Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Με την ευρεία πλειοψηφία που κυμαίνεται από 192 έως 194 θετικές ψήφους, μόνο 33 αρνητικές και μονοψήφιο αριθμό «παρών», εγκρίθηκαν μέσω ονομαστικής ς το μεσημέρι, οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την προστασία της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα δάνεια».

Από την διαδικασία της ς, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η ΔΗΣΥ, απουσίαζαν 69 βουλευτές, ενώ όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων το τελευταίο διήμερο, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ενωση Κεντρώων, κατά η ΔΗΣΥ και η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, έπειτα από αυστηρές παρατηρήσεις των θεσμών, η προχώρησε σε δύο νέες αλλαγές οι οποίες αυστηροποιούν τους όρους για τα ενυπόθηκα  (με υποθήκη πρώτης κατοικίας), επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικότερα το όριο προστασίας κατεβαίνει από τις 130 χιλιάδες στα 100 χιλιάδες ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θα ισχύει κα αρχήν εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

«Κάνουμε τις αλλαγές για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χθες από το βήμα της ς ο κ. Δραγασάκης.

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εκτιμά πως η ρύθμιση, με την αρχική της μορφή, εμπεριείχε ρίσκο, σε περίπτωση δυσμενούς σεναρίου, να επιβαρύνει τις τράπεζες. Έπρεπε να περιορίσουμε την περίμετρο, για να υπάρχει σιγουριά», σχολίασε ο Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η δίνει εξηγήσεις για την αναδίπλωση

Υπό την πίεση των θεσμών και υπό το καθεστώς φόβου ότι οι επιπτώσεις από την επιμονή στην αρχική της ρύθμιση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε χθες να τροποποιήσει σε αυστηρότερες κατευθύνσεις την πρότασή της για τα κόκκινα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

«Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό. Και ύστερα από αυτό έχουμε και το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υποστήριξε ο Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αργά χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια και ενώ η συζήτηση επί της συγκεκριμένης ρύθμισης βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.

«Με τη συμφωνία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το σχέδιο που επιμερίζει το κόστος ανάμεσα στο κράτος, στον δανειολήπτη και στις τράπεζες είναι ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία τις λεπτομέρειες των αλλαγών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται «για να διασφαλίσουμε το πράσινο φως» – εννοώντας την απεμπλοκή στις συζητήσεις με τους θεσμούς ενόψει των επικείμενων αποφάσεων του Eurogroup.

Νωρίτερα και πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης για νέα υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, υπεραμυνόμενος της αρχικής ρύθμισης, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Είναι από τις τομές που έχει η ρύθμιση, ότι διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων με τα επιχειρηματικά δάνεια». Αργότερα και μετά τη λήψη της απόφασης για αλλαγές, ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε για «λίγο περιορισμό της περιμέτρου μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια». Για να συμπληρώσει με τη σειρά του ο κ. Δραγασάκης ότι η κυβέρνηση προβαίνει στις αλλαγές «από ανάγκη και όχι κατ' επιθυμία».

Η σε κάθε περίπτωση στέκεται κριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η Ν.Δ. είχε εξαρχής δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά, αν και βλέπει προτα: «Αυτή η τροπολογία, η οποία και αυτή έρχεται την τελευταία στιγμή έπειτα από μακρά επώαση, δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους της χώρας. Η Ν.Δ. την ψηφίζει γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε έστω και έναν συμπολίτη μας. Eστω και ένας να ωφεληθεί –και δεν πρόκειται μόνο για έναν εδώ–, εμείς δεν θα τον τιμωρήσουμε επειδή το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαρκές. Θα δώσουμε την ευκαιρία και θα παλέψουμε για το παραπάνω», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση