων, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο διετής αποκλεισμός της ομάδας της ς από τα Κύπελλα Ευρώπης.

το 1994, αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, το FILMNET.

το 2000, γίνεται η τελετή λήξης της 27ης Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει με 13 μετάλλια (4 χρυσά, 6 αργυρά, 3 χάλκινα). Στον κατάλογο των μεταλλίων πρώτες ήταν οι ΗΠΑ, με 97 συνολικά μετάλλια, 2η η Ρωσία με 88, 3η η Κίνα με 59.

το 2004, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Ελένη Χατζηαργύρη.

το 2006, με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετείται το νέο της χώρας στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

το 2006, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός, Νίκος Καζής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση