Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρωτόκολλο διαχείρισης του Π.Θ. για πιθανά ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού
Πρωτόκολλο διαχείρισης του Π.Θ. για πιθανά ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού

Πρωτόκολλο διαχείρισης του Π.Θ. για πιθανά ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού

Το Πνεπιστήμιο Θεσσλίας, ενέκρινε στις 30 Σεπτεμβρίου το πρωτόκολλο διαχείρισης για πιθανά ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού.

 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο:

Όλοι οι φοιτητές και το προσωπικό του ΠΘ φοράνε σωστά (κάλυψη ρινός και στόματος) και υποχρεωτικά μάσκα ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

Στους εξωτερικούς χώρους -εφόσον δεν τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων- πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται μάσκα.

Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με COVID-19;

 Πυρετός

 Πονόλαιμος

 Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

 Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή

 Κρυάδες

 Ρίγος (τρέμουλο)

 Μυαλγίες

 Κεφαλαλγία

 Γαστρεντερικές διαταραχές (συνήθως διάρροιες)

 Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες).

Ταξινόμηση κρουσμάτων

Ύποπτο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια

Πιθανό κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο -19 εντός 14 ημερών πριν την έναρξη συμπτωμάτων

Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια

Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται το άτομο που είχε ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο -19 εντός χρονικού διαστήματος που κυμαίνεται από 48 ώρες πριν την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος έως και 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης, οι επαφές του κρούσματος κατηγοριοποιούνται σε:

Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου)

Ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται:

 άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση

 άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή

μέτρων προφύλαξης.

 άτομο με επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.

 άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα συσκέψεων, χώρο αναμονής κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.

 άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου)

Ως επαφή (έκθεση χαμηλού κινδύνου) επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19

ορίζεται:

 άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση

 άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 με λήψη των
ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

Μεγαλύτερη διάρκεια επαφής συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν με βάση την εκτίμηση κινδύνου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης και παρακολούθησης των επαφών, έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει και άτομα που είχαν μικρότερη διάρκεια επαφής με τον ασθενή με COVID-19.

1. Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΠΘ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικός Συν, Ε.Τ.Ε.Π., Διοικητικό Προσωπικό) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

Α. Εάν φοιτητής/φοιτήτρια του ΠΘ ή άλλο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 και βρίσκεται σε χώρους του ΠΘ, πηγαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, που υπάρχει στο κτήριο, όπου ο κλιματισμός είναι κλειστός. Αποχωρεί, ενημερώνοντας πρώτα την υπηρεσία του και τον Υπεύθυνο ή Αναπληρωτή Υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματος, με δικό του μέσο ή με συγγενικό / του πρόσωπο, το οποίο φοράει μάσκα, και σε καμία περίπτωση δεν αποχωρεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.).

Εάν η κατάσταση του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του/της,

 Παραμονή στον ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, που υπάρχει στο κτήριο, όπου ο κλιματισμός είναι κλειστός.

 Κλήση του ΕΚΑΒ από τον Υπεύθυνο ή Αναπληρωτή Υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματος.

Στο χώρο που φιλοξενείται προσωρινά το μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας εφαρμόζονται:

 Οι κανόνες υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

https://eody.gov.gr/mikroviaki-antochi-kai-loimoxeis-poy-syndeontai-me-choroysparochis-ygeias/exonosokomeiako-perivallon-koinotita/ygieini-ton-cherionplirofories-gia-to-koino.

 Το προσωπικό που αντιμετωπίζει το ύποπτο κρούσμα εφαρμόζει μέτρα προστασίας.

Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του ΠΘ

 Μετάβαση στο νοσοκομείο της περιοχής προκειμένου να υποβληθεί σε

μοριακό/διαγνωστικό τεστ.

 Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας

παραμένει σε απομόνωση και κατ' οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο,

ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του https://eody.gov.gr/mikroviaki-antochikai-loimoxeis-poy-syndeontai-me-choroys-parochis-ygeias/exonosokomeiakoperivallon-koinotita/ygieini-ton-cherion-plirofories-gia-to-koino/.

 Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων όπου διέμεινε το ύποπτο

κρούσμα.

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

 Το μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας ενημερώνει άμεσα τον Υπεύθυνο ή Αναπληρωτή Υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματος αναφέροντας τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/, κ.λπ.).

 Ενημερώνεται η Επιτροπή COVID-19 ΠΘ από τον Υπεύθυνο ή Αναπληρωτή Υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματος προκειμένου να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών, διοικητικών, κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-diaxeirisiepafon.pdf

 Η Επιτροπή COVID-19 ΠΘ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 Κλείσιμο αιθουσών

 Απολύμανση χώρων από εταιρεία που έχει συμβληθεί με το ΠΘ

 Μοριακό τεστ υποχρεωτικά σε όλες τις επαφές του κρούσματος την 1η μέρα του θετικού αποτελέσματος, στο αντίστοιχο Νοσοκομείο της περιοχής

 Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) όλων των επαφών.

Β. Εάν φοιτητής/φοιτήτρια του ΠΘ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, ενώ βρίσκεται εκτός χώρων του Πανεπιστημίου (σπίτι κλπ.), οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του, εφόσον η κατάσταση του το επιτρέπει, και να υποβληθεί σε έλεγχο για COVID-19 στο νοσοκομείο της περιοχής του.

Παράλληλα πρέπει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο ή Αναπληρωτή Υπεύθυνο COVID-19 του Τμήματός του για το αποτέλεσμα της εξέτασης και εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό οφείλει να παρέχει πληροφορίες που αφορούν τις επαφές του.

Πότε θα επιστρέψει στο ΠΘ φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα

 Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων, την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του. Ειδικά για τους φοιτητές της Σχολής Επιστημών Υγείας που το τρέχον Ακαδημαϊκό Έτος ασκούνται κλινικοεργαστηριακά σε νοσηλευτικά Ιδρύματα ή υποχρεούνται να παρακολουθήσουν δια ζώσης διδασκαλία εντός των Ιδρυμάτων αυτών, θα πρέπει κατά την επιστροφή τους να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

 Οι πιθανές επαφές του κρούσματος θα απομονωθούν σε κατ' οίκον περιορισμό με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. (Για τους γιατρούς εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ).

 Επιπρόσθετα, η απομόνωση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, γραφείου κλπ. θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Αν το μοριακό τεστ βγει αρνητικό:

 Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

2. Αντιμετώπιση δύο επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ασθενών που διαγνώστηκαν με COVID19 σε διάστημα 14 ημερών σε Πανεπιστημιακή μονάδα του ΠΘ.

Εφαρμόζονται οι οδηγίες, όπως στην αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος.

Η Επιτροπή διαχείρισης COVID-19 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135) για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί, και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα υπεύθυνο για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων .

Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση:

Συνιστάται συνέχιση των καθημερινών δραστηριοτήτων με συστηματική εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση (χωρίς τα δύο κρούσματα να έχουν οικογενειακή σχέση ή στενή επαφή μεταξύ τους εκτός της μονάδας του Ιδρύματος):

 Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας από τους Τοπικούς Υπευθύνους ή Αναπληρωτές Υπευθύνους COVID19 των Τμημάτων για εγρήγορση και έγκαιρη ύποπτων περιπτώσεων

 Ενίσχυση μέτρων στο περιβάλλον της πανεπιστημιακής μονάδας:

o τήρηση αποστάσεων

o υγιεινή χεριών

o αναπνευστική υγιεινή

o καθαριότητα περιβάλλοντος

 Εκτίμηση κινδύνου και σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο των στενών επαφών στο

νοσοκομείο της περιοχής.

 Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων αναστολής λειτουργίας Τμήματος η Τμημάτων του ΠΘ.

3. Συρροή κρουσμάτων σε μονάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Όταν υπάρχουν τρία (3) ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως ιχνηλάτησης επαφών.

Προϋποθέσεις Ιχνηλάτησης Κρουσμάτων / Επαφών:

Α. Για να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος θα πρέπει, με την ευθύνη του διδάσκοντα να διατηρείται Έντυπο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στις ασκήσεις/κλινικές/εργαστήρια (παρουσιολόγιο), το οποίο θα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Β. Καταγραφή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ /ΕΔΙΠ /ΕΤΕΠ /Ακ. Υπότροφοι/ Υπ. Διδάκτορες/ ερευνητές/ διοικητικό προσωπικό) που συμμετέχουν στο εργαστήριο /φροντιστήριο /κλινική, ώστε αν υπάρξει κρούσμα στην ομάδα να είναι εφικτή η ιχνηλάτηση.

Γ. Καταγραφή μελών όλων των κατηγοριών προσωπικού που συμμετείχαν με φυσική παρουσία σε συναντήσεις / συνεργασίες / επιτροπές (ώστε αν υπάρξει κρούσμα στην ομάδα να είναι εφικτή η ιχνηλάτηση). Για κάθε συνάντηση με εσωτερικούς ή εξωτερικούς συνεργάτες θα πρέπει να τηρείται Έντυπο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων με ευθύνη αυτού που ορίζει και συντονίζει τη συνάντηση.

Δ. Ο υπεύθυνος ή Αναπληρωτής Υπεύθυνος COVID-19 κάθε Τμήματος διατηρεί αρχείο με τα ύποπτα και βεβαιωμένα κρούσματα τηρώντας όλες τις προβλέψεις του νόμου προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η Υγειονομική Επιτροπή απαρτίζεται από τα κάτωθι μέλη (κατ' αλφαβητική σειρά):

 Γουργουλιάνη Κωνσταντίνο, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Μπιλλίνη Χαράλαμπο, Καθηγητή Ιολογίας – Ιογενών Νοσημάτων του Τμήματος

Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

 Νταλέκο Γεώργιο, Καθηγητή Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Πετεινάκη Ευθυμία, Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Συρογιαννόπουλο Γεώργιο, Καθηγητή Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Χατζηχριστοδούλου Χρήστο, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνη και Γραμματέας η Διαμάντω Καρνάβα, υπάλληλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΠΕ, ειδικότητας Διοικητικού-Οικονομικού.

Η Επιτροπή για τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα έχει στενή επι και συνεργασία με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου και τους/τις Τοπικούς Υπευθύνους για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του Πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 ανά Τμήμα/Πρόγραμμα, ανά Φοιτητική Εστία και ανά κτίριο για τις διοικητικές υπηρεσίες. Επίσης, θα εκπαιδεύσει τους Τοπικούς Υπεύθυνους COVID-19 να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα του COVID-19 και θα τους ενημερώσει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση αυτή.

III. Ορίζει τους/τις Τοπικούς Υπευθύνους για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του Πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 ανά Τμήμα/Πρόγραμμα, ανά Φοιτητική Εστία και ανά κτίριο για τις διοικητικές υπηρεσίες.

Ο/Η Τοπικός/ή Υπεύθυνος για οποιαδήποτε απορία ή ό,τι άλλο προκύψει, επικοινωνεί με την Υγειονομική Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση yecovid19@uth.gr ή και τηλεφωνικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 2421074575.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση