Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκούς όρους για εποχικές επιχειρήσεις
Ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκούς όρους για εποχικές επιχειρήσεις

Ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκούς όρους για εποχικές επιχειρήσεις

Έως το τέλος του χρόνου θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες και αναστολές πληρωμών οφειλών, ενώ στη συνέχεια θα ισχύσει ρύθμιση για την εξόφλησή τους. Ειδικώς, εξάλλου, για τις έντονα εποχικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα δοθεί επιπλέον χρόνος, έως ότου ξεκινήσουν πάλι τις δραστηριότητές τους, ενδεχομένως έως τον Απρίλιο του .

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο αναπληρωτής Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, σχετικά με τη ρύθμιση που θα γίνει για τις του κορωνοϊού, θα υπάρχουν δύο εργαλεία. Το ένα θα είναι ετήσιο με μηδενικό επιτόκιο και το άλλο διετές με μικρό επιτόκιο, της τάξης του 2,5%.

Πάντως, κατά τα άλλα, σχολιάζοντας το αίτημα να προβλεφθούν για όλες τις 120 δόσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό δεν είναι σωστό γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο προφίλ. «Γιατί δεν ζητούν εξατομικευμένη προσέγγιση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τα φθινοπωρινά μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ορισμένα εκ των οποίων πιθανώς από τον πρωθυπουργό.

Μείωση ενοικίων

Σχετικά με τη μείωση των ενοικίων, ανέφερε ότι για κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί για λόγους δημόσιας υγείας, ή έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τα αναγκαστικά μέτρα. Αυτό όμως θα αφορά πολύ περιορισμένο αριθμό. Αυτή τη στιγμή, και έως το τέλος Αυγούστου ισχύει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων για καταστήματα εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχεια της υποχρεωτικής μείωσης δεν θα αφορά όλες τις παραπάνω. Εξάλλου, για το γενικό λιανεμπόριο, που απλώς πλήττεται από την , ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες και οι . Με άλλα λόγια, το κόστος να μοιραστεί μεταξύ ιδιοκτητών, ενοικιαστών και κράτους, όπως εξήγησε.

Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό έχει υποβάλει πρόταση η ΠΟΜΙΔΑ να χρηματοδοτεί το κράτος το 30% της μείωσης του ενοικίου έως 40%, που θα συμφωνείται μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών οικειοθελώς. Βεβαίως, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ αφορά οικειοθελείς συμφωνίες για τους πάντες και της υποχρεωτικής μείωσης.

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει μόνιμες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, που εφαρμόζονται σήμερα σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση της τρίτης φάσης του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο αναπληρωτής είπε ότι θα αλλάξουν οι παράμετροι, επιτρέποντας έτσι την ένταξη ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων.

Για τις τράπεζες, αναγνώρισε ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν 100.000 επιχειρήσεις, όπως γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό προφίλ, είπε, και παρότι αυτό το βελτιώσαμε, τα τραπεζικά δάνεια δεν μπορούν να επεκταθούν σε όλες τις πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας. Στα κυβερνητικά σχέδια είναι και η και των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

  • #τροχαίο στον κόμβο Βελεστίνου #τροχαίο - https://t.co/DRMa83szRk -

"Αλιεύοντας" την είδηση