Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών
Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Τονίστηκε σε σχετική ημερίδα στο Δημαρχείο Βόλου

“Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή, αλλά και οικονομική «αιμορραγία» και για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο πρέπει να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή”. Τα παραπάνω τονίστηκαν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στο Δημαρχέιο Βόλου, με θέμα την εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προσωπική αγωγή της εκπαιδευτικής περιφέρειας Μαγνησίας «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά».

Η καθηγήτρια Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας Ελένη ιαμαρέλου επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέχρι και 100 φορές παραπάνω απ' ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με την ίδια, επειδή δεν πρόκειται να υπάρξουν καινούργια αντιβιοτικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα καταστρέψουμε τα παλιότερα και θα υπάρξουν καινούργια. Όπως έχει αποδειχτεί σε επιστημονική βάση, με τον καιρό όταν κανείς πάψει να υπερκαταναλώνει αντιβιοτικά (90% που συνταγογραφούνται στα νοσοκομεία είναι για ιώσεις), τα μικρόβια κουράζονται και δεν θέλουν να κρατούν τους μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Η καθηγήτρια είπε ότι δύο ήταν οι πολύ μεγάλες ανακαλύψεις στη θεραπευτική τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. «Καταστρέψαμε τα αντιβιοτικά, έχει αρχίσει ένας βλακώδης αντιεμβολιαστικός αγώνας και στο τέλος θα βρεθούμε γεμάτοι με λοιμώξεις, από τις οποίες θα μπορούσαμε όλοι να σωθούμε», τόνισε.

Η κα. ιαμαρέλου είπε ακόμη ότι τώρα που θ' αρχίσει η γρίπη (βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, πόνος μυών και οστών, χαμηλός πυρετός), αλλά επειδή οι γονείς και οι γιατροί φοβούνται, λύση είναι το strep test. Πρόκειται για ένα τεστ που το κάνει ο κλινικός γιατρός, δεν χρειάζεται να πάει κάποιος στον μικροβιολόγο, στοιχίζει λιγότερο από ένα . Σε πέντε λεπτά μπροστά στον ασθενή γίνεται η δοκιμασία και ξέρει κάποιος αν βγει θετική είναι στρεπτόκοκκος και χρειάζονται αντιβιοτικά και αν βγει αρνητική είναι ιός και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.

Αυτό εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην , υποχρεωτικά από το κράτος, με τρομακτική μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και μείωση της αντοχής. «Εμείς ως Ελληνική Εταιρία Χημειοθεραπείας δε λέμε τι κάνει το κράτος, αλλά εμείς, γι' αυτό πάμε σ' όλες τις εκδηλώσεις και αγωνιζόμαστε με τις δικές μας δυνάμεις. Το κράτος ας μας ακούσει και ας πράξει αν», σημείωσε η κα. Γιαμαρέλου.

Ο Γιώργος Πατούλης

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, πρόεδρος της και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι στόχος της συνάντησης με τους γονείς και τους επιστήμονες είναι η ανταλλαγή ενημέρωσης και απόψεως, με το δίδαγμα ότι «το έγκλημα στο παιδί και στον εαυτό μας εξαρτάται και από εμάς, με ποιο τρόπο δίνουμε το φάρμακο που μπορεί να γίνει φαρμάκι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την αντιβίωση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι καταφέραμε, μέσα από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αντιβιοτικών, να είμαστε η χώρα με τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Αυτό μεταφράζεται ότι αύριο εμείς, τα παιδιά ή κάποιος συγγενής μας, μπορεί πιο εύκολα να φύγει από τη ζωή μέσα από τη νοσοκομειακή λοίμωξη.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι αυτό μας αφορά όλους και τη νομοθετική εξουσία, που είναι υπεύθυνη γενικότερα για τη δημόσια υγεία της χώρας και προφανώς θα έπρεπε και πρέπει να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μην μπορεί κανείς να παίρνει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η θεραπεία μέσα από την αντιβίωση στις μικροβιακές λοιμώξεις, έφτασε στο τέλος της. Δεν γίνονται άλλες έρευνες για αντιβιοτικά. «Εάν εμείς στην Ελλάδα τα κάνουμε πιο ισχυρά, που το έχουμε κάνει, τότε δεν έχουμε τα όπλα να το αντιμετωπίσουμε. Και αυτό έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και για την », είπε.

Ο Έλληνας κατά μέσο όρο παίρνει τρεις αντιβιώσεις ετησίως και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τις έχει πάρει. Η χρήση της αντιβίωσης δεν είναι μόνο θέμα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες θνησιμότητας, από νοσοκομειακή λοίμωξη αν μπει κάποιος σε ΜΕΘ, αλλά αυξάνεται το κόστος και της θεραπείας αυτού που τη χρειάζεται και το κόστος εκείνων που διαθέτουν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε να τα διαθέσουν, επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, της και δήμαρχος Αμαρουσίου.

Τα στοιχεία είναι εκπληκτικά και μπορεί να υπάρχουν χώρες (Ολλανδία και άλλες ου είναι πιο ευπαθείς λόγω κλίματος ή κρύου) που παίρνουν το ένα πέμπτο της αντιβίωσης απ' ότι στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου Θάνος Θεοδώρου, ο δήμαρχος Ρήγα ου Δημήτρης Νασίκας και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γονείς, εκπρόσωποι Συλλόγων ΑμεΑ και εκπρόσωπος του Στρατού.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση