Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ρουσφετολογικές αποσπάσεις αντί μετατάξεων
Ρουσφετολογικές αποσπάσεις αντί μετατάξεων

Ρουσφετολογικές αποσπάσεις αντί μετατάξεων

ιατί μια πολιτική ηγεσία να προτιμά, αντί ενός μόνιμου διοικητικού υπαλλήλου για μία θέση, έναν αποσπασθέντα που ίσως δεν έχει εκπαιδευτεί για τις αρμοδιότητες της ίδιας θέσης; Μα διότι μπορεί μέσω της ς αυτής να κάνει τα… της.

Λίγες ημέρες μετά τα όσα αρνητικά άκουσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης ς σχετικά με τις κομματικές επιλογές των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης καταγγέλλεται και πάλι ότι αφήνει την… πόρτα του ανοιχτή σε .

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων (ΠΟΣΥΠ) του υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτάκης, απειλεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη νυν πολιτική ηγεσία -και δη τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό- ότι συνεχίζει τις ρουσφετολογικές πρακτικές.

Το θέμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και έχει ως εξής:

• Από τις 23 Ιουλίου 2013 δεν έχει εξετασθεί καμία αίτηση των περίπου 700 εκπαιδευτικών που έχουν ζητήσει να μεταταχθούν σε διοικητική θέση κεντρικής ή περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

• Στις 12 Ιουνίου 2015 το υπουργείο Παιδείας επανέφερε στα Επαγγελματικά Λύκεια τους 400 μεταταγμένους στη διοίκηση εκπαιδευτικούς, υπαναχωρώντας στις συνδικαλιστικές τους. Αρχική θέση του υπουργείου ήταν να παραμείνουν στη διοίκηση έως τις 31 Αυγούστου 2015.

• Στις 10 Ιουλίου 2015 αναβλήθηκε η συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου (ΚΥΣΙΠ) που θα είχε ως κύριο θέμα τις αιτήσεις των 700. Η αναβολή ήταν η δεύτερη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το πρώτο κύμα των μετατάξεων (περίπου 250) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Την ημέρα που αναβλήθηκε το ΚΥΣΙΠ, το γραφείο του κ. Κουράκη αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μετατάξεις, ενώ επί δύο μήνες παρέπεμπε στο γραφείο υπουργού.

Μετά και την αποχώρηση των 400 καθηγητών ΕΠΑΛ, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί τον Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αρα, θα ήταν εύλογο τουλάχιστον να εξετασθούν οι αιτήσεις για μετάταξη των 700 εκπαιδευτικών. Και όμως δε συνέβη αυτό.

Αντίθετα, «ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι πράξεις απαξίωσης της διοίκησης, ο κ. Κουράκης έβγαλε στις 26 Ιουνίου 2015 την εγκύκλιο των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε και υπηρεσίες του υπ. Παιδείας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, ούτε καν ξεκινήσει, η σωστή και σύννομη διαδικασία των μετατάξεων στη διοίκηση», αναφέρει ο κ. Φωτάκης.

Η απόφαση για αποσπάσεις αντικρούει και το επιχείρημα ότι δε θα γίνουν σε διοικητικές θέσεις ώστε οι να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.

Οπως εκτίμησε ο κ. Φωτάκης, στα σχολεία κατά την έναρξη του σχολικού έτους θα υπάρξουν περί τα 26.000 κενά.

Συνολικά υπάρχουν 2.600 αποσπασμένοι στις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (εξ αυτών περί τους 600 στην κεντρική υπηρεσία και 2.000 σε περιφερειακές).

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, το υπουργείο Παιδείας προτιμά τις αποσπάσεις αντί των μετατάξεων διότι στις αποσπάσεις υπάρχει περιθώριο να τοποθετηθούν «ημέτεροι».

Τη διαχείριση των αποσπάσεων κατά το «κομματικό δοκούν» διευκολύνει η έλλειψη Οργανισμών στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι θα περιέγραφαν τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας για υπαλλήλους.

Η έλλειψη Οργανισμού βολεύει τους υπουργούς να αποσπούν όσους υπαλλήλους θέλουν. Και ο κ. Φωτάκης καταλήγει: «Αν δεν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις, δε θα δεχτούμε καμία απόσπαση στις υπηρεσίες μας και θα καταφύγουμε άμεσα στον εισαγγελέα, μαζί με τους προς μετάταξη εκπαιδευτικούς. Η εξυπηρέτηση του κομματικού στρατού θα πάψει να γίνεται στις πλάτες της διοίκησης».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση