Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε
Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε

Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε

Προκόπης Χατζηνικολάου

Τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ειδική για τα χρέη και τις υποχρεώσεις που ανεστάλησαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από τoν Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 παρέχει το υπουργείο Οικονομικών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι 820.000 οφειλέτες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη μέχρι τις 26 Ιανουαρίου και να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση οι οφειλές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες και η εφορία θα ξεκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσ 5%.

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες από 1ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:

• Φυσικά πρόσωπα-επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.

• Νομικά πρόσωπα-οντότητες πληγέντες-πληγείσες λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων COVID-19.

• Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ είναι τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης, ούτε σε είσπραξης. Επειτα από αίτηση του οφειλέτη στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

α) Οφειλές ή δόσεις οφειλών, βεβαιωμένες κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είναι μη ληξιπρόθεσμες και δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης.

β) Οφειλές βεβαιωμένες κατά το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είναι ληξιπρόθεσμες, τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης.

Επιπλέον εντάσσονται στη ρύθμιση, κατόπιν επιλογής του οφειλέτη, ανεξαρτήτως των ανωτέρω κριτηρίων και της ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης ή/και παράταση καταβολής.

Καταβολή δόσεων

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση ηλεκτρονικά μέχρι και τις 26.1.2022 ενεργοποιείται με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης. Σημειώνεται ότι η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση πραγματοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται μέχρι και τις 31.1.2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Εφόσον δεν εξοφληθεί η πρώτη δόση εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση, ο αιτών πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Εξαιρετικά για τις περιπτώσεις που υφίσταται αδυναμία ηλεκτρονικής αίτησης, αυτή μπορεί να υποβληθεί είτε αυτοπρόσωπα είτε μέσω ηλεκτρονικού υ, στην Υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης μέσω ηλεκτρονικού υ θα πρέπει να συμπληρωθεί και η σχετική υπεύθυνη δήλωση που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr. Επισημαίνεται ότι μετά τη συμπλήρωση του ως άνω κειμένου στη φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης που είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Gov.gr απαιτείται και η αποστολή της συμπληρωμένης αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια ΔΟΥ ή στο ελεγκτικό κέντρο.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης του οφειλέτη και του κατά περίπτωση ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση