Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πυρκαγιά στην περιοχή Γαία Ευβοίας
Πυρκαγιά στην περιοχή Γαία Ευβοίας

Πυρκαγιά στην περιοχή Γαία Ευβοίας

Ενισχύονται από όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην  ανάμεσα στην Γαία και στο χωριό Κρεμαστό περιοχή της Εύβοιας.

Το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της ς ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη .

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα υ. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αερο και 4 ελικόπτερα -εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το των δυνάμεων.

«Στοίχημα η οριοθέτηση»

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε: «Είναι δύσκολη η κατάσταση, δυστυχώς φυσάει πολύ και επίσης λόγω της νύχτας έχουν σταματήσει να δρουν τα εναέρια μέσα. Η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί και είναι μεγάλη, έχει σημαντικό ανάπτυγμα. Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις επίγειες, οι οποίες την έχουν περικυκλώσει αλλά είναι μια δύσκολη επιχείρηση λόγω και της ώρας. Είναι ένα στοίχημα η οριοθέτηση της – πρέπει να οριοθετηθεί για να μην είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα αύριο το πρωί. Έχει γίνει μια προληπτική εκκένωση στο Κρεμαστό. Ορατή οικισμών για την ώρα δεν υπάρχει».

Συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις , που ενεργούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με -κατά περίπτωση– απαγόρευση, διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και στην προληπτική εκκένωση οικισμού της περιοχής. Πιο αναλυτικά, διατίθενται 19 αστυνομικοί και 9 οχήματα, προς παροχή συνδρομής για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα συνδράμει και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πυρκαγιά στην περιοχή Γαία Ευβοίας – Εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Κρεμαστός-1

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) θα μεταβεί για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας.

Πυρκαγιά στην περιοχή Γαία Ευβοίας – Εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Κρεμαστός-1

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι' αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

«Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας, τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση