Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρωσία: Νέες απειλές για μείωση των ροών αερίου προς τη δυτική Ευρώπη
Ρωσία: Νέες απειλές για μείωση των ροών αερίου προς τη δυτική Ευρώπη

Ρωσία: Νέες απειλές για μείωση των ροών αερίου προς τη δυτική Ευρώπη

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Ρωσία απείλησε να περιορίσει τις ροές αερίου προς τη δυτική μέσω του μοναδικού αγωγού που συνδέεται πλέον με την περιοχή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα προβεί στην εν λόγω από τις 28 Νοεμβρίου.

Η απειλή αυτή έρχεται μετά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο . Το ανώτατο όριο, όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., θα ισχύει για έναν χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom κατηγόρησε σήμερα την  ότι αξιοποιεί αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία μέσω αγωγών που διασχίζουν τη χώρα, με το Κίεβο ωστόσο να απορρίπτει τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Παρ' όλο που οι ροές ρωσικού αερίου προς τη Μολδαβία αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό εκείνων που περνούν από την Ουκρανία, οποιαδήποτε απειλή για τον μοναδικό αγωγό που εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο προς τη δυτική είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά ς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Οποιαδήποτε απώλεια προμηθειών μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα, καθώς οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι θεωρούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο αέριο από αυτό που διαθέτει για να ανταποκριθεί στη ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Τομ Μαρζέκ – Μάνσερ από τη συμβουλευτική εταιρεία Ενέργειας ICIS δήλωσε ότι, ενώ η απειλή της Gazprom αφορά μέχρι στιγμής μόνο τις ρωσικές ροές προς τη Μολδαβία μέσω της Ουκρανίας, παραμένει πιθανό να δημιουργηθεί ανησυχία μεταξύ των παρόχων για περαιτέρω περικοπές στο μέλλον.

Οι μεγάλης κλίμακας μειώσεις των ρωσικών προμηθειών ξεκινούν συχνά με απειλές που αφορούν μικρότερες ποσότητες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας φέρνουν μνήμες από την κρίση αερίου του 2009, όταν η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

«Η βιομηχανία φοβόταν εδώ και καιρό ότι η Ρωσία θα απειλούσε τις εναπομείνασες ροές προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αυτό τον χειμώνα», δήλωσε ο Μαρζέκ – Μάνσερ. «Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι μικρές περικοπές προμηθειών μπορούν πολύ γρήγορα να γίνουν μεγαλύτερες και η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμα κινδύνους σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αερίου κατά τους ψυχρότερους μήνες».

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» το προκειμένου να τιμωρήσει τη Δύση για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχει κλείσει πέραν ενός, όλους τους αγωγούς που οδηγούν στη Δυτική Ευρώπη, φέρνοντας τη ηραιά Ήπειρο αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Ο δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) αυξήθηκε πάνω από 8% την Τρίτη, φτάνοντας στα 124,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τον Αύγουστο οι τιμές είχαν εκτοξευθεί σε πάνω από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα – ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 δολάρια το βαρέλι σε όρους πετρελαίου – καθώς η Ρωσία είχε διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ωστόσο, αν και οι τιμές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αφού η Ευρώπη έχει σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, ενώ και ο καλός καιρός… καθυστερεί την έναρξη της θέρμανσης.

Η Gazprom ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει σωρεύσει περίπου 52 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία. Τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέρονται καθημερινά περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά φυσικού προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης μέσω του αγωγού που παραμένει σε λειτουργία. Η Ουκρανία απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Μολδαβία αποθηκεύει φυσικό αέριο στην Ουκρανία ενόψει των ψυχρότερων μηνών.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) ανέφερε ότι ο ρωσικός κολοσσός προσπαθούσε να εμποδίσει τη χρήση ενός μηχανισμού αντίστροφης ροής που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας και επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου και προς τις δύο κατευθύνσεις. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία καταφεύγει στη χρήση του φυσικού αερίου ως μέσο πολιτικής πίεσης», δήλωσε η Όλγα Μπιέλκοβα, υπεύθυνη κυβερνητικών σχέσεων του TSO Όλγα Μπιέλκοβα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση