Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρωσικό Sukhoi Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά πυρά
Ρωσικό Sukhoi Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά πυρά

Ρωσικό Sukhoi Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά πυρά

Έν ρωσικό πολεμικό ερο τύπου Sukhoi Su-24 καταρρίφθηκε από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωί της Τρίτης, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

H Άγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και καταρρίφθηκε από δύο τουρκικά F-16S. Η , ωστόσο, διαψεύδει ότι το αερο προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν. Ένας εκ των δύο βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν τις δυνάμεις του Ασαντ στη βόρεια Συρία και ο άλλος αναζητείται.

Σε του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την έγιναν δέκα προειδοποιήσεις και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η ‘Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

“Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο”, ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, πάντως, υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το Ο, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικώμ Σεργκέι , επρόκειτο να φτάσει το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, με βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών του τις εξελίξεις στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση