Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προβληματισμός, ανησυχία και απογοήτευση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα
Προβληματισμός, ανησυχία και απογοήτευση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα

Προβληματισμός, ανησυχία και απογοήτευση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα

Με έντονο προβληματισμό, μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα δημόσια ΑΕΙ και τα .

Οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ διαπιστώνουν πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

Αντί για την αναγκαία ενίσχυση των ΑΕΙ με ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και με προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, τα πανεπιστήμια «ενισχύονται» με 1000 νέες προσλήψεις αστυνομικών.

Αντί για τη στοχευμένη ενίσχυση των διδακτικών και εργαστηριακών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας, που οι ψεις τους αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο λόγω της πανδημίας, δεκάδες εκατομμύρια διατίθενται για και συστήματα παρακολούθησης και αστυνομικού τύπου ελέγχου της ακαδημαϊκής ζωής.

Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αντί για ειδικά μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών και των οικογενειών τους στην προσπάθειά τους να ολοκληρώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους ανακοινώνονται οριζόντια μέτρα διαγραφών.

Αντί για τη θωράκιση του κύρους και της αξίας των τίτλων σπουδών των δημοσίων ΑΕΙ και της σύνδεσής τους με τις εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων αυτοί υποβαθμίζονται και στην πράξη ισοτιμούνται με των κάθε λογής ιδιωτικών κολεγίων.

Οι στον τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα εντείνουν την κατηγοριοποίηση και θα οδηγήσουν περιφερειακά ΑΕΙ σε συρρίκνωση και , πυροδοτώντας ενδεχομένως νέο γύρο κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Επιστημονικά αντικείμενα και ειδικεύσεις κινδυνεύουν με αφανισμό καθώς εγκαταλείπονται στους «νόμους» της προσφοράς και της ζήτησης. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου μεταφράζονται σε προσφορά σταθερής «πελατείας» στα κάθε λογής εκπαιδευτήρια/κολέγια, όπου μοναδικό κριτήριο εισαγωγής αποτελούν οι οικονομικές δυνατότητες των υποψηφίων. Έτσι, οι αυτές συναντιούνται με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την τεχνικο-επαγγελματική και την ισοτίμηση κολεγίων-πανεπιστημίων.

Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θεωρούν πως τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα.

Το ν/σ/ της κυβέρνησης δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και οι προβλέψεις τους υποβαθμίζουν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στη χ μας και θίγουν καίρια τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα όσο και δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και του λαού μας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφραζόμενη από συλλογικά, θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα έχει διατρανώσει την αντίθεσή της με το αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό της Κυβέρνησης σχετικά με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, την πρόσβαση στις σπουδές και την  πειθάρχηση των φοιτητών-τριών.

Παρά αυτή την καθολική αντίδραση  και τις συνθήκες εγκλεισμού της Ελληνικής κοινωνίας, η Κυβέρνηση επιλέγει να καταθέσει το Ν/Σ προς ψήφιση στη Βουλή.

Επτά Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, δεν χρειάζονται αστυνομία και πειθάρχηση αλλά υποδομές προσωπικό και φοιτητική μέριμνα.  Εκφράζουν την αντίθεσή τους στο Νομο και καλούν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 στις 12.00 σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

 Οι δημοσιογράφοι που θέλουν να παρευρεθούν να επικοινωνήσουν με το ds.panteion@gmail.com για να λάβουν τον διαδικτυακό σύνδεσμο συμμετοχής.

Η συνέντευξη θα αναμεταδίδεται δημόσια ταυτόχρονα.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση