Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » “Είσοδος” σε οικολογικότερο περιβάλλον του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
“Είσοδος” σε οικολογικότερο περιβάλλον του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

“Είσοδος” σε οικολογικότερο περιβάλλον του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Στροφή σε μορφές οικολογικών παρεμβάσεων, όπως η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση χαρτιού, προχωρά το , με το παραλιακό συγκρότημα στο Βόλο να “σέρνει το χορό”, και να ακολουθούν οι υπόλοιπες υποδομές σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Το σχέδιο καθυστέρησε λόγω των διαδικασιών συγχώνευσης με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδας, αλλά προχωρά πλέον κανονικά από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ήδη ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει και το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα.

Στο πλαίσιο επίτευξης του πράσινου πανεπιστημίου, σχεδιάστηκε και θα εκπονηθεί έρευνα μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών ΔΕΠ καταγράφοντας τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους για το θέμα της ανακύκλωσης, ενώ θα καταγραφεί σταδιακά και το οικολογικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστους ενέργειας.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η τοποθέτηση λαμπτήρων αλλά και πάνελ για την εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως και “πράσινες” παρεμβάσεις στα κτίρια.

«Το στοίχημά μας είναι να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα σε αυτά τα κτίρια. Και υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ζητάμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ευρύτερης συνέργειας. Επίσης ένας άλλος στόχος είναι να «πρασινίσουν» τα προγράμματα σπουδών με μαθήματα οικολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων Στέφανος .

Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα υπάρχει μια εικόνα το οικολογικού αποτυπώματος του Πανεπιστημίου και πόσο κοστίζει αυτό. Στην αποτύπωση και το σχεδιασμό για το πράσινο πανεπιστήμιο θα εμπλακούν όλες οι σχολές του Π.Θ. που μπορούν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους.

Ακόμα από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα και πρόεδρος του Τμήματος θα είναι ο κ. . Ήδη το σπουδών είναι έτοιμο και θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στα Τρίκαλα θα λειτουργήσει ένα διετές για αποφοίτου των ΕΠΑΛ με ειδικότητα στη διοίκηση επιχειρήσεων και σε θέματα τουρισμού. «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με μαθήματα γύρω από προγράμματα δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικα προγράμματα τουρισμού. Αν πάει καλά το δίχρονο πρόγραμμα στα Τρίκαλα θα δημιουργηθεί και ένα στο Βόλο επικεντρωμένο στο θαλάσσιο τουρισμό και στο diving. Όλα αυτά εντάσσονται στις δράσεις για ένα οικολογικό πανεπιστήμιο» κατέληξε.

έο μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον»

Από τη καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσει ένα νέο μεταπτυχιακό με θέμα «Εκπαίδευση για την αειφορία και το περιβάλλον» σε συνεργασία του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, περιλαμβάνει έξι μαθήματα και είναι μονοετές και ο μέγιστος αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 40.

Τα τέλη φοίτησης διαμορφώνονται σε 2.500 ευρώ και τα μαθήματα θα διεξάγονται στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και περιλαμβάνουν δια ζώσης διδασκαλία αλλά και εξ' αποστάσεως.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου και λήγει στις 31 Ιουλίου και η δεύτερη ημερομηνία υποβολής ξεκινά στις 26 Αυγούστου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, το θέμα του περιβάλλοντος απασχολεί όλους και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο θέμα.

Η αναπληρώτρια του Π.Θ. Στεριανή Ματσιώρη, σημείωσε ότι επιθυμία της ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί η δημιουργία σχέσεων με την κοινωνία και τους .

«Στο πλαίσιο αυτού του μεταπτυχιακού θα γίνουν δράσεις τόσο εκπαιδευτικές όπως θερινά σχολεία, εργαστήρια σε διάφορους και δράσεις ευαισθητοποίησης. Αρχικά απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους θέλουν να ευαισθητοποιηθούν στην αειφορία. Η αειφορία στηρίζεται σε θέματα ευαισθητοποίησης και αλλαγής συνείδησης του καθενός μας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ένα ηθικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση