Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » “Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου
“Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου

“Βροχή” τα αιτήματα αποφυλάκισης στην Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο της παράτασης του Νόμου Παρασκευόπουλου

Σαν “” πέφτουν καθημερινά στην του τα αιτήματα αποφυλάκισης που κατατίθενται στο πλαίσιο της παράτασης του νόμου 4489/2017 (ο λεγόμενος Νόμος Παρασκευόπουλου), καθώς οι Εισαγγελείς δέχονται καθημερινά τουλάχιστον 10 τέτοια αιτήματα κρατουμένων στις φυλακές του και στην Κασσαβέτεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία ο εισαγγελέας ενημερώνεται από το για το χρόνο της ποινής που έχει εκτίσει ο κρατούμενος, συνυπολογίζοντας την εργασία που έχει προσφέρει (αγροτική στην Κασσαβέτεια, ενδεχομένως κοινωφελή στο Βόλο).

Στη συνέχεια ο λειτουργός της Δικαιοσύνης εξετάζει εάν ο κρατούμενος έχει εκτίσει το 1/3 της ποινής του, και σε που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά τα 2/5, ενώ συνυπολογίζεται και η δι που έχει επιδείξει στο διάστημα της κράτησης του εντός της ς.

Σε περίπτωση που συντρέχουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις ο κρατούμενος αποφυλακίζεται.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2018 παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών στο πλαίσιο του Νόμου Παρασκευόπουλου.

“Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται μ' αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Εισάγονται, ωστόσο, αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ' ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Για ορισμένα, ωστόσο, ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ' οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια”.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση