Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρωσία: Η Μόσχα στέλνει 9.000 στρατιώτες και 170 άρματα μάχης στη Λευκορωσία
Ρωσία: Η Μόσχα στέλνει 9.000 στρατιώτες και 170 άρματα μάχης στη Λευκορωσία

Ρωσία: Η Μόσχα στέλνει 9.000 στρατιώτες και 170 άρματα μάχης στη Λευκορωσία

Έως και 9.000 στρατιώτες και περίπου 170 άρματα μάχης από τη σία θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας για τη συγκρότηση μιας «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης» που έχουν ανακοινώσει οι δύο χώρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

Σκοπός της πρωτοβουλίας φέρεται να είναι η υπεράσπιση των λευκορωσικών συνόρων απέναντι στην «απειλή» της Ουκρανίας – κατά τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο – σε μια περίοδο κατά την οποία ο ρωσικός καταγράφει αποτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο, υπογραμμίζει το αλλικό Πρακτορείο (AFP)

«Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που αναμένεται να φθάσουν στη Λευκορωσία ανέρχεται σε έως και 9.000», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βαλερί Ρεβένκο, σύμβουλος του λευκορώσου υπουργού Άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα στείλει επίσης περίπου 170 άρματα μάχης, 200 άλλα τεθωρακισμένα , πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των χιλιοστών.

Οι ρωσικές θα αναπτυχθούν σε τέσσερα πεδία βολής στην ανατολική και κεντρική Λευκορωσία, όπου θα συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα την Ουκρανία, την και τη Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και υποκινούν «εξέγερση» στη χώρα του, αιτιολογώντας την απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης». Το Μινσκ διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος της είναι καθαρά «αμυντικός».

Πριν από λίγους μήνες, η σία είχε προαναγγείλει πως θα εξοπλίσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Iskander M, ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση και θα εκσυγχρονίσει τα της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Στη διάρκεια συνόδου της G7 την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να «σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο» και ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

"Αλιεύοντας" την είδηση