Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ
Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ

Ψηφιακό υλικό για την εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας στις ΗΠΑ

Στην πρωτεύουσα των , Ουάσιγκτον, θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό που αναφέρεται στην εβραϊκή κοινότητα της Μαγνησίας, καθώς σήμερα η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά, το παρέδωσε στον διευθυντή του Τομέα Διεθνών Αρχειακών Προγραμμάτων του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, Vadim Altskan στο πλαίσιο ς που υπογράφθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με αυτή το Μουσείο αναπαράγει αρχειακό υλικό των ΓΑΚ στην Ελλάδα που αφορά σε θέματα της εβραϊκής παρουσίας.

Σήμερα σε Τύπου έγινε και τυπικά η παράδοση του ψηφιοποιημένου υλικού που αφορά την εβραϊκή κοινότητα στη Μαγνησία, πριν από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκειά του αλλά και μεταπολεμικά. Συνολικά από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 ψηφιοποιήθηκαν 127.308 τεκμήρια από αρχεία δικαστικά, διοικητικά, επιχειρήσεων και σωματείων.

Σύμφωνα με την η κ. Πρασσά «εμείς είμαστε η πρώτη υπηρεσία ΓΑΚ που έγινε η ψηφιοποίηση του υλικού. Συνεργαστήκαμε με τους κ.κ. Ν. Τζαφλέρη και Θανάση Τζαφλέρη που και με συνερ τους που εντόπισαν υλικό μας για Εβραίους και το ψηφιοποίησαν. Οι Εβραίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στην περιοχή μας. Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε επιλέχθηκε από σύνολο αρχείων από 10 αρχειακές ενότητες …είναι υλικό από δικαστικές αρχές, διοικητικές , (επιμελητήριο και διεύθυνση βιομηχανίας), αρχείο από το Σανατόριο του Πηλίου και το Άσυλο Παιδιού Βόλου. Το υλικό πλέον από τη Μαγνησία θα είναι προσβάσιμο σε ερευνητές του Μουσείου όχι όμως διαδικτυακά. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό θα μπορεί να μελετήσει αυτό το υλικό».

Από την πλευρά το ο κ. Altskan τόνισε ότι η συλλογή για τους Εβραίους της Ελλάδας θα είναι η πιο ολοκληρωμένη ψηφιακά που θα διαθέτει το Μουσείο και ο κάθε ερευνητής θα έχει . «Η Ελλάδα είναι καλό παράδειγμα γιατί κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπό κατοχή από διάφορες χώρες. Και εκτός από αυτά που βρήκαμε στην Ελλάδα ως αρχεία, συμπληρώνεται υλικό και από αυτές τις χώρες Το θέμα συμπληρώνουν εκτός από τα έγγραφα, φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες συμπληρώνουν το θέμα. Κι αυτό κατέστη δυνατό γιατί έχουμε καλούς συνερ όπως εσάς κ. Πρασσά και την οικογένεια Τζαφλέρη. Ήταν ένα πρώτο τεστ τη συνεργασίας μας, αυτό με τα ΓΑΚ της Ελλάδας και χαιρόμαστε πάρα πολύ» τόνισε.

Τέλος ο Νίκος Τζαφλέρης, ιστορικός, ερευνητής του στην Ελλάδα τόνισε ότι η για το θέμα αφορά και ιδιωτικά αρχεία, πέραν αυτά των ΓΑΚ ανά την Ελλάδα και το όλο project πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. «Κάνουμε στα κατά τόπους αρχεία, δημόσια ή ιδιωτικά και εντοπίζουμε αρχειακό υλικό σχετικό. Διερευνούμε την παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα σε μία μεγάλη περίοδο και το αποτύπωμά τους μέσα από υλικό τόσο των ΓΑΚ όσο και ιδιωτών. Εδώ στη Μαγνησία ψηφιοποιήσαμε και μέρος του αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Οι πόλεις που επελέγησαν ανά την Ελλάδα προς διερεύνηση σχετικού υλικού είναι αυτές όπου υπήρχαν Ισραηλιτικές κοινότητες πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ως τις μέρες μας”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση