Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Πρωτοποριακά τα δύο πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε ΧΥΤΑ και ΕΕΛ Βόλου
Πρωτοποριακά  τα δύο πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε ΧΥΤΑ και  ΕΕΛ Βόλου

Πρωτοποριακά τα δύο πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε ΧΥΤΑ και ΕΕΛ Βόλου

Τα δύο πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στο ΧΥΤΑ και τις ΕΕΛ Βόλου γνώρισαν δήμαρχοι της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας σήμερα κατά την επίσκεψή τους στους δύο χώρους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ζαγοράς Π. Κουτσάφτης, Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, Αλμυρού Δημ. , Τρικκαίων Κ. Παπαστεργίου , Θαν. Νασιακόπουλος Αργυρίου και οι αντιδήμαρχοι Αλοννήσου Αγγ. Αργυρίου και Νοτίου Πηλίου Βαγ. Νασιόπουλος.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. , μιλώντας για τον ΧΥΤΑ είπε ότι οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του ΧΥΤΑ, για την επεξεργασία των απορριμμάτων, διαλογή και και πρόσθεσε ότι είναι μία μικρογραφία ενόψει των εξελίξεων με την επεξεργασία των απορριμμάτων και διαλογή και για να δούμε αν είναι η σωστή μέθοδος για την περιοχή της Μαγνησίας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν αποτελέσματα για να δούμε αν το εργοστάσιο -που έχει προγραμματιστεί να γίνει- ποια επιστημονική μέθοδο και πατέντα θα χρησιμοποιήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων .

Στη συνέχεια χαρακτήρισε πρωτοποριακό έργο στις ΕΕΛ , όπου το νερό στο τρίτο στάδιο επεξεργασίας αγγίζει 98% καθαρότητας. Μικροοργανισμοί τρώνε τα λύματα κι εδώ κι ένα μήνα σταμάτησε η λειτουργία των μηχανημάτων ξήρανσης της λάσπης που μεταφερόταν στον ΧΥΤΑ οπότε δεν υπάρχει λυματολάσπη, ούτε δυσοσμία.

Ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια συμφέροντα που μένουν εκτός λόγω της συγκεκριμένης μεθόδου, που λειτουργεί ήδη στη Βέροια , στην Πάτρα και σε πολλά μέρη της Ευρώπης και άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του λέγοντας γιατί δεν εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη μέθοδος όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Εμείς ως δημοτική αρχή προσπαθούμε για το καλό της πόλης και τα πρώτα από τον ΧΥΤΑ και τον Βιολογικό είναι θετικότατα και σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το συγκεκριμένο σύστημα στις ΕΕΛ, ενώ το νερό θα χρησιμοποιείται για άρδευση και για πυρόσβεση και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.»

Ο Αχ. κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τη μη έλευση στο Βόλου του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη λέγοντας «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» και πρόσθεσε: «Όλοι κρινόμαστε. Κρινόμαστε από τα έργα. Είχε υποχρέωση να είναι εδώ. Όπως αυτοί οι περαστικοί τύποι που καταστρέψανε την πατρίδα μας ακούν Αχ. Μπέο και ίσως τους πιάνει πανικός έτσι και μένα. Δεν έχουμε τα ίδια πιστεύω. Αλλά η πόλη δεν είναι ο Αχιλλέας .

Είναι πόλη 150.000 κατοίκων που με δημοκρατική διαδικασία επέλεξαν τον Μπέο για δήμαρχο. Ως θεσμός είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την πόλη και τον δήμαρχο, να συνεργαστούν για το καλό της πόλης που έχει καταστραφεί από τους πολιτικούς κι έχει βαρέσει κόκκινο η ανεργία κι αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα. Βέβαια ρόλο παίζει και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ανύπαρκτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρω τι βγήκανε να κάνουν. Είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τη Δ.Α. για το καλό της πόλης. Μαζί τους δεν ζήτησα να κλείσω ραντεβού ως Αχιλλέας Μπέος.»

Ο χημικός μηχανικός ιδιωτικής εταιρείας Γιώργος Γκανάτσιος , υπεύθυνος τη εταιρείας που διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα , εξήγησε: « χρησιμοποιούμε φυσική μέθοδο με μη παθογόνους οργανισμούς, με φυσικούς μικροοργανισμούς που συμπυκνώνουν τη φύση στην επεξεργασία των αποβλήτων.

Έτσι επιτυγχάνονται μηδέν ρύποι, οσμές, μείωση της λυματολάσπης κι όλα αυτά με καθόλου χημικά και ουσιαστικά το κοστολόγιο της λειτουργίας μειώνεται δραστικά. Είναι δική μας ευρεσιτεχνία».

Ο κ. Γκανάτσιος είπε ακόμη πως εκτός από την Ελλάδα (Πάτρα Ηράκλεια, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, κ.α.) στο εξωτερικό συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία, το Μιλάνο, , Βουλγαρία και τώρα τελευταία και με την Αυστρία και πρόσθεσε: « Προχωράμε στη μείωση της παραγόμενης λυματολάσπης κι έχουμε και μείωση 40% της ενέργειας στην εγκατάσταση. Είναι πρωτοπόρα τεχνολογία. Συνεργαζόμαστε με μεγάλη μπυραρία σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμαστε και με βιομηχανικές περιοχές. Εκτός των ΧΥΤΑ δεν μπορεί αλλού να εναποτεθεί η λυματολάσπη.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση