Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πυρετός επαφών για το μεταναστευτικό: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Πυρετός επαφών για το μεταναστευτικό: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Πυρετός επαφών για το μεταναστευτικό: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Με φόντο την αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα – σύνορα της ΕΕ – και τις οργανωμένες από την Τουρκία προσπάθειες παραβίασης των συνόρων της χώρας από πρόσφυγες και μετανάστες, π πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Δευτέρα το πρωί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities».

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την στήριξη τους στις αποφάσεις και κινήσεις της Αθήνας να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει  στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας και συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία» σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και του ανέφερε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Την Παρασκευή, το Ερντογάν είχε ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Οπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον».

Το του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Βιέννη:

-Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.

-Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

-Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Το την Τρίτη 10 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.

-Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ερντογάν: Ελλάδα, άνοιξε και συ τα σύνορά σου!

Να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη κάλεσε την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Απευθυνόμενος εν συνόλω στην Ελλάδα ο Ερντογάν, ανέφερε: «Ε, Ελλάδα! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν σε σένα. Γιατί ενοχλείσαι; Θα περάσουν και θα πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης. E, Ελλάδα σε καλώ να ανοίξεις τις πύλες σου και να απαλλαγείς από το βάρος αυτό. Ασε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Άνοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άστους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή».

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για βίαια συμπεριφορά κατά των προσφύγων και παράλληλα επέκρινε την Ευρώπη ότι υιοθετεί στάση σιωπής και στήριξης προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βαζανίζει τους πρόσφυγες χτυπώντας τους και τρυπώντας τις βάρκες τους»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους. Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζει την Ελλάδα. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», υποστήριξε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τον εγγονό του από την τηλεόραση: «Αυτό το τριών, πέντε χρόνων το είδατε, έτσι δεν είναι; Να πηγαίνει προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ίσως προσέξατε πώς αυτό το μικρό περπατούσε, πώς έπεφτε και σηκωνόταν πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. “Κοίτα”, του είπα, “πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους”, του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: “Αυτοί είναι κακοί;”. Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό» του απάντησε ο .

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς».Επίσης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για θηριωδίες και εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Ακόμη και τις βάρκες τους δεν τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες αφήνοντας εκτεθειμένους στο θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τι κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Λέει τίποτα; Όχι! Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει την άνεσή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στη Συρία από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.

Αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζητά ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ δήλωσε σήμερα στην καγκελάριο της Γερμανίας σήμερα ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας «δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Οπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Τούρκος πρόεδροςζήτησε «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον».

Επίσης,στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση, ο Ερντογάν είπε επίσης στην Αγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γερμανική στήριξη στην Ελλάδα για το κλείσιμο των συνόρων

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, δήλωσε ότι «το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται (από την Ελλάδα)».

Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα».

Σε αυτήν την κατάσταση, προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων γι΄αυτό και χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση