Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ για τις τράπεζες ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη
Ψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ για τις τράπεζες ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ για τις τράπεζες ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η κυβερνητική επιλογή ν εισάγει μνημονικά νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή με επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες, βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής εκ μέρους της ς, αυτή τη φορά με το σχέδιο νόμου περί την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, που ήδη συζητείται από το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Ως γνωστόν, ο προγραμματισμός είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια, αύριο κιόλας Σάββατο.

Η αξιωματική , πάντως, επί της ουσίας στηρίζει την νομοθετική πρωτοβουλία: «Δεν πρόκειται εμείς να παίξουμε με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού. Θα ψηφίσουμε επί της αρχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μ. Βορίδης, επικρίνοντας πάντως την κυβέρνηση για τους έως τώρα χειρισμούς της. ια να προσθέσει ότι επιφυλάσσεται η ΝΔ να τοποθετηθεί επί των άρθρων στην Ολομέλεια. «Ναι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου θα πει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Είναι κρίσιμη η διαδικασία» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πολλά άγνωστα. Ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για διαπραγμάτευση νωρίτερα. Ακόμα και σήμερα, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες. Η κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι μετά την ψήφιση και την δημοσιοποίηση των αυριανών αποτελεσμάτων, θα υπάρξουν την Κυριακή και ορισμένες υπουργικές πράξεις, μέσω των οποίων θα ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με μετοχές και ομόλογα.

«Είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να προετοιμάσετε το νομοσχέδιο. Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε ως κατεπείγον, διότι δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της; Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης, συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ δε συναινεί με το κατεπείγον», είπε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μ. Βορίδης.

Αρνητικός στην κατεπείγουσα διαδικασία, δήλωσε ο κ. Ι. Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους. Δεν αποδεχόμαστε τη του κατεπείγοντος» τόνισε από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος.

«Δεν πρέπει να βιαστεί η Βουλή για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, σε ένα τεχνικό νομοσχέδιο», σχολίασε ο κ. Χ. (Ποτάμι). «Αισθάνομαι εκβιαζόμενος. Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να συμφωνήσω», είπε ο κ. Δ. Καβαδέλας (Ένωση Κεντρώων).

Τελικώς, όπως αναμενόταν, η συζήτηση αποφασίστηκε με μόνη στήριξη από την δικομματική πλειοψηφία, να συνεχιστεί με την κατεπείγουσα διαδικασία.

Τις έντονα επικριτικές του κ. Τσακαλώτου για την πολιτική της ανακεφαλαιοποίησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπενθύμισε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης: «Ο κ. υπουργός έχει κάνει πολλές για το θέμα στο παρελθόν» είπε και υπενθύμιζε ότι ο κ. Τσακαλώτος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση και καταψήφιζε τα αν τότε νομοσχέδια, μιλούσε για «προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου», και για «πολιτική του μνημονίου που ήταν συνώνυμη με βαρύτατες θυσίες μισθωτών», δίνοντας «διαρκώς δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες. Τώρα ήρθε ο ίδιος να φέρει τα δώρα στους τραπεζίτες», πρόσθεσε καυστικά ο κ. Βορίδης. Τέλος, σημείωσε ότι η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση κατέστη αναγκαία διότι «οι κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας κατέστρεψαν τις τράπεζες».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση