Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / “Eξυμνεί” το Βόλο και το Πήλιο η ιστοσελίδα του ΕΟΤ
“Eξυμνεί” το Βόλο και το Πήλιο η ιστοσελίδα του ΕΟΤ

“Eξυμνεί” το Βόλο και το Πήλιο η ιστοσελίδα του ΕΟΤ

 

“Eξυμνεί” το Βόλο και το η του , την οποία επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι , χαρακτηρίζοντας την περιοχή «μυθικό προορισμό » και «κόσμημα του Παγασητικού».

Στην αναφορά του σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, ο Βόλος συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη , ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου».

Μάλιστα ο Βόλος χαρακτηρίζεται «μία από τις ομορφότερες πόλεις της ελληνικής επικράτειας», ενώ γίνεται αναφορά στον πλούτο της περιοχής και στη μεγάλη του ιστορία που αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης, η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αρχοντιά».

Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες «κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική».

Ειδική αναφορά γίνεται στον Παγασητικό που «δημιουργεί ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο με γραφικά μαγαζιά, ανάμεσά τους και τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου θα απολαύσετε το παραδοσιακό τσίπουρο και ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης».

Επίσης στο αφιέρωμα του ΕΟΤ περιλαμβάνονται τα αξιοθέατα του Βόλου, όπως τα «σπουδαία βιομηχανικά κτίρια, σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης του Βόλου το α’ μισό του 20ου αιώνα», την μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, «δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, που έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης». Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, «αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό».

Επίσης προτείνεται στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν:

-Στην πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), «ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας».

-Το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-Τη συνοικία «» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσουν τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

– Το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.

-Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

-Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892)στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα κ.ά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι καθυστερήσεις των ΕΛΤΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αθανάσιου Λιούπη με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρο… - https://t.co/lb2YE5WlAn -

  • Συνάντηση διευθύντριας Δ.Ε. Τρικάλων- υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - https://t.co/0UHd0guIrp -

  • Υπεγράφη η μελέτη βελτίωσης του δρόμου από τον ανισόπεδο κόμβο Μικροθηβών μέχρι τη Μπουρμπουλήθρα… - https://t.co/maXXrEmxq3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση