Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ψυχρή εισβολή της «Ζηνοβίας» από σήμερα
Ψυχρή εισβολή της «Ζηνοβίας» από σήμερα

Ψυχρή εισβολή της «Ζηνοβίας» από σήμερα

Χιόνι και στο Βόλο;

Για επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρο Υπηρεσία, προβλέποντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές και καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Πρόκειται για «εισβολή» πολύ ψυχρών αέριων μαζών αρκτικής προέλευσης, σχηματίζοντας το κύμα έντονης κακοκαιρίας, που ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «Ζηνο».

Η «Ζηνο» αναμένεται να εκδηλωθεί από τις βραδινές ώρες σήμερα με θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, ισχυρές και καταιγίδες στη Νότια Πελοπόννησο και στην , ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και (κατά τη διάρκεια της νύχτας) σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της ς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Αττική θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες σε παραθαλάσσια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση τη νύχτα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κινηθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Κυριακή 28 Δεκεμβρίου οι άνεμοι θα δυναμώσουν, φτάνοντας τα 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Ισχυρές βροχές θα εκδηλώνονται σε Κυκλάδες, και Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα. Κατά περιόδους πυκνές θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της ς. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Τα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ της Δευτέρας.

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα επιχειρησιακά σχέδια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και συνοδών φαινομένων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Χιόνι και στο Βόλο;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το απόγευμα της Κυριακής, 29 Δεκεμβρίου 2019, και μέχρι το πρωί της Τρίτης, 31 Δεκεμβρίου 2019, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, αναμένεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση, που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφοριακή λειτουργία.

Από τη Δημοτική Αρχή έχουν ληφθεί και πάλι όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, ωστόσο, όπως κατ επανάληψη έχει αποδειχθεί κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει, όσο αποτελεσματικά και άμεσα επιθυμούμε, χωρίς την συν των ίδιων των πολιτών, τους οποίους καλούμε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά τους και, κυρίως, να μην παρκάρουν σε σημεία που παρεμποδίζουν το έργο των συνεργείων αποχιονισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι για τα προβλήματά τους, που πιθανόν να προκύψουν λόγω της κακοκαιρίας, οι συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία, στα τηλέφωνα 24213 53180 και 24210 50980 ή στο Γραφείο του Δημάρχου, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, στα τηλέφωνα 24213 50173-4, και όπου συνεχώς και μέχρις ότου απομακρυνθεί η κακοκαιρία υπάρχουν αρμόδιοι για να παραλάβουν και να προωθήσουν όποια αιτήματα για αντιμετώπιση προβλημάτων πιθανώς υποβληθούν.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση