Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ρίχνουν τους τόνους Τσίπρας – Καμμένος
Ρίχνουν τους τόνους Τσίπρας – Καμμένος

Ρίχνουν τους τόνους Τσίπρας – Καμμένος

«Κατάπαυση πυρός» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών, αποφασίστηκε χθες σε κορυφής μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο από πλευράς του Μαξίμου, καθώς το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εθν. Αμυνας, ο οποίος προδίκασε το τέλος της συγκυβέρνησης τον ερχόμενο Μάιο, είχε ξεκινήσει ένα σπιράλ ενδοκυβερνητικής εσωστρέφειας, με τις αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών των ΑΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτούν καθημερινά μια συζήτηση, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές , «δεν είναι της παρούσης».

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έκρινε πως η εν εξελίξει συζήτηση «θολώνει» το που θέλει να εκπέμψει, με αιχμή του δόρατος «το τέλος του μνημονίου» και τη «νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική », και ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητο το τετ α τετ. Από την πλευρά του και ο Π. Καμμένος, παρά το γεγονός πως για την επιβίωση του κόμματός του αποτελεί μονόδρομο να διατρανώσει την αντίθεσή του με τις Πρέσπες, αντιλαμβάνεται πως η τροφοδότηση αυτής της συζήτησης αποδυναμώνει το προφίλ των ΑΕΛ, καθώς εντός τής, έτσι και αλλιώς μικρής, Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως οι εκπεφρασμένες από τους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι.

Ως εκ τούτου η συνάντηση, παρά το γεγονός πως παρομοιάζεται από πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές ως «Νικίειος ειρήνη» πριν από την αναπόφευκτη ρήξη, ευνοεί και τις δύο πλευρές και κρίθηκε απαραίτητη. Σύμφωνα άλλωστε με κυβερνητικές , οι δύο εταίροι θα επανέλθουν στο θέμα των Πρεσπών «τον ερχόμενο Μάρτιο», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον τελικό χρόνο των εκλογών. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ είναι η πολιτική σταθερότητα, καθώς η χ βρίσκεται στην πρώτη φάση μετά την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Πλην της ανακωχής για τις Πρέσπες, στην ατζέντα των δύο εταίρων τέθηκε και το θέμα των επενδύσεων, αλλά και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα περί «ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», με επίκεντρο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει. Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, από το βήμα της ΔΕΘ, είχε εξαγγείλει την αναδρομικών στους ενστόλους, με την επισήμανση, πως αυτό γίνεται κατόπιν «πιέσεων του Π. Καμμένου», ένδειξη πως θέλει να ενισχύσει, όπου αυτό είναι δυνατόν, τον κυβερνητικό του εταίρο.

Διαφθορά και διαπλοκή

Ουκ ολίγες φορές οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αναφέρει πως ο στόχος της συγκυβέρνησης ήταν εξαρχής διττός. «Η έξοδος από τα μνημόνια» και η «πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ο δεύτερος αυτός πυλώνας τέθηκε στο τετ α τετ πρωθυπουργού και ΥΕΘΑ. Η δε αναφορά κυβερνητικών πηγών περί «θεσμικής θωράκισης του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής» παραπέμπει σε όσα είχε πει προσφάτως ο περί «προοδευτικής συνταγματικής αναθεώρησης» η οποία, σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, θα έρθει στο προσκήνιο τον Οκτώβριο.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση