Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρήτρα μεταρρυθμίσεων για ελάφρυνση χρέους
Ρήτρα μεταρρυθμίσεων για ελάφρυνση χρέους

Ρήτρα μεταρρυθμίσεων για ελάφρυνση χρέους

Υπό την προϋπόθεση συνέχισης των μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ξεκαθάρισε χθες σε ομιλία του στο Τόκιο ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, φωτίζοντας το σκηνικό των σχετικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε τεχνικό επίπεδο.

Εάν, για να εξασφαλιστεί «η βιωσιμότητα του χρέους απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνσή του, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Στο ίδιο πνεύμα είχε, άλλωστε, δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ» (28/1/) ότι αν τα υπόλοιπα -μέλη συμφωνήσουν σε περισσότερη ελάφρυνση του χρέους θα «ήθελαν να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων».

 Οπως είπε, χθες, ο κ. Ρέγκλινγκ, έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική προετοιμασία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης. «Το τεχνικό έργο έχει αρχίσει ώστε να είμαστε έτοιμοι ώς το καλοκαίρι όταν θα τερματιστεί το πρόγραμμα», δήλωσε. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι δεν θα ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να αποδεχθεί ένα «» του χρέους. Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον, αφού ήδη η χώρα μπόρεσε να βγει στις αγορές, όπως είπε, πριν κλείσει το πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις για το διεξάγονται επί του παρόντος σε επίπεδο τεχνικής ομάδας και επικεντρώνονται στον μηχανισμό που θα συνδέει την αποπληρωμή του με τον ρυθμό ανάπτυξης (γαλλική πρόταση).

Στο EWG την 1η Μαρτίου

Παράλληλα, θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας (αιρεσιμότητα).

Η τεχνική ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει τα μέχρι στιγμής συμπεράσματά της στο EuroWorking Group της 1ης Μαρτίου, για μια πρώτη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Πηγές στην σημειώνουν ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, πως στο Eurogroup του Απριλίου θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια, αλλά δεν θα οδηγηθούμε σε συμφωνία πριν από τον Μάιο με Ιούνιο, καθώς όπως επισημαίνουν, οι σχετικές αποφάσεις «απαιτούν περισσότερες από μία συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup».

Με μόνο 11-12 προαπαιτούμενα από τα 88 της τέταρτης αξιολόγησης να έχουν κλείσει μέχρι στιγμής, ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Στην πραγματικότητα, ακόμη δεν έχει καν κλείσει η , αφού εκκρεμούν δύο προαπαιτούμενα, για την επένδυση του Ελληνικού και για την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μόνο αν κριθεί ότι αυτά έχουν εκπληρωθεί, θα ληφθεί απόφαση για την της ς των 5,7 δισ. ευρώ, με μια δεύτερη, ύψους 1 δισ. ευρώ, να ακολουθεί.

Ετσι, η συζήτηση της ερχόμενης εβδομάδας για την τέταρτη αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγές, θα είναι απλώς , θα τεθούν τα θέματα και θα προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν το Σάββατο και να επανέλθουν τον Απρίλιο, πιθανώς μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΤ (20-22/4).

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση