Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ
Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ

Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό που αναφέρεται στην εβραϊκή κοινότητα της , καθώς σήμερα η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων Αννίτα Πρασσά, το παρέδωσε στον διευθυντή του Τομέα Διεθνών Αρχειακών Προγραμμάτων του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, Vadim Altskan στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με αυτή το Μουσείο αναπαράγει αρχειακό υλικό των ΓΑΚ στην που αφορά σε θέματα της εβραϊκής παρουσίας.

Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου έγινε και τυπικά η παράδοση του ψηφιοποιημένου υλικού που αφορά την εβραϊκή κοινότητα στη Μαγνησία, πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του αλλά και μεταπολεμικά. Συνολικά από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 ψηφιοποιήθηκαν 127.308 από αρχεία , διοικητικά, επιχειρήσεων και σωματείων.

Σύμφωνα με την η κ. Πρασσά «εμείς είμαστε η πρώτη υπηρεσία ΓΑΚ που έγινε η ψηφιοποίηση του υλικού. Συνεργαστήκαμε με τους κ.κ. Ν. Τζαφλέρη και Θανάση Τζαφλέρη που και με συνεργάτες τους που εντόπισαν υλικό μας για Εβραίους και το ψηφιοποίησαν. Οι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην περιοχή μας. Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε επιλέχθηκε από σύνολο αρχείων από 10 αρχειακές ενότητες …είναι υλικό από δικαστικές αρχές, διοικητικές υπηρεσίες, (επιμελητήριο και διεύθυνση βιομηχανίας), αρχείο από το Σανατόριο του Πηλίου και το Άσυλο Παιδιού Βόλου. Το υλικό πλέον από τη Μαγνησία θα είναι προσβάσιμο σε ερευνητές του Μουσείου όχι όμως διαδικτυακά. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό θα μπορεί να μελετήσει αυτό το υλικό».

Από την πλευρά το ο κ. Altskan τόνισε ότι η συλλογή για τους Εβραίους της Ελλάδας θα είναι η πιο ολοκληρωμένη ψηφιακά που θα διαθέτει το Μουσείο και ο κάθε ερευνητής θα έχει πρόσβαση. «Η είναι καλό παράδειγμα γιατί κατά το Πόλεμο ήταν υπό κατοχή από διάφορες χώρες. Και εκτός από αυτά που βρήκαμε στην Ελλάδα ως αρχεία, συμπληρώνεται υλικό και από αυτές τις χώρες Το θέμα συμπληρώνουν εκτός από τα έγγραφα, και προφορικές μαρτυρίες συμπληρώνουν το θέμα. Κι αυτό κατέστη δυνατό γιατί έχουμε καλούς συνεργάτες όπως εσάς κ. Πρασσά και την οικογένεια Τζαφλέρη. Ήταν ένα πρώτο τεστ τη συνεργασίας μας, αυτό με τα ΓΑΚ της Ελλάδας και χαιρόμαστε πάρα πολύ» τόνισε.

Τέλος ο Νίκος Τζαφλέρης, ιστορικός, ερευνητής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα τόνισε ότι η έρευνα για το θέμα αφορά και ιδιωτικά αρχεία, πέραν αυτά των ΓΑΚ ανά την Ελλάδα και το όλο project πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. «Κάνουμε έρευνα στα κατά τόπους αρχεία, δημόσια ή ιδιωτικά και εντοπίζουμε αρχειακό υλικό σχετικό. Διερευνούμε την παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα σε μία μεγάλη περίοδο και το αποτύπωμά τους μέσα από υλικό τόσο των ΓΑΚ όσο και ιδιωτών. Εδώ στη Μαγνησία ψηφιοποιήσαμε και μέρος του αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Οι που επελέγησαν ανά την Ελλάδα προς διερεύνηση σχετικού υλικού είναι αυτές όπου υπήρχαν Ισραηλιτικές κοινότητες πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως τις μέρες μας”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλή πρόσβαση στην Μ. Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/CP7LgdXr2z… -

  • Nέα πεζοδρόμια από Σκιάθο μέχρι Κουκουναριές κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/uJfkC7WUBm… -

  • Αφιέρωμα -ύμνος του National Geographic Romania στη Θεσσαλία #NationalGeographicRomania - https://t.co/h2iK04yl8z -

"Αλιεύοντας" την είδηση