Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » “Πόλεμος” ανακοινώσεων με φόντο τις δημοτικές εκλογές
“Πόλεμος”  ανακοινώσεων με φόντο τις δημοτικές εκλογές

“Πόλεμος” ανακοινώσεων με φόντο τις δημοτικές εκλογές

Επιλογή Ευθύνης: «Το 2019 θα είναι έτος αλλαγής στον Δήμο Βόλου»

Σε παρέμβασή τους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Βόλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Ν., Φ.Λαμπρινίδης και Ν.Στόικος,  αναφέρουν τα εξής: «Το 2019 θα είναι έτος αλλαγής στον Δήμο Βόλου. Θα χρειαστεί, ωστόσο, μια  νέα, συλλογική αυτογνωσία, για να ξεπεραστούν οι  οδυνηρές συνέπειες της δραματικής αλλοίωσης που έχει υποστεί, τα πέντε αυτά χρόνια, το «οικοσύστημα» της τοπικής κοινωνίας και δημοκρατίας. 

Ας γυρίσουμε, όμως, μερικά χρόνια πίσω.

Περίοδος δημιουργίας

Η πρώτη δημοτική αρχή του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου ανέλαβε το 2011, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που έπληξε με σφοδρότητα τον Βόλο, εκτοξεύοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η θητεία της δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη είχε διάρκεια μόλις τριάμισι χρόνων και πραγματοποιήθηκε σε ένα «κολασμένο» πολιτικό περιβάλλον. Προτεραιότητά της ήταν το τιτάνιο έργο να στηθεί σε γερά θεμέλια ο  νέος Δήμος, η εξυγίανση των άθλιων οικονομικών του, με ταυτόχρονη προσφορά περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών με τον μισό προϋπολογισμό, η αναμέτρηση με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, η αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καίτοι βρισκόταν στα «τελειώματα», με αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, η προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η δρομολόγηση εμβληματικών επιλογών, όπως το Μουσείο της Αργούς, το Μουσειακό Ίδρυμα Ντε Κίρικο, το  Δημοτικό Θέατρο και το Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών, αλλά και η δυναμική διεκση των ξεχασμένων μεγάλων δημοσίων έργων, όπως η συνέχιση του Περιφερειακού, το λιμάνι, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας κ.ά.

Παράλληλα, έχοντας συνείδηση ότι, στην εποχή της τέταρτης πια βιομηχανικής επανάστασης, η πόλη μετασχηματίζεται και αποκτά εντελώς νέο, πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο, η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη προσπάθησε να βάλει στέρεες βάσεις για την πόλη του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, καταπιάστηκε συστηματικά με τον στρατηγικό και επιχειρησιακό της σχεδιασμό (Ρυθμιστικό Σχέδιο, τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου κ.ά.), μέσα από εκτεταμένη κοινωνική διαβούλευση και ευρύτατη σύγκλιση στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν δίστασε, μάλιστα,  να αναλάβει, σε γόνιμη συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς φορείς, ακόμη και πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τους θεσμοθετημένους παραδοσιακούς τομείς δημοτικής δραστηριότητας, όπως, ενδεικτικά, το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης και το Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης.

Δραματική οπισθοδρόμηση

Δυστυχώς, τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια, όταν δηλαδή όλος αυτός ο σχεδιασμός και οι δράσεις που είχαν δρομολογηθεί θα έπρεπε να αποδώσουν πολύ πιο χειροπιαστά αποτελέσματα, η απερχόμενη, πλέον, δημοτική αρχή επέλεξε να κινηθεί με την ακριβώς αντίθετη αντίληψη.

Ο Δήμος αναδιπλώθηκε, εγκαταλείποντας τον ρόλο τού καταλύτη στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Ακόμη και οι πάγιες διεκδικήσεις των εκκρεμών, μεγάλων δημοσίων έργων εγκαταλείφθηκαν παντελώς. Οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζονται σαν εχθροί του «καθεστώτος». Η πόλη απομονώθηκε από τα κέντρα εξουσίας, δεν συζητά πλέον, δεν δημιουργεί, βαδίζει χωρίς πυξίδα και κανόνες, την ώρα που άλλες , ακόμη και μικρότερες, μάς «κουνάνε το μαντήλι».

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η δημοτική αρχή ξεκινούσε με τις ευνοϊκότερες δυνατές προϋποθέσεις. Με το προνόμιο να έχει μπροστά της, για πρώτη φορά, μια καθαρή θητεία πέντε ετών. Με το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) να βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημά του και με έτοιμο τον σχεδιασμό για την άμεση και αποτελεσματική αξιοποίησή του. Με ένα Δήμο ικανό επιχειρησιακά, με δομημένες υπηρεσίες, χρηστή και νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση, ισχυρές κοινωνικές δομές.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, βασιλεύουν η  αδιαφορία και η διαχειριστική ανεπάρκεια. Ούτε και στο πιο εφιαλτικό σενάριο δεν θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε ότι θα περνούσε μια ολόκληρη πενταετία και δεν θα κατάφερναν να ξεκινήσουν στον Δήμο Βόλου ούτε ένα νέο έργο από το ΕΣΠΑ! Ότι η προκλητική αδιαφορία και η ανικανότητά τους θα έφταναν μέχρι του σημείου να αφήσουν τον Δήμο έξω από σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως του ΕΣΠΑ για τη σχολική στέγη ή της Α. για αθλητικά έργα. Ότι έργα που τα παρέλαβαν σε πλήρη εξέλιξη και θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το 2015, όπως τα έργα αποχέτευσης Αγριάς, Ιωλκού και , θα τα έσερναν, επί τρία και πάνω χρόνια, από παράταση σε παράταση. Ότι θα έκαναν τεράστιες υπερβάσεις, ακόμη και σε απλά τεχνικά έργα, όπως οι κυκλικοί κόμβοι. Ότι δεν θα είχαν δισταγμό να βάλουν λουκέτο στη ΔΕΥΑΜΒ, «έγκλημα» που απέτρεψε η σθεναρή και υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης. Ότι, επί τρία χρόνια, θα ακύρωναν το πιο ισχυρό όπλο που είχε η ΔΕΥΑΜΒ ενάντια στην ΕΡΓΗΛ.  Ότι θα απαξίωναν τον Βιολογικό, θα αθετούσαν προκλητικά τις πομπώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για το νερό, τα αδέσποτα και την καθαριότητα,  θα μετέτρεπαν τον ΧΥΤΑ σε πανελλήνια «χαβούζα», θα προχωρούσαν στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF από τα σκουπίδια, θα επέμεναν πεισματικά στην κοντόφθαλμη επιλογή τους για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Κραυσίνδωνα.

Το φιλντισένιο λούστρο που πασχίζει να στρώσει η θηριώδης, ολοκληρωτική και ιδιαίτερα καλοπληρωμένη από τα χρήματα των δημοτών προπαγάνδα τους, δεν μπορεί να κρύψει το ότι πρόκειται για την πιο αποτυχημένη δημοτική αρχή στη μεταπολιτευτική -τουλάχιστον- ιστορία της μείζονος πόλης μας. Η οποία, μάλιστα, στην εκπνοή της θητείας της, φτάνει στο έσχατο σημείο γελοιοποίησης, εγκαινιάζοντας …ταμπέλες. Αλλά και προσπαθεί να δεσμεύσει τις επόμενες δημοτικές αρχές με ολέθριες επιλογές, όπως με την εκχώρηση σε ιδιώτη, για 12 χρόνια, του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, ή την προμήθεια με leasing οχημάτων, και μάλιστα, πετρελαιοκίνητων αντί φυσικού αερίου.

 

Τα μόνα που ξέρουν καλά είναι ο καθεστωτισμός, η αδίστακτη εκμετάλλευση της εξουσίας, για να σπιλώσουν και να συνθλίψουν κάθε πολιτικό τους αντίπαλο και κάθε «αντιφρονούντα», η μετατροπή της ς σε ριάλιτι, η απόλυτη έκθλιψη του πολιτικού λόγου στο όνομα μιας δήθεν αντισυστημικής αργκό, η ψευτομαγκιά, το ακατάσχετο ψέμα, ο φανφαρονισμός και η καυχησιολογία, η εχθροπάθεια και η κοινωνική μισαλλοδοξία, η ανομία, οι απευθείας αναθέσεις, οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία.

Και όλα αυτά, ενώ χτίζουν μεθοδικά το πιο επιθετικό, το πιο αδίστακτο, το πιο παρασιτικό σύστημα δημοτικής εξουσίας που υπήρξε ποτέ, αντιλαμβανόμενοι την πόλη σαν εκλογικό λάφυρο και την εκλογική νίκη σαν λευκή επιταγή. Η καθημερινή «πλύση εγκεφάλου» συνδυάζεται με τη συστηματική προσπάθεια να διαγραφεί η ιστορική μνήμη της πόλης και να απαξιωθούν οι ιστορικές παρατάξεις και τα πρόσωπα που διαχρονικά δημιούργησαν μια πόλη ζηλευτή, με ισχυρές αστικές λειτουργίες και που δύσκολα συναντώνται σε άλλη, αντίστοιχου μεγέθους ελληνική περιφερειακή πόλη.

Συλλογική «λύτρωση»

Οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου στον Βόλο δεν έχουν μόνο μείζων τοπική, αλλά και ευρύτερη πανελλαδική σημασία. Από την ψήφο των Βολιωτών θα κριθεί αν η πόλη θα συνεχίσει τον εκτροχιασμό, τη διαρκή θεσμική εκτροπή και την παρακμιακή της πορεία ή αν μια νέα, πολύχρωμη δημοτική πλειοψηφία, ανανεωμένη σε ιδέες και πρόσωπα, θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της πόλης, θα ξαναπιάσει το νήμα με τη δημοκρατική και πολιτισμική της παράδοση, θα αναδείξει τον Βόλο σε δυναμικό περιφερειακό κέντρο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η παράταξή μας, αφού έδωσε ένα μοναχικό αγώνα στις δημοτικές εκλογές του 2014, εξελισσόμενη σε βασικό αντιπολιτευτικό , αγωνίζεται τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια, καθημερινά και με συνέπεια, από τη θέση που την έταξαν οι συμπολίτες μας, με στόχο να κλείσει η πιο μελανή σελίδα στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης μας και βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, ήδη από τα τέλη του 2015 έχουμε αναδείξει, με κάθε τρόπο, την ανάγκη για μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019. Δυστυχώς, άστοχες εξωγενείς παρεμβάσεις δεν επέτρεψαν να καρποφορήσουν οι πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει, μαζί και με άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Τώρα, όμως, είναι η ώρα μιας ιστορικής μάχης και περιθώρια για γκρίνιες και εσωστρέφεια δεν υπάρχουν.

Η «Επιλογή Ευθύνης» είναι μια ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική παράταξη, με γνήσια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να στηρίχθηκε κομματικά μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στελεχώθηκε, ωστόσο, από ενεργούς πολίτες ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου. Είναι λογικό και επόμενο, λοιπόν, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το κάθε μέλος της να κάνει αρχικά τη δική του  επιλογή, ανάμεσα σε καθόλα άξιες υποψηφιότητες, δίνοντας τον αγώνα για τη στρατηγική ήττα του πιο φαύλου «καθεστώτος».

Η «Επιλογή Ευθύνης», όμως, είναι πάνω απ' όλα μια παράταξη ενότητας και ευθύνης απέναντι στην πόλη. Θα συναντηθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί στην τελική μάχη για τη δημοκρατική ανατροπή, μαζί και με τη μεγάλη πλειοψηφία των Βολιωτών, ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι δύο συνδυασμοί που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η νέα δημοτική αρχή, άλλωστε, για να σηκώσει το τεράστιο φορτίο της ανασυγκρότησης του δήμου και της πόλης, θα χρειαστεί  την  ενότητα και την ενεργό στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Το οφείλουμε στον Βόλο και τους ανθρώπους του!

Είναι αυτονόητο ότι  η παράταξή μας θα συνεχίσει τη μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Απάντηση δημοτικής αρχής

Με ένα θλιβερό, όπως άλλωστε υπήρξε και ο βίος της, επικήδειο, τα μέλη της παράταξης που συγκρότησε ο Πάνος Σκοτινιώτης και την εγκατέλειψε δραπετεύοντας, φοβούμενος να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του και τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ανακοίνωσαν ουσιαστικά την διάλυσή της, προτρέποντας τους ελάχιστους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους να επιλέξουν στις εκλογές του Μαϊου όποια άλλη παράταξη επιθυμούν.

Κατά τούτο, λοιπόν, η χθεσινή ημέρα είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα, αφού το πολιτικό μόρφωμα – εργαλείο, του Σκοτινώτη και της παρέας του, μέσω του οποίου σφετερίστηκαν την εξουσία, εξαπατώντας τους πολίτες, αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και μεριμνώντας μόνο γι αυτά της γνωστής «παρέας», τίθεται οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεν θα αποτελεί παρά μια θλιβερή ανάμνηση, παράδειγμα προς αποφυγή για μια κοινωνία που παλεύει να ανασάνει και να ορθοποδήσει.

Οι πολίτες του Βόλου, όπως και όλης της χώρας άλλωστε, παρά τα παχιά λόγια, τις βαρύγδουπες διακηρύξεις, την διαμόρφωση μια εικονικής, καθόλα ψεύτικης, πραγματικότητας, καθεστωτικών συστημάτων τύπου Σκοτινιώτη, συνειδητοποίησαν ότι την ώρα που εκείνοι βυθίζονταν στην φτώχια και στην εξαθλίωση, τα μέλη, οι προύχοντες με τη φεουδαρχική αντίληψη, τέτοιων πολιτικών – κομματικών συνονθυλευμάτων, ως γνήσιοι επαγγελματίες της πολιτικής, φρόντισαν και αγωνίστηκαν για τη διατήρηση των κεκτημένων και των αγαθών που η νομή της εξουσίας τους έφερε. Και μόνο γι' αυτά.

Δεν θα μιλήσουμε μαζί τους για αυτοδιοίκηση, έργα και δράσεις, δήθεν οράματα και προοπτικές. Γιατί δεν την γνώρισαν, δεν ενδιαφέρθηκαν, δεν τους απασχόλησε. Η πόλη και πολίτες ήταν καταναγκαστικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που έπρεπε να τα διαχειριστούν για να διασφαλίσουν τον παράδεισο της εξουσίας τους.

Περιοριζόμαστε, λοιπόν, να χαιρετίσουμε το ξερίζωμα αυτής της θλιβερής πολιτικής κλίκας, να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας γιατί εξαϋλώνεται χάρις στη δική μας γνήσια αυτοδιοικητική και δημοκρατική παρουσία και να υπογραμμίσουμε προς τους πολίτες, τους μόνους που συνομιλούμε, ότι ο αγώνας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή γιατί το τέρας της πολιτικής και κομματικής διαπλοκής έχει και άλλα κεφάλια. Και μέχρι να «κοπούν»,  με την λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μην πέφτουμε στη γοητεία και τις παγίδες των κάθε λογής επιβητόρων και νάρκισσων της εξουσίας.

Μαζί λοιπόν, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα θα αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα η πόλη να επανέλθει σε συνθήκες υπανάπτυξης, σε καταστάσεις μιζέριας και ανέχειας για τους πολίτες, δηλαδή στην παρακμή που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, και θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δημιουργίας, του φωτός, της ελπίδας και της προοπτικής, για το Βόλου που ονειρευόμαστε, για το Βόλο που αγαπούμε.

Ανταπάντηση από Επιλογή Ευθύνης: «Η δημοτική αρχή Μπέου θ' αφήσει λεκέ στην πόλη»

«Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με ένα αλαλάζον κύμβαλο που υποδύεται τη δημοτική αρχή. Καταλαβαίνουμε ότι τους «πόνεσε» πολύ και τους προκάλεσε ταραχή η των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας.

Ό,τι και να κάνουν όμως, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Και η παρωδία που ζει, εδώ και πέντε χρόνια, η πόλη ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, όπως ξεκίνησε. Βουτηγμένη στη λάσπη, στο θράσος, στην ανυποληψία, στο ψέμα και στη χυδαιότητα.

Κάθε δημοτική αρχή έχει αφήσει το σημάδι της σ' αυτήν την πόλη. Η δημοτική αρχή Μπέου θα αφήσει λεκέ».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση