Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα
Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα

Ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα

Με τις θετικές ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας «πέρασε» αργά χθες το βράδυ από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τη δέσμη των προαπαιτουμένων, στο πλαίσιο του μνημονίου. «Παρών» ψήφισε επί της αρχής το Ποτάμι, ενώ όλα τα άλλα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Η διαδικασία, πάντως, της ονομαστικής ς που διεξήχθη μετά αιτήματα της , του ΠΑΣΟΚ, και της Χρυσής Αυγής, συνοδεύτηκε από την καταγραφή νέου ρήγματος στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης: Ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και όλοι οι βουλευτές του κόμματός του, πλην της κ. Ελενας Κουντουρά που είπε «ναι», καταψήφισαν άρθρο του νομοσχεδίου μέσω του οποίου ρυθμίζονται φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα του Μεγάρου Μουσικής. Κατά τάχθηκαν, επίσης, η Αννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ) και η Σοφία Βούλτεψη (). Το μίνι αντάρτικο, πάντως, δεν είχε αρνητική επίπτωση, αφού το υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ενωση Κεντρώων. Αντιθέτως, ως γνωστόν, η αρνητική των ΑΝΕΛ στις Επιτροπές είχε προκαλέσει την καταψήφιση και απόσυρση διάταξης για τη ζυθοποιία. Στα αξιοσημείωτα για την κυβέρνηση ήταν η απουσία του Ν. Νικολόπουλου από την .

Ομως, και στο σύνολό της η ολιγοήμερη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου εξελίχθηκε σε διαδικασία μείζονος δοκιμασίας της κυβερνητικής συνοχής, καθώς και ανάδειξης σοβαρών προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των προαναφερομένων, σημαντική εξέλιξη θεωρήθηκε και η αιφνιδιαστική, την τελευταία στιγμή, απόσυρση ς για την αναστολή κατεδαφίσεως αυθαιρέτων. Την εξέλιξη αυτή προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προειδοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Η διήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, διάσπαρτη από εντάσεις και γεμάτη περιστατικά προσωπικών αντιπαραθέσεων, εξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε πεδίο εκδήλωσης σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευσης αναφορικά με το περιεχόμενο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

ια «κουρασμένη και πρόωρα γηράσκουσα κυβέρνηση» έκανε λόγο ο κ. Κ. Χατζηδάκης (Ν.Δ.). Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος () υποστήριζε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων στις οποίες εκείνος συμμετείχε, δικαιώνονται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «προσχώρησαν στη λογική του μνημονίου». Και μεταξύ άλλων συνέχισε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «Υποτάσσεστε πρακτικά στην τρόικα. Η κυβέρνηση έχει εμφανές πρόβλημα συντονισμού».

Στον αντίποδα, η γραμμή άμυνας εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κληρονόμησε» μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, και αυτή την κατάσταση προσπαθεί να διαχειριστεί με προοπτική να την αλλάξει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση