Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » RIA: Οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης έχουν «εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις»
RIA: Οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης έχουν «εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις»

RIA: Οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης έχουν «εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις»

Deutsche Welle: Βρετανοί εκπαιδευτές στον ουκρανικό στρατό;

Διοικητές του ουκρανικού στρατού κάνουν λόγο για δυο εκπαιδεύσεις από εν ενεργεία Βρετανούς αξιωματικούς, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξοργίσει κι άλλο την Μόσχα.

22:17

Μέγκαν Μαρκλ: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας»

Κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των Invictus Games, η Δούκισσα του Σάσεξ τόνισε ότι όλοι «στέκονται» στο πλευρό της Ουκρανίας.

21:30

RIA: Οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης έχουν «εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει εκκαθαρίσει ολόκληρη την αστική περιοχή της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις και έχει αποκλείσει Ουκρανούς μαχητές στο χαλυβουργείο Azovstal, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι από σήμερα, οι ουκρανικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη λιμάνι είχαν χάσει περισσότερα από 4.000 άτομα.

21:01

Ουκρανία: 1.449 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις στα ανατολικά

Συνολικά 1.449 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα – λιγότεροι από τους 2.864 που διέφυγαν την Παρασκευή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

20:50

Μέλη το πληρώματος του Moskva στη Σεβαστούπολη – Τα πρώτα πλάνα

Ανταποκριτής του Guardian για θέματα που αφορούν στη Ρωσία, ανέβασε στο Twitter τις πρώτες εικόνες από βίντεο με τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος της Moskva στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

20:40

Ο Ποντόλιακ θυμίζει τις πόλεις και τα χωριά που παραμένουν υπό ρωσική κατοχή

Ο επικεφαλής Ουκρανός διαπραγματευτής σημειώνει: «Ας μην ξεχνάμε τις πόλεις και τα χωριά στα νότια της Ουκρανίας, που βρίσκονταν υπό προσωρινή βάρβαρη Ρωσική κατοχή. Θα απελευθερώσουμε τον λαό μας και θα αποκαταστήσουμε την ελευθερία και τον πολιτισμό».

20:29

Τα υπολείμματα κατεστραμμένων ρωσικών οχημάτων της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων στην περιοχή Τσερνίχιβ

20:20

Κοντά στο 1 δισ. δολ. οι δωρέες προς την Ουκρανία

Οι φιλανθρωπικές δωρεές στην Ουκρανία έφτασαν σχεδόν τα 924 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την προεδρία της Ουκρανίας. Το 47% των δωρεών προήλθε από φιλάνθρωπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν το 8% από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

20:17

Ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού συνάντησε το πλήρωμα του Moskva

Ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι εβμένοφ, συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου πυραύλου καταδρομικού Moskva και είπε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο ναυτικό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass το Σάββατο.

Την Πέμπτη, η Ρωσία ανέφερε ότι το Moskva βυθίστηκε μετά από ένα έκρηξη πυρομαχικών.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι δυνάμεις της έπληξαν με πύραυλο τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

20:01

Χάρκοβο: 2 άμαχοι νεκροί και 18 τραυματίες σε επίθεση με πυραύλους

Η Εισαγγελία στο Χάρκοβο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυραύλους κρουζ στην πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τις συνοικίες Slobidskyi και Osnoviansky με κρουζ. Κτίρια κατοικιών, αυτοκίνητα, μια αγορά και καταστήματα υπέστησαν επίσης ή καταστράφηκαν.

19:59

Ζελένσκι: Η εξόντωση των ουκρανών στρατιωτών στην Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

19:44

Εικόνες από το Ιρπίν

Η πόλη στα περίχωρα του Κιέβου έμεινε επί ένα μήνα υπό ρωσικό έλεγχο.

19:32

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπόρις Τζόνσον

«Συνέχισα τον διάλογο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Συζητήθηκαν οι συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, κυρίως για αμυντική και μακροοικονομική στήριξη. Ενημέρωσα τον Βρετανό πρωθυπουργό για την κατάσταση στο μέτωπο, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Εργαζόμαστε για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», έγραψε σε tweet ο Ζελένσκι.

19:27

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας ορκίζεται να ξαναχτίσει την Μαριούπολη

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, η οποία έχει αντιμετωπίσει το κύριο βάρος της ρωσικής επιθετικότητας από την αρχή του πολέμου.

Ο Αχμέτοφ, οποίος είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ουκρανίας Metinvest, είπε ότι η επιχειρηματική του αυτοκρατορία είχε καταρρεύσει από οκτώ χρόνια μαχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ήταν σίγουρος ότι οι «γενναίοι στρατιώτες» της χώρας θα υπερασπίζονταν τη νότια πόλη.

«Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. ια μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρανική πόλη. Πιστεύω ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας θα υπερασπιστούν την πόλη, αν και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο και δύσκολο είναι για αυτούς», τόνισε.

19:25

Η απάντηση του Λονδίνου στη Ρωσική απαγόρευση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι μας στέκονται ενωμένοι καταδικάζοντας τις αξιοκατάκριτες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία και καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία του Τζόνσον και άλλων Βρετανών πολιτικών.

«Παραμένουμε ανένδοτοι στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

18:06

Προειδοποίηση για νέο deepfake με τον Ζελένσκι

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση το απόγευμα του Σαββάτου, λέγοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα νέο deepfake με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα νέο deepfake με τον Πρόεδρο @ZelenskyyUa. Σε μια εικονική δήλωση, ο πρόεδρος φέρεται να εκφράσει «την αρνητική του στάση απέναντι στις ουκρανικές πόλεις, ιδιαίτερα στη #Mariupol», σύμφωνα με το Κέντρο για την Ασφάλεια Πληροφοριών. #StopPutin», γράφει το tweet.

17:40

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον για οικονομικές συναντήσεις

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να παραστούν στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου οι κορυφαίοι οικονομικοί διπλωμάτες του κόσμου θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τις επιπτώσεις που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.

17:35

H Ιταλία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρώμης έκανε γνωστό ότι από αύριο πρόκειται να απαγορευθεί η είσοδος των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Ιταλίας. Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία προσαρμόζεται σε οδηγία της ΕΕ, της 8ης Απριλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα ρωσικά πλοία τα οποία ήδη βρίσκονται σε ιταλικά λιμάνια «θα πρέπει να αναχωρήσουν μόλις ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες», όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο. Το μέτρο, τέλος, αφορά και στα πρώην ρωσικά πλοία, τα οποία άλλαξαν σημαία μετά τις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

17:33

Η Ρωσία χτυπάει το Κίεβο, το Λβιβ – Συνεχίζει την επίθεση στα ερείπια της Μαριούπολης

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Λβιβ και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και το Χάρκοβο, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ουκρανικές πόλεις μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της τής Μαύρης Θάλασσας.

Στην Μαριούπολη, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

Η Μόσχα δήλωσε πως τα αεροσκάφη της έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης και καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα Νταρμίτσκιι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Λβιβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

17:19

Περισσότεροι από 10.000 εθελοντές για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Οι εθελοντές εργάζονται επί του παρόντος στις αποναρκοθετημένες περιοχές της ς Κιέβου. Καθαρίζουν τους δρόμους μαζεύοντας διαλυμένα συντρίμμια και συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις έρευνας, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

 

16:58

«Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα τώρα»

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαήλο Ποντόλιακ εξέφρασε στο Twitter την απογοήτευσή του για την πρόοδο της μεταφοράς όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε ότι αφού ζήτησε από την Ευρώπη όπλα, η Ουκρανία δεν έχει λάβει «αυτά που ζητήσαμε» και «χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσουν».

16:50

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους… διαφημιστείτε δωρεάν»

«Η διαφημιστική αγορά της Ρωσίας έχει καταρρεύσει εντελώς, απουσία ξένων εμπορικών σημάτων και προσπαθεί απεγνωσμένα να αναπτύξει νέους διαφημιζόμενους. Το οικονομικό κραχ στη Ρωσία θα είναι πολύπλευρο με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί», γράφει ο επικεφαλής του Bellingcat.

16:34

Πυραυλικό χτύπημα στο Χάρκοβο – Ένας νεκρός, 18 τραυματίες

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 18 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση πυραύλων στην περιοχή Χαρκόβου της Ουκρανίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε υπαίθρια αγορά νωρίτερα σήμερα, γνωστοποίησαν τα σωστικά συνεργεία.

Νωρίτερα σήμερα, υπήρξαν αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επαναλάβει σειρά επιθέσεων στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία παρά την στροφή του Κρεμλίνου προς μια νέα επίθεση στα ανατολικά.

Έγινε καθώς ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν «αεροπορικώς εκτοξευόμενα όπλα μεγάλης εμβέλειας» για να στοχεύσουν εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο.

Ήταν το δεύτερο πλήγμα στην περιοχή του Κιέβου μέσα σε δύο ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της περιοχής Λβιβ στη δυτική Ουκρανία ανέφερε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή από ρωσικά αεροσκάφη Su-35 που απογειώθηκαν από τη γειτονική Λευκορωσία.

15:48

Διασώστες από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Πολωνία ήρθαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς διασώστες

Αυτή τη στιγμή εργάζονται στην Μποροντιάνκα.

15:33

Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε 20.100 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εισβολής

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 20.100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.982 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. Άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει καταστραφεί περιλαμβάνει 145 ελικόπτερα, 762 τανκς και 163 αεροσκάφη.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι 1.351 από τους στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ υπολόγισε στις 24 Μαρτίου ότι 7.000 έως 15.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί

15:29

Πορεία υπέρ της Ουκρανίας στο Βερολίνο

Μία ακτιβίστρια που χρωμάτισε με κόκκινο τα ρούχα της, έχει το ρόλο του θύματος σε μια διαμαρτυρία για την υποστήριξη της Ουκρανίας υπό το σύνθημα «Πορεία για την αληθινή Ειρήνη στην Ουκρανία», στο Βερολίνο.

 REUTERS/Christian Mang
15:18

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για τρομοκράτηση αμάχων στις κατεχόμενες περιοχές

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση στις περιοχές υπό ρωσική κατοχή παραμένει σοβαρή. Κατηγόρησε Ρώσους στρατιώτες ότι τρομοκρατούν πολίτες και καταδιώκουν «οποιονδήποτε έχει συνδεθεί ποτέ με τον ουκρανικό στρατό ή με κυβερνητικές υπηρεσίες».

«Οι κατακτητές πιστεύουν ότι αυτό θα τους διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο να ελέγχουν την περιοχή, αλλά κάνουν λάθος», είπε.

Στην Ζαπορίζια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει περισσότερους από 30 ηγέτες τοπικών κυβερνήσεων από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή τους, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι το Σάββατο.

15:06

Ο Λιθουανός ηγέτης αποκρούει τη ρωσική απειλή για τη Βαλτική

Ο πρόεδροςΓκιτάνας Ναουσέντα προέτρεψε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν οι Financial Times.

Απέρριψε τις απειλές της Μόσχας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Βαλτική. «Η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι ίσως η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή στην Ευρώπη και τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ήδη εκεί».

14:57

Η Ρωσία έχει αιχμαλωτίσει πάνω από 1.000 αμάχους

Πάνω από τους μισούς άμαχους πολίτες που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Μόσχας είναι γυναίκες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, η οποία ζήτησε σε τηλεοπτική να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι.

«Δεν θα ανταλλάξουμε στρατιωτικούς με πολίτες. Αυτό θα παραβίαζε τις Συμβάσεις της Γενεύης», είπε.

14:52

Ουκρανοί αξιωματούχοι: 200 παιδιά σκοτώθηκαν από την έναρξη της εισβολής

Διακόσια παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να επιτεθούν στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Το γραφείο πρόσθεσε ότι περισσότερα από 360 παιδιά έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής.

Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν και δύο από αυτά έχασαν τη ζωή τους -ανάμεσά τους ένα μωρό 7 μηνών- σε ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο την Παρασκευή, ανέφερε το γραφείο.

Νωρίτερα, η UNICEF δήλωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν πλέον εκτοπιστεί λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

14:37

Χάρτης: Οι ρωσικές επιθέσεις και οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα στρατεύματα

14:33

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Μαριούπολης πριν και μετά τη ρωσική εισβολη

14:27

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μάχονται για τη ζωή όσων είχαν τραυματιστεί στα χτυπήματα. «Το Κίεβο ήταν και παραμένει στόχος του επιτιθέμενου», είπε.

Νωρίτερα, είπε ότι το Κίεβο χτυπήθηκε στην περιοχή Darnytskyi, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, λέγοντας ότι υπήρξαν εκρήξεις.

Τόνισε ότι διασώστες και νοσηλευτές βρίσκονται στο σημείο και ότι τα στοιχεία των θυμάτων θα γνωστοποιηθούν αργότερα.

Ο δήμαρχος προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να ακούσουν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και προειδοποίησε όσους είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα να μην επιστρέψουν για την ασφάλειά τους.

14:12

Μπλόκο στη Moscow Times

Η υπηρεσία αγγλικής γλώσσας εξακολουθεί να λειτουργεί με συνδέσμους προς τη ρωσική υπηρεσία, δήλωσε ο ιδρυτής της εφημερίδας Ντερκ Σάουερ στο Twitter. Ο αποκλεισμός ήρθε την Παρασκευή.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Moscow Times Russia παραμένει προσβάσιμη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με VPN. Οι Moscow Times, που ιδρύθηκαν το 1992, είναι η μόνη ανεξάρτητη αγγλόφωνη εφημερίδα της Ρωσίας.

13:35

Κύμα φυγής στελεχών του κλάδου της τεχνολογίας από τη Ρωσία

Στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κονσταντίν Σινιούσιν, επενδυτής στη Ρίγα της Λετονίας, βοήθησε να ναυλωθούν δύο αεροσκάφη από τη Μόσχα. Ηταν γεμάτα με 300 υπαλλήλους ρωσικών εταιρειών τεχνολογίας, προγραμματιστές, επιχειρηματίες και γενικώς ειδικούς στην τεχνολογία, όπως και 30 Ρώσους υπαλλήλους νεοφυών εταιρειών. Τα αεροπλάνα κατευθύνθηκαν νότια, πέρασαν τη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξαν στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άλλοι Ρώσοι υπάλληλοι εταιρειών τεχνολογίας από την αρχή του πολέμου. Χιλιάδες άλλοι κατέφυγαν στη Γεωργία, στην Τουρκία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικώς σε χώρες που δέχονται τους Ρώσους χωρίς βίζα.

13:25

Ουκρανός διπλωμάτης: Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις

Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όσο είναι δυνατό για περισσότερη υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας και κατανοεί –αν και δεν είναι ευτυχής για αυτό– την πραγματικότητα των παράλληλων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης.

Η Άγκυρα καταδίκασε την εισβολή και πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις. Αλλά έχει επίσης εναντιωθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και διατηρεί μια προσεκτική ρητορική αποφεύγοντας να κατηγορήσει είτε τη μία είτε την άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε τμήματα της Ουκρανίας.

«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις» και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. «Αλλά κατανοούμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο διπλωμάτης σε ξένους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

13:21

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της ΥΠΕΞ Τρας και του υπουργού Άμυνας Γουάλας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Η απόφαση ελήφθη «υπό το φως της πρωτόγνωρης εχθρικής δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται ότι θα διευρύνει σύντομα τον κατάλογο.

12:45

Κυρ.Μητσοτάκης: Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία

«Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για πτυχές της κυβερνητικής μας πολιτικής. Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό που ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρα σε ένα ολοένα πιο ασταθές περιβάλλον. Ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε αμήχανα “ναι μεν αλλά”. Για την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα. Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μια άλλη κυβέρνηση άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα είπε πως «απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν ο Γερμανός πρέσβης το 1915 του ζήτησε να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με τη Σερβία. ”Το έθνος μου είναι μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία” απάντησε ο Ελ. Βενιζέλος» και τόνισε:

«Η θέση μας είναι καθαρή γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να αμυνόμαστε για αυτήν. Ναι, είμαστε με τη Δύση γιατί είμαστε μέρος της και μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε από εμένα μισόλογα. Είμαστε με την Ελευθερία, είμαστε με τη Δημοκρατία, είμαστε με την Ειρήνη».

12:34

Κωνσταντινούπολη, το νέο… Λονδίνο των Ρώσων ολιγαρχών

Μετά την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και κατευθύνονται στην Τουρκία.

11:54

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο

Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο σε προάστιο του Κιέβου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, έγινε σήμερα το πρωί στόχος βομβαρδισμού, διαπίστωσε δήμοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στο Κίεβο ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αστυνομικών βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης και εμποδίζουν την πρόσβαση στο συγκρότημα του εργοστασίου, απ' όπου υψώνεται καπνός. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Facebook πως δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν κτίρια παραγωγής εργοστασίου τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο και μια εγκατάσταση επισκευής στρατιωτικών εξοπλισμών στο Μικολάγιφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλήγματα έγιναν με υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία κατέρριψε επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος SU-25 κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

11:22

Εννέα διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν σήμερα

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και από την πολιορκημένη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε δήλωσή της πως πέντε από τους εννέα διαδρόμους πρόκειται να ανοίξουν από την περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για την οποία τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

10:55

Διασώστες στον τόπο έκρηξης στα περίχωρα του Κιέβου – Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία

Διασώστες και ιατρικό προσωπικό εργάζονται στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκρηξη στα περίχωρα του Κιέβου, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ από τοπικούς ουκρανούς αξιωματούχους έγινε επίσης σήμερα το πρωί γνωστό ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

Έκρηξη σημειώθηκε στην περιφέρεια Νταρνίτσκι του Κιέβου, ανέφερε ο Κλίτσκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Η περιφέρεια αυτή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να επιβεβαιωθούν πληροφορίες για τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι ανέφερε επίσης με ανάρτησή του στο Ίντερνετ πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού σ' αυτή την ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας.

Αγωγός αερίου υπέστη στο Λισισάνσκ και το Σιεβιεροντονέτσκ, όπου έχουν διακοπεί η παροχή αερίου και η υδροδότηση, ανέφερε ο Γκαϊντάι, επίσης στην εφαρμογή Telegram.

«Απομακρυνθείτε από τις περιοχές αυτές όσο εξακολουθεί να είναι δυνατό», ανέφερε ο Γκαϊντάι σε επόμενη ανάρτηση προσθέτοντας ότι λεωφορεία είναι έτοιμα γι' αυτούς που θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Εξάλλου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε στη διάρκεια επίθεσης την περασμένη νύκτα σε μικρό χωριό κοντά στην Πολτάβα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας στην κεντρική Ουκρανία, ανέφερε με ανάρτησή του στη Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντμίτρο Λούνιν.

10:43

ΟΗΕ: 1.982 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου

10:00

Ουκρανικές αρχές: 900 νεκροί άμαχοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου

09:41

Γερμανία: Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πληρώνει την «κατανόηση» του για τη Ρωσία

Είναι εκείνος που το 2008 έσπευσε πρώτος στη Μόσχα για να συγχαρεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την εκλογή του ως Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκείνος που επέκρινε το ΝΑΤΟ για τις ασκήσεις του στην Πολωνία και υποστήριζε ένθερμα την κατασκευή του αγωγού που θα αύξανε σημαντικά την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι ακόμη εκείνος που, ως υπουργός Εξωτερικών, έγινε το 2015 ο ένας από τους μόλις δύο γερμανούς βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εκείνος που ζητούσε την επιστροφή της Ρωσίας στην G8 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Σήμερα, είναι ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της Γερμανίας. Απέναντι στη φρίκη της Ουκρανίας απολογείται για τα λάθη του, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ανεπιθύμητος από το Κίεβο.

Το προηγούμενο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ, ο οποίος έχει προ πολλού εγκαταλείψει τους διπλωματικούς τρόπους στην προσπάθειά του να πείσει τη Γερμανία για στρατιωτική βοήθεια, «στόλιζε» καθημερινά τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταγγέλλοντάς τον για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία, ακόμη και για ταύτιση απόψεων με τη Μόσχα, ότι «ο ουκρανικός λαός στην πραγματικότητα δεν υφίσταται». Σύμφωνα με τον ουκρανό διπλωμάτη, αν η Γερμανία παραμένει σημαντικά εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, αυτό οφείλεται και στον σημερινό Πρόεδρό της.

09:39

236 Ουκρανοί στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (15/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 236 Ουκρανοί , από τους οποίους 55 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 89
  • Από Ευζώνους: 11
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 65
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 35, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και σε άλλα αεροδρόμια 10.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.094 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.754 ανήλικοι.

09:11

Αναφορές για θηριωδίες των Ρώσων στη Μαριούπολη

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσε στη διεθνή κοινότητα τις τελευταίες ώρες οι νέες του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, το οποίο – μέσω Telegram – κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι ξεθάβουν τα θύματα του πολέμου, για να καλύψουν τα εγκλήματά τους.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που φέρονται να σκοτώθηκαν από τους κατακτητές.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, επιβεβαίωσε την καταγγελία του συμβουλίου ενώ πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν φέρει ακόμη και κινητά κρεματόρια για να κάψουν τα πτώματα.

08:48

Καπνός υψώνεται σε προάστιο του Κιέβου

08:32

Σερβία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι υπέρ της Ρωσίας και κατά του ΝΑΤΟ

Χιλιάδες Σέρβοι, ανεμίζοντας ρωσικές και σερβικές σημαίες και κρατώντας αφίσες του Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου και συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησής τους να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πλήθος διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί από υπερεθνικιστικές οργανώσεις, συμμετείχε στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά Έθνη.

«Ήρθα σε αυτήν τη διαδήλωση για να εκφράσω την υποστήριξή μου στη Ρωσία και να φωνάξω ένα ξεκάθαρο “όχι” στην πολιτική των αρχών του Βελιγραδίου που έλαβαν μια επαίσχυντη απόφαση να ψηφίσουν κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μλάντεν Ομπράντοβιτς, ένας εκ των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι υπερψήφισε τρεις φορές τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέστειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτική αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα.

08:06

Βέβαιη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν η Citigroup

07:54

Ιταλία: Η Ρώμη ξανανοίγει την πρεσβεία της στο Κίεβο

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουίτζι Ντι Μάιο, από την ερχόμενη Δευτέρα η Ιταλία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο.

«Ο πρέσβης μας, Πιερ Φραντσέσκο Τζάτζο, έφτασε στο Κίεβο μετά από δεκάωρο ταξίδι που ξεκίνησε από το Λβιβ, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήμασταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το Κίεβο, είμαστε από τους πρώτους που επιστρέφουν», υπογράμμισε ο Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφεθεί πάντα ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία», διότι «ο πόλεμος θα σταματήσει μόνον με μια πολιτική λύση».

07:53

Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν σε Κίεβο και Λβιβ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ς

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.

07:40

Η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κρατείται στην Ουκρανία, κατηγορεί τις αρχές του Κιέβου ότι τον ξυλοκόπησαν

Η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κρατείται στην Ουκρανία, κατηγορεί τις αρχές του Κιέβου ότι τον ξυλοκόπησαν

Η Οξάνα Μαρτσένκο, σύζυγος ενός εκ των συμμάχων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της ανάκρισης μετά τη σύλληψή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανέφερε ότι σε μία από τις δύο φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

07:25

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ, ο υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και ο κεντρικός τραπεζίτης Κιρίλο Σεφτσένκο πρόκειται να έχουν διμερείς συναντήσεις με οικονομικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της G7 και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για την Ουκρανία που θα διοργανώσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη ευκαιρία για κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους να συναντηθούν κατά πρόσωπο με αξιωματούχους από προηγμένες οικονομίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

07:24

Το Κίεβο θα παραδώσει σύντομα το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Η Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα παραδώσουμε τις απαντήσεις στην αντιπροσωπεία της ΕΕ», εξήγησε ο Ζελένσκι.

Το ερωτηματολόγιο χρησιμεύει ως βάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Κίεβο.

07:23

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.

Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

07:23

Πλήγματα εκδίκησης από τη Ρωσία

Τους πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δέχθηκε χθες το Κίεβο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής και απόπειρα εκδίκησης της Ρωσίας για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το βράδυ της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το «Moskva» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ ρυμουλκούνταν προς τη βάση του, το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία. Προηγουμένως, το μήκους 186 μέτρων σκάφος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ανάφλεξη εκρηκτικών, η οποία, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, προκλήθηκε από επίθεση με πυραύλους Neptune, που εκτοξεύθηκαν από τη στεριά.

07:22

Δέκα νεκροί και 35 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι περιφερειακές αρχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό, ο περιφερειακός κυβέρνησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε ανακοινώσει τον θάνατο «επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος επτά μηνών».

Λίγες ώρες αργότερα, η περιφερειακή εισαγγελία ανακοίνωσε έναν απολογισμό με 10 νεκρούς και 35 τραυματίες. «Ένας αριθμός κτιρίων κατοικιών υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε», πρόσθεσε, συνοδεύοντας στην ανακοίνωση στο Facebook φωτογραφίες κτιρίων και αυτοκινήτων εν μέρει κατεστραμμένων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση