Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο
«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο

Αυτή η στιγμή είμι στο υπόγειο. Θ παραμείνω στο μαγαζί για να μην μας κλέψουν. Δεν έχω φύγει καθόλου από την ώρα που ξεκίνησαν οι εκρήξεις. Το υπόγειο με προστάτεψε άλλωστε και από την τρίτη και πιο μεγάλη έκρηξη».

Ο Θωμάς Κωσταράς, ιδιοκτήτης επιχείρησης με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κι ανταλλακτικά στη Νέα Αγχίαλο, άκουσε, είδε και έζησε τις εκρήξεις ίσως πιο κοντά από όλους, καθώς μόλις 500 μέτρα τον χωρίζουν από την είσοδο του στρατοπέδου πυρομαχικών «Καραμπά», όπου τουλάχιστον μία από τις αποθήκες οπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να καταστράφηκε ολοσχερώς παραδομένη στις φλόγες.

Το πρωτοφανές γεγονός καθήλωσε όλη την Ελλάδα καθώς αφορά μια από τις πιο νευραλγικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μόλις έξι χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, την της Νέας Αγχιάλου, που εκκενώθηκε στις 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα, χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα της αποθήκης πυρομαχικών ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων. Αυτή που σημειώθηκε στις 19:18 ήταν η πιο ισχυρή. Σε εκείνη τη φάση, η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα γύρω από το στρατόπεδο και λίγο αργότερα εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112. Ακολούθησαν αποκαλυπτικές εικόνες με κατοίκους και τουρίστες να εκκενώνουν τη Νέα Αγχίαλο από θάλασσα και στεριά.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-1
Η εικόνα από την επιχείρηση του κ. Κωσταρά τη στιγμή που ξεκίνησαν να ακούγονται οι πρώτοι κρότοι. Φωτογραφία: Θωμάς Κωσταράς

Στην αποθήκη του στρατοπέδου «Καραμπά» φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας. Σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ελληνικών F-16 υπηρετεί στην της Νέας Αγχιάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκη περιείχε κυρίως αλλά και ειδικά όπλα, η κατάσταση των οποίων θα διαπιστωθεί όταν επιτραπεί η είσοδος στους πυροτεχνουργούς.

«Έβλεπα τη φωτιά να πλησιάζει προς την αποθήκη από την πίσω πλευρά, από το βουνό» θυμάται ο κ. Κωσταράς και συνεχίζει: «Στην αρχή, ήταν έντονοι κρότοι. Ακολούθησαν 10 μικρές εκρήξεις και μετά ήρθαν και δύο μεγάλες. Η τελευταία ήταν κι αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην επιχείρηση μου. Θραύσματα από τις έπεσαν στον προαύλιο χώρο μας. Ήταν σαν να βιώνεις πόλεμο, χωρίς να έχεις πόλεμο».

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-2
Σημαντικές οι ζημιές στις εγκαταστάσεις του κ. Κωσταρά. Φωτογραφία: Θωμάς Κωσταράς

«Έμεινα εδώ, πού να πάω;»

«Υπάρχει ανασφάλεια στην πόλη», μας έλεγε νωρίς το πρωί η 75χρονη κυρία Σοφία, η οικογένεια της οποίας ήρθε στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Όπως ο κ. Κωσταράς, έτσι και η ίδια, ήταν από τους πολύ λίγους κατοίκους που επέλεξαν να μην φύγουν. «Πού να πάω; Και τα δύο παιδιά μου είναι στο εξωτερικό, ο σύζυγός μου δεν είναι πια στη ζωή. Έκατσα εδώ λοιπόν και ξεπέρασα τον φόβο μου. Έκανα βόλτες μες στη νύχτα» περιγράφει. Η ίδια βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της όταν συνέβησαν οι εκρήξεις. Το ωστικό κύμα έσπασε δύο πόρτες στο οίκημα και πολλά τζάμια.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-3
Η επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο. Φωτογραφία: Γιάννης Λιάκος / ΙΝΤΙΜΕ |

Παρά την ολύμπια ψυχραιμία της, η κ. Σοφία είναι θυμωμένη. «Αυτή την αποθήκη με τα πυρομαχικά έπρεπε πρώτα να φυλάξουν οι αρμόδιοι και μετά τα πουρνάρια στο βουνό. Δεν προστατεύτηκε καθόλου καλά. Και επειδή δεν υπήρχε αντιπυρική ζώνη κάηκε και ολόκληρος ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, γεμάτος καζάνια κι οινοπνεύματα, δίπλα της».

Τώρα λέει πως οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου επιστρέφουν σιγά-σιγά στα σπίτια τους. Η ίδια ενδιαφέρεται για τους νεότερους: «Αν υπάρχουν υπολείμματα από τις εκρήξεις και τα αναπνέουμε, τι να κάνουμε; Εμείς είμαστε μεγάλοι, οι νέοι να είναι γεροί» λέει.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-4
Το ωστικό κύμα έσπασε τζάμια καταστημάτων και σπιτιών μέσα στον οικισμό. Φωτογραφία: kathimerini.gr

«Ήταν σαν να έχει πέσει μια κανονική βόμβα»

Ο 28χρονος Κωνσταντίνος, η οικογένεια του οποίου διατηρεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, είναι από αυτά τα νέα παιδιά της περιοχής.

«Είδα ζωντανά και τις τρεις εκρήξεις. Ήμουν στη βιοτεχνία του θείου μου και κοιτούσα προς τη φωτιά, στα 2 χιλιόμετρα απόσταση» μας περιγράφει και συμπληρώνει: «Το μανιτάρι έφτασε τα 30 μέτρα ύψος. Μετά από τρία δευτερόλεπτα ήρθε το τράνταγμα και το ωστικό κύμα. Ήταν πάρα πολύ τρομαχτικό».

Ο Κωνσταντίνος σημειώνει πως σε αποθήκες ξεκόλλησαν ολόκληρα πάνελ, σε μαγαζιά και σπίτια έπεσαν γυψοσανίδες, τζάμια και πόρτες, μαντριά καήκαν. «Ήταν σαν να έχει πέσει μια κανονική βόμβα» σημειώνει.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-5
Εκτεταμένες είναι οι στη βιομηχανική ζώνη. Φωτογραφία Γιάννης Λιάκος / INTIME

Η φωτιά απειλούσε κατά τον ίδιο τη Νέα Αγχίαλο ήδη από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Όπως λέει: «Εκείνο το βράδυ, κάτοικοι ανέβαιναν στο βουνό κι έβλεπαν την πυρκαγιά. Βλέπαμε όμως το επόμενο πρωί τα αεροσκάφη που πετούσαν από πάνω μας, είμαστε και δίπλα στη θάλασσα, οπότε αισθανόμασταν κάπως ασφαλείς. Γύρω στις 13.00 της Πέμπτης αρχίσαμε να τρομάζουμε γιατί είχαμε φτάσει να έχουμε τέσσερα γύρω μας. Τα πιο απειλητικά ήταν αυτό που ερχόταν από το Σέσκλο βορειοανατολικά της Αγχιάλου, κι αυτό από τις Μικροθήβες. Τελικά η φωτιά έφτασε  χθες το απόγευμα στο ένα χιλιόμετρο από την πόλη, λίγο έξω από τον οικισμό με τα σπίτια».

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-6
«Εκείνο το βράδυ, κάτοικοι ανέβαιναν στο βουνό κι έβλεπαν την πυρκαγιά. Βλέπαμε όμως το επόμενο πρωί τα αεροσκάφη που πετούσαν από πάνω μας, είμαστε και δίπλα στη θάλασσα, οπότε αισθανόμασταν κάπως ασφαλείς». Φωτογραφία: Γιώργος Κυδωνας / INTIME

Το της οικογένειας του Κωνσταντίνου ήταν χθες γεμάτο με 50 περίπου πελάτες, όπως και τα περισσότερα της περιοχής.

Πυρκαγιά στην Νέα Αγχίαλο: «Εχουν πέσει οι τζαμαρίες από σπίτια και καταστήματα»

«Όταν άρχισαν οι εκρήξεις δεν επικράτησε πανικός. Ή τέλος πάντων επικράτησε ένας… φυσιολογικός πανικός» σημειώνει ο Κωνσταντίνος, αναφέροντας πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε καλά αλλά και πως υπήρξε οργάνωση από τον Δήμο, ο οποίος έστειλε 10 λεωφορεία για να παραλάβει όσους δεν έφυγαν με τα ιδιωτικά σκάφη και τα σκάφη του Λιμενικού ή με δικά τους οχήματα.

«Σαν να βιώνεις πόλεμο»: H επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο-7
Οι καπνοί που ξεκίνησαν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα μετά τις πρώτες εκρήξεις. Φωτογραφία: Θωμάς Κωσταράς

Και σήμερα; Ο Κωνσταντίνος λέει πως το πρωί τα αεροσκάφη έσβησαν τα τελευταία μικρά , ενώ όσοι είχαν επιστρέψει στην πόλη ήταν οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. Από το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν να επιστρέφουν κι οι υπόλοιποι κάτοικοι 

Τον ρωτάμε αν οι κάτοικοι πίστευαν ή φοβόντουσαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. «Με τίποτα» λέει και το τονίζει. «Νομίζαμε ότι ήταν πολύ καλά προστατευμένα τα πυρομαχικά».

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση