Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις από ΕΚΒ και ΠΑΜΕ
Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις από ΕΚΒ και ΠΑΜΕ

Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις από ΕΚΒ και ΠΑΜΕ

Tα χιλιάδες θύματα των εργατών, οι οποίοι έπεσαν το προηγούμενο διάστημα για να έχει σήμερα η εργατική τάξη κατακτήσεις, τιμήθηκαν σήμερα σε δύο ξεχωριστές Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις από το , την ΑΔΕΔΥ στη Ελευθερίας, και το ΠΑΜΕ στη Πανεπιστημίου.

Η προσέλευση στη συγκέντρωση του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ ήταν χαμηλή αφού συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άτομα, ενώ ακολούθησε κατάθεσε στεφάνων στο χώρο των ΕΛΤΑ, όπου έπεσε νεκρός στις 2 Ιουνίου 1936 ο εργάτης ίκος Μπουμπατζής, στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης.

Στην ομιλία του του Εργατικού Κέντρο Βόλου Δημήτρης Βασιλείου σημείωσε ότι το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι διαχρονικό και το ξέρουμε όλοι μας.

Tόνισε ότι παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω πασχαλινής περιόδου, η συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση είναι αρκετά ικανοποιητική, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον .. του ΕΚΒ, η φετινή Πρωτομαγιά στέλνει διπλό ξεκάθαρο μήνυμα. Τόσο στην Κυβέρνηση, ότι οι προεκλογικές κωλοτούμπες και τα τερτίπια της με τους δανειστές, δεν θα την σώσουν, όσο και στους σιωπηλούς συνεργάτες της, τους κομματικούς μπαχαλάκηδες του ΠΑΜΕ, πως θα καταφέρουν να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Εκτός από τις βασικές διεκδικήσεις μεταξύ των οποίων ΓΣΕΕ εκλεγμένη και εργαζόμενους και δική τους και όχι κομματική φωνή, μέτρα θωράκισης της εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά (7ωρο-5νθήμερο-35ωρο), κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία, επαναφορά του πλαισίου προστασίας των ΣΣΕ και αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, το ΕΚΒ διεκδικεί τοπικά να μπει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία, που εκδηλώνεται με πολλαπλά, κάθε φορά, χτυπήματα και να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονετα του ομού μας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.

Εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ο Λεωνίδας Αναστασίου επισήμανε ότι οι αγώνες είναι μπροστά μας, για τα προβλήματα, που είναι υπαρκτά και μεγάλα.

Όπως είπε, μπορεί να υπάρχουν θριαμβολογίες ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε γιατί το έχουμε νιώσει έτσι κι αλλιώς στο πετσί μας, ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οικονομικά προβλήματα και προβλήματα που αφορούν τις κοινωνικές παροχές, τα συνταξιοδοτικά, την καθημερινότητά μας.

Μίλησε ακόμα για το πόσο είναι σημαντική η ενότητα της εργατικής τάξης και η συνέχιση των αγώνων, ώστε να μπορέσουμε να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητά μας σήμερα, αλλά και να δώσουμε μια προοπτική στο μέλλον των παιδιών μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων, προς τα ΕΛΤΑ, όπου βρισκόταν ήδη μερικές δεκάδες συγκεντρωμένοι του Ταξικού Συντονισμού.

Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των συνδικαλιστών, την ώρα που κατέθεταν στεφάνια στο σημείο στις 2 Ιουνίου 1936 ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής, στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης.

Μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 

Μεγαλύτερη απ' αυτή του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ ήταν η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, όπου βρέθηκαν αρκετά άτομα, ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα ΕΛΤΑ.

 

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου τόνισε ότι η 1η Μάη είναι μέρα τιμής και μνήμης στους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των χιλιάδων θυμάτων των εργατών οι οποίοι έπεσαν το προηγούμενο διάστημα για να έχει σήμερα η εργατική τάξη κατακτήσεις.

«Σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εργατική τάξη να βγει στο προσκήνιο οργανωμένη, με συνδικάτα δικά της. Συνδικάτα τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από τους εργοδότες, απαλλαγμένα από τη μοιρολατρία, συνδικάτα που θα έχουν προσανατολισμό, που θα βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις διεκδικήσεις που έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη, συνδικάτα τα οποία θα έχουν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τη μεγαλύτερη μαζικότητα από τους εργαζόμενους», επισήμανε.

Όπως είπε ενόψει των εκλογών τα κόμματα που έφεραν την εργατική τάξη σε αυτό το σημείο θα πουν πολλά, και ζήτησε να ενισχυθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες σταθερά και αταλάντευτα όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερη ζωή.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση