Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρώτο «ναι» του βρετανικού κοινοβουλίου στο νόμο για την αναβολή του Brexit
Πρώτο «ναι» του βρετανικού κοινοβουλίου στο νόμο για την αναβολή του Brexit

Πρώτο «ναι» του βρετανικού κοινοβουλίου στο νόμο για την αναβολή του Brexit

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο «ναι» της ς των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 κατά.

Μετά τη χθεσινή ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις στο κοινοβούλιο, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα για τον νόμο που θα εμποδίζει την πραγματοποίηση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η αφορούσε ένα σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, εκτός και εάν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Ωστόσο, εάν οι βουλευτές που είναι αντίθετοι με το Brexit χωρίς συμφωνία καταφέρουν τελικώς να περάσουν την αναβολή της αποχώρησης, ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει άμεσα μία νέα στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για την οποία, εντούτοις, θα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Στόχος του Τζόνσον είναι να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους την 14η Οκτωβρίου.

Ο ς των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Επιμένει η Ντάουνινγκ Στριτ για εκλογές πριν τις 17 Οκτωβρίου 

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού .

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο χθες, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως απόπειρα «παράδοσης» στην ΕΕ.

Ο ώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι' αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει».

«Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση