Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ

Σε κλίμα έντασης, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για δεύτερη ημέρα, καθώς και με την καταγραφή πολλών διαφωνιών από σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερομένων φορέων, συνεχίζεται από το πρωί σήμερα στη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές . Κατά την επί τη αρχής ψηφοφορία, στις αρμόδιες Επιτροπές, το ψηφίστηκε μόνο από την δικομματική πλειοψηφία. Κατά ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται.

Στην πρωινή συνεδρίαση, με αντικείμενο την ακρόαση φορέων, αρχικώς την αντιπαράθεση πυροδότησε η εκκρεμότητα που δημιουργεί η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσει στη το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που έχει επί των συγκεκριμένων ζητημάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το αίτημα επαναδιατύπωσαν με έμφαση σήμερα οι Ελ. Αυγενάκης (ΝΔ) και Γ. Αμυράς (), με την κυβέρνηση διά των Χρ. Σπίρτζη και Ν. Παππά ουσιαστικώς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν και τις επιστολές και το θέμα συνολικότερα. «Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς λόγο. Δεν κρύβουμε επιστολές» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την υπουργική περιγραφή, η αρχή έγινε από καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, εκείνα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδού τις αρχές του κράτους-μέλους για την καταγγελία» είπε ο κ. Σπίρτζης. «Η επιστολή αφορά στο αν και πώς μπορεί η ΕΡΤ να παρέχει σήμα προς τρίτους. Θα απαντήσουμε εντός 20ημέρου. Δεν έχει παρέλθει η προθεσμία», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς. Και το θέμα, η αντιπαράθεση επί του οποίου διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, φάνηκε επί του παρόντος να κλείνει.

Προς στιγμήν, «άνοιξε» εκ νέου στην απογευματινή συνεδρίαση, με τον κ. Σπίρτζη να δηλώνει πως θα κοινοποιήσει κοινοτικά έγγραφα στους βουλευτές της Επιτροπής, αφού ζητήσει σχετική άδεια από τα Οργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ΝΔ, και Δημοκρατική Συμπαράταξη ήγειραν ζήτημα παρουσίας και τοποθέτησης επί του νομοσχεδίου εκπροσώπων από τις ανεξάρτητες αρχές και ΕΕΤΤ, καθώς με βάση ερμηνεία σχετικών διατάξεων, είχαν προσκληθεί μόνο υπηρεσιακά στελέχη.

«Κάποιοι λειτουργούν σήμερα σαν σε θεατρική σκηνή. Η αντιπολίτευση έχει έρθει με σκοπό να προσβάλλει την διαδικασία, να διακόψει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού» είπε ο Σωκ. Φάμελος () εκφράζοντας αγανάκτηση για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ είχε και έντονο φραστικό με τον κ. Αυγενάκη εξ αφορμής της επιλογής του πρώτου να αφήνει αιχμές για κυβερνητικές προθέσεις παρασκηνιακών επαφών συνεννόησης με εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών στο μέγαρο Μαξίμου, σε μια παράλληλη προς την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μόλις έκλεισε ο κύκλος των αντιπαραθέσεων και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σς σχέση με την προγραμματισθείσα για τις 10 πμ έναρξη της συνεδρίασης, τον λόγο να τοποθετηθούν έλαβαν οι προσκληθέντες φορείς. Κατά σειρά που έλαβαν το λόγο:

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διον. περιορίστηκε να ζητήσει πληροφορίες από την κυβέρνηση για το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπό ίδρυση νέου παρόχου δικτύου.

Η δικηγόρος του κυρία Πέρσα Λαμπροπούλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι εξόχως προβληματικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει όχι το σύνολο της αγοράς, αλλά μόνο ένα μέρος της, ενώ παράλληλα σημείωσε πως προβληματική είναι και η διάταξη η οποία προβλέπει «θεματικού» περιεχομένου , αφού στη σύγχρονη κάτι τέτοιο προκαλεί εμπόδια σε πιθανή επιλογή μιας εταιρείας-σταθμού να αλλάξει χαρακτήρα (από ενημερωτικός σε ψυχαγωγικό ή αντιστρόφως), στο πλαίσιο της αποδοτικότερης λειτουργίας της.

Εκ μέρους της DIGEA ο κ. Στρ. Λιαρέλης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, η ύπαρξη δεύτερου παρόχου αυξάνει το κόστος και παράλληλα σημείωσε πως η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα, συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου πήρε την άδεια η εταιρεία που εκπροσωπεί. «Η οικονομικοτεχνική μελέτη πρέπει να αλλάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καλλιεργούσε 82 στρ. με βρώμη στην Κάρλα 31χρονος και συνελήφθη για καταπάτηση - https://t.co/7WdITyGQSA -

  • Τρία έργα 3,9 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από το «Αντώνης Τρίτσης» στη Θεσσαλία - https://t.co/gnnkwWZy3n -

  • Δύο τροχόσπιτα για τις ανάγκες σεισμόπληκτων οικογενειών - https://t.co/dLjALUBpay -

"Αλιεύοντας" την είδηση