Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα κανάλια – «όχι» από ΝΔ και ΚΚΕ

Σε κλίμα έντασης, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για δεύτερη ημέρα, καθώς και με την καταγραφή πολλών διαφωνιών από σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερομένων φορέων, συνεχίζεται από το πρωί σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά την επί τη αρχής ψηφοφορία, στις αρμόδιες Επιτροπές, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε μόνο από την δικομματική πλειοψηφία. Κατά ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται.

Στην πρωινή συνεδρίαση, με αντικείμενο την ακρόαση φορέων, αρχικώς την πυροδότησε η εκκρεμότητα που δημιουργεί η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσει στη Βουλή το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που έχει επί των συγκεκριμένων ζητημάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το αίτημα επαναδιατύπωσαν με έμφαση σήμερα οι Ελ. Αυγενάκης (ΝΔ) και Γ. Αμυράς (Ποτάμι), με την κυβέρνηση διά των Χρ. Σπίρτζη και Ν. Παππά ουσιαστικώς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν και τις επιστολές και το θέμα συνολικότερα. «Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς λόγο. Δεν κρύβουμε επιστολές» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την υπουργική περιγραφή, η αρχή έγινε από καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, εκείνα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδού τις αρχές του κράτους-μέλους για την καταγγελία» είπε ο κ. Σπίρτζης. «Η επιστολή αφορά στο αν και πώς μπορεί η ΕΡΤ να παρέχει σήμα προς τρίτους. Θα απαντήσουμε εντός 20ημέρου. Δεν έχει παρέλθει η προθεσμία», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς. Και το θέμα, η επί του οποίου διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, φάνηκε επί του παρόντος να κλείνει.

Προς στιγμήν, «άνοιξε» εκ νέου στην απογευματινή συνεδρίαση, με τον κ. Σπίρτζη να δηλώνει πως θα κοινοποιήσει κοινοτικά έγγραφα στους βουλευτές της Επιτροπής, αφού ζητήσει σχετική άδεια από τα Οργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ήγειραν ζήτημα παρουσίας και τοποθέτησης επί του νομοσχεδίου εκπροσώπων από τις ανεξάρτητες αρχές ΕΣΡ και ΕΕΤΤ, καθώς με βάση ερμηνεία σχετικών διατάξεων, είχαν προσκληθεί μόνο υπηρεσιακά στελέχη.

«Κάποιοι λειτουργούν σήμερα σαν σε θεατρική σκηνή. Η αντιπολίτευση έχει έρθει με σκοπό να προσβάλλει την διαδικασία, να διακόψει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού» είπε ο Σωκ. Φάμελος (ΣΥΡΙΖΑ) εκφράζοντας αγανάκτηση για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ είχε και έντονο φραστικό επεισόδιο με τον κ. Αυγενάκη εξ αφορμής της επιλογής του πρώτου να αφήνει αιχμές για κυβερνητικές προθέσεις παρασκηνιακών επαφών συνεννόησης με εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών στο μέγαρο Μαξίμου, σε μια παράλληλη προς την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μόλις έκλεισε ο κύκλος των αντιπαραθέσεων και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σς σχέση με την προγραμματισθείσα για τις 10 πμ έναρξη της συνεδρίασης, τον λόγο να τοποθετηθούν έλαβαν οι προσκληθέντες φορείς. Κατά σειρά που έλαβαν το λόγο:

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διον.Τσακνής περιορίστηκε να ζητήσει πληροφορίες από την κυβέρνηση για το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπό ίδρυση νέου παρόχου δικτύου.

Η δικηγόρος του ΕΣΡ κυρία Πέρσα Λαμπροπούλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι εξόχως προβληματικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει όχι το σύνολο της αγοράς, αλλά μόνο ένα μέρος της, ενώ παράλληλα σημείωσε πως προβληματική είναι και η διάταξη η οποία προβλέπει «θεματικού» περιεχομένου άδειες, αφού στη σύγχρονη αγορά κάτι τέτοιο προκαλεί εμπόδια σε πιθανή επιλογή μιας εταιρείας-σταθμού να αλλάξει χαρακτήρα (από ενημερωτικός σε ψυχαγωγικό ή αντιστρόφως), στο πλαίσιο της αποδοτικότερης λειτουργίας της.

Εκ μέρους της DIGEA ο κ. Στρ. Λιαρέλης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, η ύπαρξη δεύτερου παρόχου αυξάνει το κόστος και παράλληλα σημείωσε πως η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα, συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου πήρε την άδεια η εταιρεία που εκπροσωπεί. «Η οικονομικοτεχνική μελέτη πρέπει να αλλάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση