Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πρωτοπόρα η Ελλάδα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών
Πρωτοπόρα η Ελλάδα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών

Πρωτοπόρα η Ελλάδα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών

Πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται περισσότερα από 20 χρόνια στα ελληνικά , πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ς. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάλογο πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε στην , όπως μαρτυρούν στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, που παραβρέθηκαν στην σημερινή έναρξη του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βόλο.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και σε αυτό θα συμμετέχουν περίπου 700 σύνεδροι, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΚΠΕ).

Το Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν  700 περίπου σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο, θα παρουσιαστούν 150 εργασίες, ενώ πανελλαδικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ασχολούνται κάθε χρόνο 235.000 μαθητές και 23.000  εκπαιδευτικοί.

Στόχος είναι η ανάδειξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής ς που υλοποιούνται στα της χώρας, η του έργου και των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και η παρουσίαση της ς σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την αειφορία που γίνεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας των σχολικών δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που λειτουργούν στη χώρα.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, τόνισε την σημασία της εκπαίδευσης των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα. Όπως υπογράμμισε, η περιβαλλοντική εκπαίδευση θα έχει επιτελέσει τον στόχο όταν η ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον θα είναι σύμφυτο με τον άνθρωπο. «Είμαι υπέρ μίας ολιστικής και ανθρωπιστικής προσέγγισης τόσο της εκπαίδευσης όσο και της ζωής γενικότερα, και αυτό «ακουμπά» στην φιλοσοφία του Εντγκάρ Μορέν, που αναφέρεται στα 7 σημεία – κλειδιά για την παιδεία. Στο ένα εξ αυτών αναφέρεται στην έννοια της γης – ς. Θεωρώ ότι αυτή η έννοια θα έχει αποκτήσει νόημα όταν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν θα είναι ένα σημείο που θα ενώνει απλά τα γνωστικά αντικείμενα στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης, αλλά όταν θα υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Περιβάλλον και άνθρωπος με λίγα λόγια, ένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αναστασοπούλου.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία από το 1990, όταν και εισήχθη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι τότε, μόνο κάποιοι εκπαιδευτικοί με μεράκι και αγάπη για το περιβάλλον, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές. Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι ότι αποτελεί ένα πρότυπο εκπαίδευσης για πολλές χώρες του Εξωτερικού, που ζητούν τα ελληνικά «φώτα» για την εφαρμογή του.

Τα παραπάνω τόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Δ' Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Διεύθυνσης ΣΠ.Ο.Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αναστασία Ξυλόκοτα.

Η ίδια εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες του Εξωτερικού δεν υπάρχουν Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αντίθετα ζητούν από την Ελλάδα να παράσχει την σχετική τεχνογνωσία για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, αντίστοιχα προγράμματα δεν εφαρμόζονται ούτε στην . Η κ. Ξυλόκοτα σημείωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη που γίνεται από μεράκι κι όχι από κίνητρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, την τελευταία πενταετία, σε όλη την χώρα, 1.518.751 μαθητές έχουν ασχοληθεί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενώ 260.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί από τα ΚΠΕ.

«Σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσουμε ενεργούς , ευαίσθητους προς το περιβάλλον. Η ανάγκη είναι να ξεκινήσουμε από το νηπιαγωγείο, ώστε το παιδί κάθε χρόνο να ευαισθητοποιείται και περισσότερο», κατέληξε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση