Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος
Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος

Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος

 Συνεχίζοντι οι έρευνες γι τον αγνοούμενο κυβερνήτη

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζονται, και η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης δεν θα σταματήσει ούτε τη νύχτα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Το μαχητικό κατέπεσε, στις 10:30 το πρωί, σε θαλάσσια περιοχή, νοτίως του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Νεκρός ο συγκυβερνήτης

Το απόγευμα εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 31χρονος κυβερνήτης του διθέσιου αεροσκάφους, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης».

Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο κυβερνήτη-1
Ο 29χρονος συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας. Πηγή ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος, ένα C-130 ρίχνει φωτοβολίδες με τις οποίες φωτίζεται σε μεγάλη ακτίνα το πεδίο των ερευνών, βοηθώντας τα πληρώματα στα πλωτά μέσα του Λιμενικού. Ελικόπτερα Super Puma και S-70 θα εναλλάσσονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια τη νύχτας, σαρώνοντας όλη την περιοχή.

Οι έρευνες γίνονται γύρω από το σημείο που καταγράφηκε το τελευταίο στίγμα του πολεμικού αεροσκάφους.

Το χρονικό της πτώσης του Φάντομ

Δυο F-4 Phantom είχαν απογειωθεί στις 10:15 το πρωί. Οι πιλότοι του μοιραίου Φάντομ εκτελούσαν εκπαιδευτικό σενάριο, πραγματοποιώντας πτήση «χαμηλής ναυτιλίας» σε ύψος 100 μέτρων, σε ζεύγος με το δεύτερο του ίδιου τύπου.

Το F-4 Phantom II κατέπεσε στον κόλπο της Κυπαρισσίας υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την ακτή, και 25 από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Όταν πετάς χαμηλά με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις ελιγμούς, με στροφές και με πολλά g ανά πάσα στιγμή υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει ατύχημα ή μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», δήλωσε στο κρατικό κανάλι ο Πτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Το σημείο της πτώσης εντοπίστηκε άμεσα. Το δεύτερο Φάντομ παρέμεινε στην περιοχή και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν οι ιπτάμενοι του δεύτερου αεροσκάφους που ενημέρωσαν το αεροπορικών επιχειρήσεων. Αμέσως σήμανε συναγερμός και μέσα σε λίγα λεπτά απογειώθηκε το πρώτο ελικόπτερο για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στην περιοχή έσπευσαν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Το μεσημέρι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους και το απόγευμα εντοπίστηκε η σορός του 29χρονου συγκυβερνήτη.

Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο κυβερνήτη-2
Φωτογραφία από το σημείο που βρέθηκαν τα συντρίμμια. Πηγή protinews.com.gr
Πτώση Φάντομ: Το χρονικό του δυστυχήματος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο κυβερνήτη-3
Φωτογραφία από το σημείο που βρέθηκαν τα συντρίμμια. Πηγή protinews.com.gr

Ο τύπος του μαχητικού

Τα συγκεκριμένα F-4 Phantom ανήκουν στην 2η γενιά αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επιχειρούν από την 117 πτέρυγα μάχης και ανήκουν στην 338 μοίρα «Άρης». «Τα αεροσκάφη αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί, με νέου τύπου ηλεκτρονικά ενώ γίνονται πάντα επιθεωρήσεις», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρώην ιπτάμενος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Μητσοτάκης: Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα εξέφρασε ο πρωθ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την , τονίζοντας ότι «η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε: «Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη Υποσμηναγού Μάριου – Μιχάηλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπτάμενου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει».

Συλλυπητήρια της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Η Πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία των ερευνών για τον κυβερνήτη.

Τριήμερο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, κηρύχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συντριβή του Φάντομ.

Σε δήλωσή του, ο Εθνικής Αμυνας ανέφερε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση