Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ / “Ξαναχτύπησαν” οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft στον Βόλο 
“Ξαναχτύπησαν” οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft στον Βόλο 

“Ξαναχτύπησαν” οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft στον Βόλο 

 

“Ξαναχτύπησαν” οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft, καθώς χθες τηλεφώνησαν σε πλήθος  Βολιωτών, προφασιζόμενοι τους τεχνικούς της γνωστής εταιρείας.

Πρώτα τηλεφώνησε μια γυναίκα η οποία μιλούσε αγγλικά και στη συνέχεια στο ακουστικό έβγαινε άνδρας που   μιλούσε σπαστά ελληνικά και αγγλικά και ισχυρίζονταν ότι τηλεφωνούσε από την Ουάσιγκτον και πως ήταν συνεργάτης της Microsoft και κάνει έρευνα για ιούς στους υπολογιστές.

Υπήρξαν περιπτώσεις πολιτών που διέκοψαν την τηλεφωνική συνομιλία με τους άγνωστους, ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις, που πείστηκαν και εγκατέστησαν προγράμματα στον υπολογιστή τους.

Σύμφωνα με  Βολιώτισσα, η ίδια δέχθηκε αρχικά χθες το πρωί και στη συνέχεια πάλι από το ίδιο νούμερο το μεσημέρι τηλέφωνο, με διεθνή κωδικό 0049.

Η συζήτηση διήρκησε πάνω από μία και η γυναίκα που γνωρίζει ξένες γλώσσες και συνεννοήθηκε, έκανε κάποιες ενέργειες στον υπολογιστή της που της είπε ο δράστης, ωστόσο όταν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη, έκλεισε το τηλέφωνο.

Άμεσα κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία, ενώ επικοινώνησε και με την τράπεζα προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία των λογαριασμών της.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για τηλεφωνήματα που δέχθηκαν από βολιώτικο κωδικό, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δέχεται καθημερινά η για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η Αστυνομία

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έχει εκδώσει ανακοίνωση με χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει: “Συμπολίτες μας δέχονται κλήσεις από τηλεφωνικά νούμερα με πρόθεμα αλλοδαπής (π.χ. +0044…….., +0049……… κ.λπ.), όπου άτομα (άνδρες και γυναίκες), μιλώντας κυρίως την ελληνική γλώσσα, συστήνονται ως εκπρόσωποι ή τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών εκ μέρους της εταιρείας λογισμικών προγραμμάτωνMICROSOFT και χρησιμοποιώντας τακτικές εκφοβισμού απώλειας αρχείων, προσωπικών δεδομένων, καταστροφής ολικής ή μερικής του λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών συσκευών που κάνουν χρήση υπηρεσιών διαδικτύου (συνήθως επιτραπέζιους ή φορητούς ηλεκτρικούς υπολογιστές), προσπαθούν να παρασύρουν τον χρήστη σε περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν μη υπαρκτά προβλήματα συσκευής, πλατφόρμας ή λογισμικού με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν το ¨θύμα¨ να καταβάλει διαδικτυακά για να διορθωθεί ένα  ανύπαρκτο πρόβλημα.

Σε άλλες σοβαρότερες περιπτώσεις οι απατεώνες ζητούν να εγκατασταθούν εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση (team viewer κ.λπ.) στην επίμαχη συσκευή και ακολούθως χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση, προσπαθούν να κλέψουν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν προς δικό τους όφελος , ενώ παράλληλα εγκαθιστούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, ransom ware ή άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα με απώτερο σκοπό να υποκλέψουν τις πληροφορίες ή να βλάψουν τα δεδομένα των συσκευών.

Χρήσιμες συμβουλές:

 Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.

 Χρησιμοποιείστε λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό anti-virus (Αντιιικό πρόγραμμα) και ενεργοποιείστε το Τείχος προστασίας του Windows Defender για να αποκλείσετε την κυκλοφορία σε υπηρεσίες στις οποίες συνήθως δεν αποκτάτε

 Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε.

 Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες κάρτες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.

 Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.

 Αποθηκεύουμε κάθε δυνατό ηλεκτρονικό ίχνος (e-mail, url, ip, κ.λπ.) ή λοιπά στοιχεία (τηλέφωνο επικοινωνίας, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού δραστών) και απευθυνόμαστε στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με την Ελληνική Αστυνομία με τους ακόλουθους τρόπους:

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

– Τηλέφωνο : 11188

– Fax: 213-1527471

– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

– Τηλέφωνο: 11188

– Fax: 213-1527666

– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη

Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου:

– Τηλέφωνο: 2421076957, 2421076959

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 158 και Πεσόντων Αστυνομικών, Τ.Κ 38446, Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση