Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ψηφιακό σύστημα λίπανσης από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Π.Θ.
Ψηφιακό σύστημα λίπανσης από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Π.Θ.

Ψηφιακό σύστημα λίπανσης από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Π.Θ.


Smart  ψηφιακό σύστημα λίπανσης ανέπτυξε στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παρς και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε με τρεις φοιτητές του Τμήματος που έστησαν τη start-up “Agile”.

Οι αισθητήρες που οδηγούν σε μία ηλεκτρονική εφαρμόστηκαν σε μηχανήματα λίπανσης σε 12 χωράφια με   σε Μαγνησία και Λάρισα και μετά τη φετινή συγκομιδή, θα γίνει του συστήματος. Στόχος είναι το συγκεκριμένο “μηχάνημα” να βγει στην αγορά σύντομα.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της , ο Χρήστος Καβαλάρης, μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού του Π.Θ. στο προαναφερόμενο εργαστήριο.

Μέχρι σήμερα οι γεωργοί λιπαίνουν τα χωράφια τους με τη λογική του “μέσου όρου”, εξηγεί ο κ. Καβαλάρης. “Οι γεωργοί βλέπουν και αποφασίζουν πόσο θα λιπάνουν αν με τη μέση κατάσταση του χωραφιού. Δεν έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν κάτι διαφορετικό σε άλλα σημεία του χωραφιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να δώσει λύσεις η γεωργία ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών για να γίνουν ορθές εφαρμογές, εισροών, αν με τις ανάγκες του χωραφιού. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα σύστημα που μπορεί να διαβάζει και να εφαρμόζει το λίπασμα ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας”, εξηγεί ο κ. Καβαλάρης

Αυτό  τόνισε  είναι πολύ σημαντικό καθώς, αν λιπάνεις μία καλλιέργεια σύμφωνα με το μέσο όρο, σε κάποια σημεία που δεν χρειάζεται, το λίπασμα θα εκπλυθεί στα υπόγεια και θα επηρεάσει την τροφική αλυσίδα και ο αγρότης δεν θα έχει το προσδοκώμενο οικονομικό αποτέλεσμα.

Η ιδέα ανάπτυξης αυτού του “συστήματος” προήλθε από έναν νέο αγρότη-φοιτητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος συνεργάστηκε με το Εργαστήριο στο πλαίσιο πτυχιακής του εργασίας.

Στην συνέχεια  μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές του έστησαν μία νεοφυή επιχείρηση για να αναπτύξουν το συγκεκριμένο σύστημα. “Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια και φέτος το σύστημα το θέσαμε σε λειτουργία” επισημαίνει ο κ. Καβαλάρης.

Το σύστημα αποτελείται από οπτικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πως είναι η καλλιέργεια και δίνουν οδηγία για το επίπεδο λίπανσης που απαιτείται και ενώ το μηχάνημα βρίσκεται σε κίνηση.

Η αρχή έγινε με το σιτάρι και το σύστημα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί και σε φυτείες καλαμποκιού κι άλλων καλλιεργειών. “Το σύστημα προσαρμόζεται στα μηχανήματα που ρίχνουν λίπασμα οι και έχει έναν αισθητήρα στον κεντρικό ελκυστήρα που «διάβαζε» το χρώμα της καλλιέργειας χρησιμοποιώντας μία κάμερα που βλέπει και τον αριθμό των φυτών. Η πληροφορία μεταδίδεται ηλεκτρονικά και ένας αλγόριθμος, ανάλογα με το χρώμα και την πυκνότητα της φυτείας, προσαρμόζει την ποσότητα λιπάσματος που θα πέσει στα φυτά” εξηγεί ο κ. Καβαλάρης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση