Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / “Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου
“Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου

“Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου

Σαν “βροχή” πέφτουν καθημερινά στην Εισαγγελία του Βόλου τα αιτήματα αποφυλάκισης που κατατίθενται στο πλαίσιο της παράτασης του νόμου 4489/2017 (ο λεγόμενος Νόμος Παρασκευόπουλου), καθώς οι Εισαγγελείς δέχονται καθημερινά τουλάχιστον 10 τέτοια αιτήματα κρατουμένων στις του Βόλου και στην Κασσαβέτεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία ο εισαγγελέας ενημερώνεται από το σωφρονιστικό κατάστημα για το χρόνο της ποινής που έχει εκτίσει ο κρατούμενος, συνυπολογίζοντας την που έχει προσφέρει (αγροτική στην Κασσαβέτεια, ενδεχομένως κοινωφελή στο Βόλο).

Στη συνέχεια ο λειτουργός της Δικαιοσύνης εξετάζει εάν ο κρατούμενος έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του, και σε που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά τα 2/5, ενώ συνυπολογίζεται και η που έχει επιδείξει στο διάστημα της κράτησης του εντός της φυλακής.

Σε περίπτωση που συντρέχουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις ο κρατούμενος αποφυλακίζεται.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2018 παρατείνονται τα έκτακτα για την αποσυμφόρηση των φυλακών στο πλαίσιο του Νόμου Παρασκευόπουλου.

“Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Εισάγονται, ωστόσο, αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Για ορισμένα, ωστόσο, ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκδοση διηγήματος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Σκιάθου #ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - https://t.co/h0rUxNP2uL -

  • Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο #ΠλατείαΠανεπιστημίου - https://t.co/tlflENxplQ -

  • Ετήσια Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση του #ΣΒΘΣΕ #ΣΒΘΣΕ - https://t.co/dtroQwhDbk -

"Αλιεύοντας" την είδηση