Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » “Αθώες” οι βιομηχανίες του Βόλου για τη ρύπανση
“Αθώες” οι βιομηχανίες του Βόλου για τη ρύπανση

“Αθώες” οι βιομηχανίες του Βόλου για τη ρύπανση

“Αθώες” οι βιομηχανίες με βάση τις  μελέτες που έγιναν για τον εντοπισμό των οσμών σε έξι εργοστάσια  μεγάλης παραγωγικής δυναμικότητας (ΑΕΤ και πέντε ακόμη δυτικά του Βόλου), οι οποίες, κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, μπορούν να συνεισφέρουν στην δυσοσμία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα κατά 5%, ούτε στις μετρήσεις για βαρέα που έγιναν στις καμινάδες της ΑΕΤ και της Χαλυβουργίας για βαρέα .

Τα αποτελέσματα των μελετών παρουσιάστηκαν σήμερα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και  από τις μετρήσεις εκπομπών οσμών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας δεν υπάρχουν τοξικές ενώσεις και δεν έχουν επίπτωση στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, συνολική εικόνα όμως θα έχουμε με την ολο των μετρήσεων που γίνονται από το ΑΠΘ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και γύρω απ' αυτό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, για να γίνει σύγκριση και συνεκτίμηση τις πτητικές οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα εργοστάσια και στην πόλη, για να δούμε οι οσμές από πού προέρχονται.

Επίσης αναμένεται η έρευνα που γίνεται στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, ώστε, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις στις καμινάδες των δύο μεγαλύτερων εργοστασίων στην περιοχή.

Όπως εξήγησαν ο  Κ. και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρουσία εκπροσώπων την εταιρείας που εκπόνησε τη μελέτη της ολφακτομετρίας (πιστοποιημένο εργαστήριο της Envirometrics) και του εκπροοσώπου του ΚΕΠΕ που συμμετείχε στην λήψη των δειγμάτων για τον έλεγχο των βαρέων μετάλλων και διοξινών που έκανε ο Δημόκριτος, έτρεξαν παράλληλα δύο ερευνητικά προγράμματα και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα δύο.

Σήμερα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας για την ταυτοποίηση των οσμών, διερευνήθηκαν οι πτητικές χημικές ενώσεις σε έξι βιομηχανίες γύρω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Παράλληλα με ένα μοντέλο διασποράς διερευνήθηκε κατά πόσο αυτές οι οσμές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ς του Βόλου. Η ταυτοποίηση των οσμών κατέδειξε ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, τοξικότητα και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Επιπλέον αυτές οι βιομηχανίες συμβάλλουν σε φαινόμενα και επεισόδια οσμής, όταν αυτά εμφανίζονται και κάτω από μετεωρολογικές συνθήκες που ίσχυαν όταν προκλήθηκαν τα επεισόδια οσμής.
Οι μετρήσεις έγιναν σε διάστημα μηνών μέσα στο 2019 και το 2020.

Τα εργοστάσια που ελέγχθηκαν είναι η Θεσσαλική Ασβεστοποιία, η BIOMAR, η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Petrolin και η Σακούλας Γεώργιος (βιομηχανία παρς πλαστικών).

Για βαρέα μέταλλα
Οι μετρήσεις που έγιναν από το Δημόκριτο για διοξίνες και φουράνια και βαρέα μέταλλα σε δύο μεγάλες βιομηχανίες, τη Χαλυβουργία και την ΑΓΕΤ, που λόγω των καυσίμων τους και του όγκου παρς τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, έδειξαν ότι τα αποτελέσματα είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, όπως εξήγησε ο Ηλίας Λαμπρόπουλος, του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.
Όπως είπε, ελέγχθηκαν διοξίνες, φουράνια, υδράργυρο, βαρέα μέταλλα κλπ. που δεν μυρίζουν. Δεν είναι πρώτο φορά που το κάνει ο Δημόκριτος, είχε γίνει και στην ΑΓΕΤ παλιότερα. Τώρα μετρήσεις έγιναν στη χαλυβουργία τον Απρίλιο 2021.

Από τις μετρήσεις που έγιναν στις τρεις καμινάδες της Χαλυβουργίας και μια της ΑΓΕΤ, διαπιστώθηκε ότι όλες οι μετρήσεις είναι εντός των ορίων της ελληνικής νομοθεσίας. Στην ΑΓΕΤ οι μετρήσεις έδειξαν ότι είναι κάτω από τα όρια και στη Χαλυβουργία ότι είναι κοντά στο όριο.

Με την αντιπεριφερειάρχη αποφασίστηκε να ξαναγίνουν μετρήσεις στα δύο εργοστάσια και σε άλλα επίσης, όπως και μετρήσεις στον τα χώρο τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση